TV2Nettavisen

Sunt bondevett?

Av Davy Wathne - 28.sep.2006 @ 19:35
       - Mary had a little lamb, ertet The Kop da Tommy Docherty ledet Manchester United mot Liverpool på Anfield. Et frekt og småraffinert apropos til United-managerens affære med konen til klubbens fysioterapeut.


        - Reis hjem - som i 1945, sang Stabæk-fansen til Uwe Rösler. Pinlig, platt, plumpt og ubehjelpelig. Historisk ukorrekt og hinsides enhver folkeskikk. Og alt annet enn morsomt og bærumsk forfinet. Men derfra og til bøtlegging bør spranget være langt i et moderne demokrati med ytringsfrihet. Retten til å dumme seg ut verbalt må eksistere også for tåpelig vestkant-ungdom.

        I Bergen har jeg skammet meg over "grisetryne" og "sønn av en alkis" - sjofelheter fra Brann-tilhengere som ble isolert og frosset ut fra Store stå. Fordi omgivelsene følte ubehag og reagerte sunt da dårskapen antok beklemmende dimensjoner. Og jeg tror mer på vettug selvjustis enn på bøter, trusler og straff fra Fotballforbundet.

       Med en viss undring har jeg fått med meg at noen av de dummeste guttene jeg gikk på skole med er blitt jurister med en viss suksess. I hvert fall hvis en bruker skattbar nettoinntekt som mål på vellykkethet. Uten å gå dypere inn i materien har jeg slått meg til ro med at det sannsynligvis skyldes at norsk jus er tuftet på sunt bondevett. Og at disse litt-under-gjennomsnittet-pappaguttene fra Fana lever høyt på sin middelmådighet. Hva skal en så si om norsk fotball-jus?

        Ubegripelig. Verken mer eller mindre. Her plasseres en på tribunen for bagateller. En frarøves retten til å utøve yrket sitt for en slengbemerkning. En får munnkurv eller karantene for spontane utbrudd i kampens hete. En fratas vanlige borgeres grunnlovfestede rettigheter. Og en bøtlegges for ting vilt fremmede mennesker uten tilknytning til klubb eller lag finner på å gjøre.  Er det mulig? Er det juridisk holdbart? Er det til å leve med?

        For mer enn tjue år siden var jeg på europacup-finale mellom Liverpool og Juventus i Brussel. En skrekkopplevelse og en tragedie av traumatiske dimensjoner. Og med alvorlige konsekvenser særlig for engelskmennene. Som måtte betale en høy pris for tilhengernes herjinger. Men hvem var disse tilhengerne? Hvor kom de fra? Hvilken tilknytning hadde de til Liverpool, som hadde marsjert i fremste rekke og snudd hver stein i jakten på destruktive og voldelige elementer?

       Her hjemme risikerer klubber å bli bøtelagt for for forseelser  tilfeldig tilreisende begår. Og arrangørklubber kan bli stilt til ansvar for handlinger de verken kan forutse eller gardere seg mot. Hvis jeg f. eks. tar på meg gul trøye, stiller meg bak målet til Håkon Opdal på Åråsen og kaster en mynt eller stein eller mobiltelefon i hodet på Brann-keeperen. Hva skjer da? Får Brann poengene?

        Jeg sier ikke at alt er sunt og riktig og til å få forstand av i norske rettssaler. Men norsk fotball-jus har etablert en forunderlig praksis som neppe ville gjort pappaguttene fra Fana til lønnsvinnere. Til det er den underliggende tenkningen åpenbart for innfløkt og komplisert.

     
       

Kommentarer:
Postet av: Høgmo

ROSENBORG!!

Say no more!

:-)

Per M.

28.sep.2006 @ 21:13
Postet av: Drømmeren

Det er så sant som det er sagt Davy.

Man kan undres hvor veien egentlig er i ferd med å ende..

Det er hyggelig at NFF, gjennom press fra FIFA/UEFA vil rydde opp på tribunene i Norge, men jeg er ikke helt sikker på om de vet, eller skjønner hvor slikt kan bære..

Jeg sier ikke, at det er feil av NFF og straffe Stabæk, for en tåpelig gest av publikum. Men, hvor går egentlig grensen? Og hvem bestemmer slikt?

Og med straffeutmåling på skjønn, er jo også festlig, i alle fall når saken blir ført av en innen ens eget system..

Korrupsjon, er et hardt ord å bruke, men at det er betenkelig at NFF, kan når det passer dem, plutselig bruke video som straffemiddel? Hvorfor kommer det ikke da, inn som hjelpemiddel for en fjerdedommer, som strengt tatt gjør en jobb, selv jeg kunne gjort... Tenk, passe på å få gitt beskjed om bytter, hjelpe til å passe tiden, og kanskje ikke minst trenere som flyger hit og dit... Og få betalt for å se en kamp? Jo takk !

