TV2Nettavisen

He ain't heavy - he's my brother.

Av Davy Wathne - 25.feb.2007 @ 18:59
                      Etter fjorten dager i noe som til forveksling ligner en solfylt militærkaserne - med frokost, eksersis,  hvile, måltid,  eksersis, måltid, søvn og et nytt døgn etter samme oppskrift - gikk norske fotballspillere på pub. For å hygge seg, slå av en prat, ta en øl og synge en sang. En 23 år gammel familiefar med gryende landslagskarriere karaoke-fremførte  "My way" - og dermed var rabalderet i gang. For i denne hendelsesfattige unntakstilstanden av en spansk avkrok så noen britiske barbarer sitt snitt til å yppe til strid, dele ut svingslag og lage kvalm. Slik de har gjort i utallige uprovoserte sammenhenger i minst like mange verdenshjørner tidligere.
        

                      Reaksjonene på og kommentarene til opptrinnet på La Manga natt til lørdag er i beste fall  underlige - selv for en som kan styre sin begeistring for Lillestrøm og dem som velger å spille for Åråsen-klubben. For hva er det egentlig man mener Bjørn Helge Riise burde gjort? Blitt hjemme og lagt kabal? Funnet en bortgjemt krok bakerst i lokalet og holdt kjeft? Gitt seg ut for en ganske annen enn lillebroren til Liverpools matchvinner mot Barcelona på Nou Camp?

                       Jeg må medgi at jeg aldri har vært i militæret, aldri har sittet i fengsel og aldri har lengtet etter noen av delene. Men på La Manga kommer den klaustrofobiske følelsen av institusjonell ufrihet snikende. Stedet ligner til forveksling en kaserne eller en lukket anstalt. På den bakgrunnen har det vært forbløffende å oppleve tretten dagers norsk fotball-harmoni på nært hold. Det er nesten ikke til å fatte at en kan samle så mange sunne, sterke og ambisiøse idrettsungdommer på ett sted uten tegn til uoverensstemmelser eller konflikter. Konkurransen er knivskarp internt i spillergruppene og klubbene imellom. Likevel hersket en tilnærmet idyll blant ledere, trenere og spillere fra Rosenborg, Brann, Vålerenga og Lillestrøm - de fire store i norsk klubbfotball.

                          Andre får svare på hvor hensiktsmessig og utbytterikt det er å samle den norske fotballfamilien i en spansk ghetto uten andre inntrykk og impulser enn dem en får fra en pub, tre restauranter, en bensinstasjon og et apotek. Klinkende klart er det at det er den mest naturlige ting av verden å runde av oppholdet med en kveld med gutta. Og da må det være en menneskerett å oppføre seg som alle andre. Uansett hvem broren, faren, konen eller andre i den engere krets måtte være.

                          Bjørn Helge Riise er et voksent og selvstendig fotballindivid - med kone og snart to barn - med bakgrunn og fremtid, talent og ferdigheter. Og med et legitimt krav på å bli tatt på alvor - som fotballspiller og som privatperson. Ikke som broren til John Arne, men som den han faktisk er. At briter ikke kan oppføre seg og har utviklet en ufyselig provokasjonsoppførsel overfor kjendiser, er verken hans eller Lillestrøms problem. Men hvis noen i Akersgata eller på Åråsen mener at slektskap og familiebånd skal tvinge en til å velge en alternativ atferd og avstå fra sosiale evenementer, er vi på ville veier.

          - For what is a man, what has he got? If not himself, then he has naught, synger Frank Sinatra. Det gjorde også Bjørn Helge Riise. Kanskje bermen fra Storbritannia ville sett på ham med blidere øyne om han i stedet hadde fremført  The Hollies'  "He ain't heavy, he's my brother"?

                     

Kommentarer:
Postet av: Jan Andreassen

Risefamilien er vel lik seg selv. Eple faller vel ikke langt fra stammen. Tenker fra mor og utover. Det er vel ikke første gang de har fått en på tryne. Har ikke gjort noe, men får seg en på tryne, gjør de. Hm. Tror de trenger det.

Postet av: John Barrie

"At briter ikke kan oppføre seg og har utviklet en ufyselig provokasjonsoppførsel overfor kjendiser"

Så bra du ikke generaliserer da. Jeg er brite selv og har ikke utviklet noen ufyslig provokasjonsoppførsel mot kjendiser ennå. Må vel legge meg i hard trening da?

