TV2Nettavisen

Sunt bondevett?

Av Davy Wathne - 28.sep.2006 @ 19:35
       - Mary had a little lamb, ertet The Kop da Tommy Docherty ledet Manchester United mot Liverpool på Anfield. Et frekt og småraffinert apropos til United-managerens affære med konen til klubbens fysioterapeut.


        - Reis hjem - som i 1945, sang Stabæk-fansen til Uwe Rösler. Pinlig, platt, plumpt og ubehjelpelig. Historisk ukorrekt og hinsides enhver folkeskikk. Og alt annet enn morsomt og bærumsk forfinet. Men derfra og til bøtlegging bør spranget være langt i et moderne demokrati med ytringsfrihet. Retten til å dumme seg ut verbalt må eksistere også for tåpelig vestkant-ungdom.

        I Bergen har jeg skammet meg over "grisetryne" og "sønn av en alkis" - sjofelheter fra Brann-tilhengere som ble isolert og frosset ut fra Store stå. Fordi omgivelsene følte ubehag og reagerte sunt da dårskapen antok beklemmende dimensjoner. Og jeg tror mer på vettug selvjustis enn på bøter, trusler og straff fra Fotballforbundet.

       Med en viss undring har jeg fått med meg at noen av de dummeste guttene jeg gikk på skole med er blitt jurister med en viss suksess. I hvert fall hvis en bruker skattbar nettoinntekt som mål på vellykkethet. Uten å gå dypere inn i materien har jeg slått meg til ro med at det sannsynligvis skyldes at norsk jus er tuftet på sunt bondevett. Og at disse litt-under-gjennomsnittet-pappaguttene fra Fana lever høyt på sin middelmådighet. Hva skal en så si om norsk fotball-jus?

        Ubegripelig. Verken mer eller mindre. Her plasseres en på tribunen for bagateller. En frarøves retten til å utøve yrket sitt for en slengbemerkning. En får munnkurv eller karantene for spontane utbrudd i kampens hete. En fratas vanlige borgeres grunnlovfestede rettigheter. Og en bøtlegges for ting vilt fremmede mennesker uten tilknytning til klubb eller lag finner på å gjøre.  Er det mulig? Er det juridisk holdbart? Er det til å leve med?

        For mer enn tjue år siden var jeg på europacup-finale mellom Liverpool og Juventus i Brussel. En skrekkopplevelse og en tragedie av traumatiske dimensjoner. Og med alvorlige konsekvenser særlig for engelskmennene. Som måtte betale en høy pris for tilhengernes herjinger. Men hvem var disse tilhengerne? Hvor kom de fra? Hvilken tilknytning hadde de til Liverpool, som hadde marsjert i fremste rekke og snudd hver stein i jakten på destruktive og voldelige elementer?

       Her hjemme risikerer klubber å bli bøtelagt for for forseelser  tilfeldig tilreisende begår. Og arrangørklubber kan bli stilt til ansvar for handlinger de verken kan forutse eller gardere seg mot. Hvis jeg f. eks. tar på meg gul trøye, stiller meg bak målet til Håkon Opdal på Åråsen og kaster en mynt eller stein eller mobiltelefon i hodet på Brann-keeperen. Hva skjer da? Får Brann poengene?

        Jeg sier ikke at alt er sunt og riktig og til å få forstand av i norske rettssaler. Men norsk fotball-jus har etablert en forunderlig praksis som neppe ville gjort pappaguttene fra Fana til lønnsvinnere. Til det er den underliggende tenkningen åpenbart for innfløkt og komplisert.

     
       

Kommentarer:
Postet av: Hgmo

ROSENBORG!!

Say no more!

:-)

Per M.

28.sep.2006 @ 21:13
Postet av: Drmmeren

Det er s sant som det er sagt Davy.

Man kan undres hvor veien egentlig er i ferd med ende..

Det er hyggelig at NFF, gjennom press fra FIFA/UEFA vil rydde opp p tribunene i Norge, men jeg er ikke helt sikker p om de vet, eller skjnner hvor slikt kan bre..

Jeg sier ikke, at det er feil av NFF og straffe Stabk, for en tpelig gest av publikum. Men, hvor gr egentlig grensen? Og hvem bestemmer slikt?

Og med straffeutmling p skjnn, er jo ogs festlig, i alle fall nr saken blir frt av en innen ens eget system..

Korrupsjon, er et hardt ord bruke, men at det er betenkelig at NFF, kan nr det passer dem, plutselig bruke video som straffemiddel? Hvorfor kommer det ikke da, inn som hjelpemiddel for en fjerdedommer, som strengt tatt gjr en jobb, selv jeg kunne gjort... Tenk, passe p f gitt beskjed om bytter, hjelpe til passe tiden, og kanskje ikke minst trenere som flyger hit og dit... Og f betalt for se en kamp? Jo takk !