Joda, jeg ser at snart har vi vel snart fire linjedommere, 2 hoveddommere, og en sjuendedommer med anvisningsbrikken på siden.. For å ikke glemme aktor, som selvsakt sitter i VIP-boksene som kan skrive ut dommene fra hver enkelt kamp etter å ha glefset i seg et herremåltid både før kampen, i pausen og ikke minst etter...

Synes det også er en artig tanke, at det ikke er interne reaksjoner for store feil begått av utsendte medarbeidere i felten fra forbundet.. Hvorfor blir ikke dommere fjernet, i minste fall degadert når det gjør åpenbare feil?

Hvorfor blir nesten ingen anker godtatt?

Joda, en internrevisor, gjerne fra Fana, eller kanskje Bærum, siden det er nærmere forbundskontorene.. Eller hva de enn vil kalle det..

28.sep.2006 @ 23:17
Postet av: SL

Davy Wathne berører et viktig poeng som er blitt litt glemt i denne debatten. Nemlig poenget med at NFF med denne boten overprøver supporterklubbenes selvjustis på hva som bør forekomme på et supporterfelt.

Så, er det så farlig?
Ja, det kan i ytterste konsekvens føre til at ledelsen i supporterklubbene ikke lenger gidder å ta dette ansvaret, fordi de føler seg overstyrt og tilsidesatt, noe som igjen vil føre til at NFF blir det primære sensurorgan på hva som skal ytres på tribunen, bygget på et tilfeldig nettverk av supportereanmeldelser

Som medlem av Stabæk Support synes jeg fortsatt at denne sangen til Uwe IKKE er noe å være stolt av. Så morsom var den ikke. Men NFF bør jo være de første til å forstå at før og etter kamp er vi alle venner med alle, sånn stort sett. Vi har jo selvsagt ikke noe imot Uwe, LSK eller Kanarifansen. Ikke så mye ihvertfall. Men mens kampen pågår, så er det krig! Vi som står på ståfeltet og synger frem våre blaa helter; Vi er på jobb! Og denne jobben tar vi på alvor. Vi heier frem laget ved hjelp av synging og klapping. Og det er hovedsakelig det vi gjør. Men selvsagt er det i enkelte tilfelle korrekt å hetse de som hetses skal. Uwe hadde en, med blaa øyne, klandreverdig oppførsel under hele denne kampen, noe som resulterte i et spontanutbrudd på kanskje 30 sekunder i form av sangen "Reis hjem som i '45"

Vi trakasérer ikke minoriteter og vi er ikke voldelige, men i kampens hete har vi en sjelden gang ganske så dårlig humor, desverre.

NFF gjør seg selv en meget stor bjørnetjeneste ved på denne måten å ilegge bøter til Stabæk Fotball, for noe så uproblematisk som denne fillesaken, utført av en supporterklubb som har full tillit til alle sine medlemmer, og har full tillit av sin fotballklubb, slik tilfellet er med Stabæk Support. Så dersom det skulle foreligge en beklagelse her, slik media så gjerne ønsker, så bør den slett ikke komme fra Stabæk Support, og ihvertfall ikke fra Stabæk. Beklagelsen bør i såfall komme fra NFF.

29.sep.2006 @ 10:28
URL: http://www.stabaeklars.com
Postet av: Per

Sorry Davy, men dette er latterlig!

Jeg er helt enig med saken din, men det er helt utrolig dette du skriver her:

"I Bergen har jeg skammet meg over "grisetryne" og "sønn av en alkis" - sjofelheter fra Brann-tilhengere som ble isolert og frosset ut fra Store stå."


Ikke noe vondt om Brann, men det finnes ikke andre steder der man hører mere dritt enn på Brann Stadion! Nazi, homo osv er ukentlige kommentarer fra Store Stå, eller andre deler av stadion- annlegget.

Du skrev litt av det samme etter Odd- Brann, men jeg ser du ikke har fått huet ut av Brann- revo di !
Store Stå ER faktisk de værste supporterne i Norge når det kommer til usmakelig drittslenging !
Våkne opp !

02.okt.2006 @ 18:58
Postet av: ?

At Davy i det hele tatt får lov til å skrive blogg er uforståelig. Hold deg isåfall til Bergens Tidene eller noe sånt, Davy. Der kan du legge ut om hvordan Brann supporterene oppfører seg. Husker bla behandlingen av Vålerengas Tore Andre Flo m.m. Det kan du skrive om Davy! Men spar oss andre fra det pisset pølsefingrene dine skriver.