Joda, jeg ser at snart har vi vel snart fire linjedommere, 2 hoveddommere, og en sjuendedommer med anvisningsbrikken p siden.. For ikke glemme aktor, som selvsakt sitter i VIP-boksene som kan skrive ut dommene fra hver enkelt kamp etter ha glefset i seg et herremltid bde fr kampen, i pausen og ikke minst etter...

Synes det ogs er en artig tanke, at det ikke er interne reaksjoner for store feil begtt av utsendte medarbeidere i felten fra forbundet.. Hvorfor blir ikke dommere fjernet, i minste fall degadert nr det gjr penbare feil?

Hvorfor blir nesten ingen anker godtatt?

Joda, en internrevisor, gjerne fra Fana, eller kanskje Brum, siden det er nrmere forbundskontorene.. Eller hva de enn vil kalle det..

28.sep.2006 @ 23:17
Postet av: SL

Davy Wathne berrer et viktig poeng som er blitt litt glemt i denne debatten. Nemlig poenget med at NFF med denne boten overprver supporterklubbenes selvjustis p hva som br forekomme p et supporterfelt.

S, er det s farlig?
Ja, det kan i ytterste konsekvens fre til at ledelsen i supporterklubbene ikke lenger gidder ta dette ansvaret, fordi de fler seg overstyrt og tilsidesatt, noe som igjen vil fre til at NFF blir det primre sensurorgan p hva som skal ytres p tribunen, bygget p et tilfeldig nettverk av supportereanmeldelser

Som medlem av Stabk Support synes jeg fortsatt at denne sangen til Uwe IKKE er noe vre stolt av. S morsom var den ikke. Men NFF br jo vre de frste til forst at fr og etter kamp er vi alle venner med alle, snn stort sett. Vi har jo selvsagt ikke noe imot Uwe, LSK eller Kanarifansen. Ikke s mye ihvertfall. Men mens kampen pgr, s er det krig! Vi som str p stfeltet og synger frem vre blaa helter; Vi er p jobb! Og denne jobben tar vi p alvor. Vi heier frem laget ved hjelp av synging og klapping. Og det er hovedsakelig det vi gjr. Men selvsagt er det i enkelte tilfelle korrekt hetse de som hetses skal. Uwe hadde en, med blaa yne, klandreverdig oppfrsel under hele denne kampen, noe som resulterte i et spontanutbrudd p kanskje 30 sekunder i form av sangen "Reis hjem som i '45"

Vi trakasrer ikke minoriteter og vi er ikke voldelige, men i kampens hete har vi en sjelden gang ganske s drlig humor, desverre.

NFF gjr seg selv en meget stor bjrnetjeneste ved p denne mten ilegge bter til Stabk Fotball, for noe s uproblematisk som denne fillesaken, utfrt av en supporterklubb som har full tillit til alle sine medlemmer, og har full tillit av sin fotballklubb, slik tilfellet er med Stabk Support. S dersom det skulle foreligge en beklagelse her, slik media s gjerne nsker, s br den slett ikke komme fra Stabk Support, og ihvertfall ikke fra Stabk. Beklagelsen br i sfall komme fra NFF.

29.sep.2006 @ 10:28
URL: http://www.stabaeklars.com
Postet av: Per

Sorry Davy, men dette er latterlig!

Jeg er helt enig med saken din, men det er helt utrolig dette du skriver her:

"I Bergen har jeg skammet meg over "grisetryne" og "snn av en alkis" - sjofelheter fra Brann-tilhengere som ble isolert og frosset ut fra Store st."


Ikke noe vondt om Brann, men det finnes ikke andre steder der man hrer mere dritt enn p Brann Stadion! Nazi, homo osv er ukentlige kommentarer fra Store St, eller andre deler av stadion- annlegget.

Du skrev litt av det samme etter Odd- Brann, men jeg ser du ikke har ftt huet ut av Brann- revo di !
Store St ER faktisk de vrste supporterne i Norge nr det kommer til usmakelig drittslenging !
Vkne opp !

02.okt.2006 @ 18:58
Postet av: ?

At Davy i det hele tatt fr lov til skrive blogg er uforstelig. Hold deg isfall til Bergens Tidene eller noe snt, Davy. Der kan du legge ut om hvordan Brann supporterene oppfrer seg. Husker bla behandlingen av Vlerengas Tore Andre Flo m.m. Det kan du skrive om Davy! Men spar oss andre fra det pisset plsefingrene dine skriver.

03.okt.2006 @ 16:36
Postet av: ?

Davy - du har mange gode poenger her.
Spesielt det med norske jurister og at "disse litt-under-gjennomsnittet-pappaguttene fra Fana lever hyt p sin middelmdighet"

Nr det gjelder Liverpool og Man U er kampropene dessverre ikke s uskyldig som du antyder. Tragediene Munchen og Hillsborough blir stadig bemerket lite respektfult.

Nr det gjelder norsk fotballjustis har du igjen et meget godt poeng. Det blir meningslst bli straffet for noe du ikke er ansvarlig for og ikke har mulighet for unng. Derfor m jeg hedre de blaa for banneret "Vi reiser hjem 19:45". Helt i verdensklasse. S uskyldig, men samtidig s kraftig spark til NFF. Mistenker at reklameguru Ingebrigt kreativitet har medvirket der.

Til slutt. Branns og landslagets glimrende keeper heter Hkon Opdal.

03.okt.2006 @ 19:12
Postet av: Odd

Hei

Hvorfor bemerker du ikke Branntilhengernes Undvendige buing og slengbemerkinger til Odd Grenland. DU M FAEN ta deg sammen davy, DU kan ikke kritisere alle andre klubber enn brann.

Brann er vrst i klassen og du skjeller ut en gutt fra grenland p 10 r p nettet!. Tenk deg hvordan han fler det nr du skjefter p han igjennom bloggen din, kunne du ikke heller si til han at du ikke likte at han kalte andresen for homo.

Vi i Grenland fr hele tiden bemerkninger p tribunen, De som er verst er bergenserne de hyler skjellsord og kaller oss Bnder og homser, og nr en liten gutt har blitt foret opp med det her og kaller Martin Andresen (En ekstremt usportslig fyr) for en Homo tar du helt av.

http://www.youtube.com/watch?v=Yuwi245NChw

http://www.youtube.com/watch?v=si_wZIlCy1c

Du og Andresen er vel s og si grunnen til at Brann er s ekstremt upopulre p utsiden av bergen

11.okt.2006 @ 17:46
Postet av: anonym

Tidligere i r ledet Vif 2-0 mot odd i skien til pause, Klanen sang "gy p landet" til Grenledernes ergelse, men p mirakulst vis snudde odd kampen til 3-2 og denne gang var det Oddrane som sang "gy p landet"

Den hendelsen og "Vi reiser hjem 19:45" er noe av de mest geniale suporterstrekene i norge noensinne

11.okt.2006 @ 17:50
Postet av: Leopold

S vidt jeg vet, s har du selv en brukbar skattbar inntekt..

16.okt.2006 @ 15:24
Postet av: Litt mer selvkritisk?

Jeg vil bare sprre om hva du synes om Brannsupporterne mot Lyn i helga. Du gikk jo kraftig ut mot Odd etter et heller uskyldig utsagn mot Martin Andresen tidliggere i r. Jeg har hrt mye vrre. Han skal jo normalt ikke bry seg om snne kommentarer. Brann i helga derimot, kastet kontinuerlig gjenstander gjennom hele kampen mot Lyns Eddie Gustavsson (du ser til og med p reprisene p sjangsene til brann at det kommer en Cola flygende). Jeg er enig i at Lyns tilhengere ikke oppfrte seg bra etter kampen da de hisset opp brannsupporterne, men det ser ut som om du aldri nevner noe galt Brann gjr. DE ER IKKE DET SPOR BEDRE!!!

17.okt.2006 @ 12:42
Postet av: Michael

Noen av kommentarene her er helt idiotisk. Kan ikke folk lese? Wathne skriver jo at han ikke satt pris p bemerkningene Brann-fansen har kommet med! S ikke si at Davy ikke kritiserer hans eget lags supportere!
Og jeg har lest at Davy selv har skrevet (muligens p her p bloggen) at han mener Tore Andre Flo er en hedersmann, og at han mislikte sterkt Brann-supporterenes banner...

18.okt.2006 @ 12:35
Postet av: ?

For ei tid tilbake skte NFF etter folk til fylla ei stilling for utvikling og forvaltning av fotballens regelverk. Som fotballinteressert jurist tok eg kontakt for forhyra meg om stillinga. Eg fekk opplyst at dei ikkje var interessert i juristar i denne stillinga, fordi det var ikkje med formaltkompetanse p dette nivet dei meinte regelverket skulle utviklast og forvaltast. Dette tenkjer eg p kvar gong eg ikkje forst reaksjonane fr NFF, og det er rett s ofte.

02.nov.2006 @ 15:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2178886
hits