03.okt.2006 @ 16:36
Postet av: ?

Davy - du har mange gode poenger her.
Spesielt det med norske jurister og at "disse litt-under-gjennomsnittet-pappaguttene fra Fana lever høyt på sin middelmådighet"

Når det gjelder Liverpool og Man U er kampropene dessverre ikke så uskyldig som du antyder. Tragediene Munchen og Hillsborough blir stadig bemerket lite respektfult.

Når det gjelder norsk fotballjustis har du igjen et meget godt poeng. Det blir meningsløst å bli straffet for noe du ikke er ansvarlig for og ikke har mulighet for å unngå. Derfor må jeg hedre de blaa for banneret "Vi reiser hjem 19:45". Helt i verdensklasse. Så uskyldig, men samtidig så kraftig spark til NFF. Mistenker at reklameguru Ingebrigt kreativitet har medvirket der.

Til slutt. Branns og landslagets glimrende keeper heter Håkon Opdal.

03.okt.2006 @ 19:12
Postet av: Odd

Hei

Hvorfor bemerker du ikke Branntilhengernes Unødvendige buing og slengbemerkinger til Odd Grenland. DU MÅ FAEN ta deg sammen davy, DU kan ikke kritisere alle andre klubber enn brann.

Brann er værst i klassen og du skjeller ut en gutt fra grenland på 10 år på nettet!. Tenk deg hvordan han føler det når du skjefter på han igjennom bloggen din, kunne du ikke heller si til han at du ikke likte at han kalte andresen for homo.

Vi i Grenland får hele tiden bemerkninger på tribunen, De som er verst er bergenserne de hyler skjellsord og kaller oss Bønder og homser, og når en liten gutt har blitt foret opp med det her og kaller Martin Andresen (En ekstremt usportslig fyr) for en Homo tar du helt av.

http://www.youtube.com/watch?v=Yuwi245NChw

http://www.youtube.com/watch?v=si_wZIlCy1c

Du og Andresen er vel så og si grunnen til at Brann er så ekstremt upopulære på utsiden av bergen

11.okt.2006 @ 17:46
Postet av: anonym

Tidligere i år ledet Vif 2-0 mot odd i skien til pause, Klanen sang "gøy på landet" til Grenledernes ergelse, men på mirakuløst vis snudde odd kampen til 3-2 og denne gang var det Oddrane som sang "gøy på landet"

Den hendelsen og "Vi reiser hjem 19:45" er noe av de mest geniale suporterstrekene i norge noensinne

11.okt.2006 @ 17:50
Postet av: Leopold

Så vidt jeg vet, så har du selv en brukbar skattbar inntekt..

16.okt.2006 @ 15:24
Postet av: Litt mer selvkritisk?

Jeg vil bare spørre om hva du synes om Brannsupporterne mot Lyn i helga. Du gikk jo kraftig ut mot Odd etter et heller uskyldig utsagn mot Martin Andresen tidliggere i år. Jeg har hørt mye værre. Han skal jo normalt ikke bry seg om sånne kommentarer. Brann i helga derimot, kastet kontinuerlig gjenstander gjennom hele kampen mot Lyns Eddie Gustavsson (du ser til og med på reprisene på sjangsene til brann at det kommer en Cola flygende). Jeg er enig i at Lyns tilhengere ikke oppførte seg bra etter kampen da de hisset opp brannsupporterne, men det ser ut som om du aldri nevner noe galt Brann gjør. DE ER IKKE DET SPOR BEDRE!!!

17.okt.2006 @ 12:42
Postet av: Michael

Noen av kommentarene her er helt idiotisk. Kan ikke folk lese? Wathne skriver jo at han ikke satt pris på bemerkningene Brann-fansen har kommet med! Så ikke si at Davy ikke kritiserer hans eget lags supportere!
Og jeg har lest at Davy selv har skrevet (muligens på her på bloggen) at han mener Tore Andre Flo er en hedersmann, og at han mislikte sterkt Brann-supporterenes banner...

18.okt.2006 @ 12:35
Postet av: ?

For ei tid tilbake søkte NFF etter folk til å fylla ei stilling for utvikling og forvaltning av fotballens regelverk. Som fotballinteressert jurist tok eg kontakt for å forhøyra meg om stillinga. Eg fekk opplyst at dei ikkje var interessert i juristar i denne stillinga, fordi det var ikkje med formaltkompetanse på dette nivået dei meinte regelverket skulle utviklast og forvaltast. Dette tenkjer eg på kvar gong eg ikkje forstå reaksjonane frå NFF, og det er rett så ofte.

02.nov.2006 @ 15:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2178886
hits