25.feb.2007 @ 21:03
Postet av: espen

watne smisker med riise, i håp om å holde seg inne med riise og norske fotballspillere. typisk

25.feb.2007 @ 21:44
Postet av: Carsten

Ahh... Alle unge nordmenn går på bar kun for å hygge seg, alle utlendinger går på bar kun for å lage bråk. Var det ikke sånn Davy? Eller skal det være "alle briter"? Alle briter er hooligans ergo er det altid britenes skyld når noen slåss på bar. Ville du sagt det samme om tyrkere Davy? Eller ville det vært rasisme? Jeg kunne sverget på at det er land som har hatt mer fotballtrøbbel enn England i det siste, men italiener går bare på bar for å drikke rødvin og blunke til jentene ikke sant? For ikke så snakke om danskene og svenskene. Jeg vet ikke om noen av Riise-brødrene har noe å skamme seg over, men Davy Wathne skulle i alle fall skamme seg.

25.feb.2007 @ 22:02
Postet av: Javel, ja...

Hva ønsker du å oppnå med dette tullet?

Hva slags smiger er dette? Forsøker den godeste Davy å få en fot inn i Riise-familien?

Hvordan kan du vite at alt øyenvitnene sier er tull og du har rett? At Lillestrøm-spillerne var helt uskyldige og bare forsvarte seg? Utfra det som har stått i enkelte medier, så dreide det seg vel om britiske pensjonister på golfferie. Det kan vel strengt tatt ikke kalles for hooligans?

25.feb.2007 @ 23:27
Postet av: observer

Jeg tror Davy-gutten har få venner og kjeder seg - samtidig.
Så mye kjeder han seg - og så få venner har han - at han vender seg til Riise-familien. Der får han nå endelig noen som forstår Davy-gutten. Ensom og forlatt, og prognosene for å få det bedre er like latterlig lave som å tro på at Martin Andresen orker en sesong mer enn nødvendig i hjembyen til Davy. De rømmer alle sammen, men Davy MÅ sitte der, han jobber i Brann-TV2. Så derfor måtte han ta på seg lua for de store tankene, og fant ut at Riise-familen er sikkert like ensomme. Og engelskmenn forstår ikke norsk. så da kan jeg slå to mygg i en klask, tenker Davy-gutten. Drite på en ukjent engelskmann - og hylle en ensom (som meg!)... Det spennende nå er; Hvem er neste offer for Davy-guttens forsøk på å få seg en sosial omgangskrets? Jørn Andersen som landslagssjef! Han trenger venner i Norge (Jørn, altså), Hareide er jo "lost case" uansett... Sånne tanker gjør han seg, og det er jo helt greit. Men finnes det ikke sånn derre Grupper For Eldre, Enslige Og Triste Menn i Bergen?

25.feb.2007 @ 23:43
Postet av: Jon

Bra Davy. Endelig en journalist som bruket hodet. Bjørn Helge Riise gjorde absolutt ingenting galt, og må få lov å gå på byen og kose seg med lagkamerater selv om broren er JAR.

Kudos til deg Davy, som skriver din egen mening og ikke følger den heksejakten resten av media-norge er i gang med mot Riise-brødrene.

26.feb.2007 @ 00:31
Postet av: Geir

Herregud for en gjeng med tapere som skriver her inne. Jeg følger i Davys fotspor og generaliserer: Nordmenn er misunnelige, kverulerende og vanskelige. Det oser mindreverdighetskomplekser av dere. Her har dere muligheten til å (anonymt) hetse og spytte på Wathne, og dere griper den begjærlig med begge hender.

Jeg gidder rett og slett ikke gå i gjennom alle punktene, men kjenner jeg meg selv rett blir jeg sikkert for engasjert til å stoppe: Men én ting først: Selvfølgelig går det f.eks. an å si at nordmenn er høye og kinesere er lave, at menn er sterkere enn kvinner, at menn forårsaker de mest alvorlige kollisjonene i trafikken, at kvinner ikke kan lukeparkere. Kall det generalisering, kall det hva du vil. ALLE vet at når man sier noe sånn, så utelukker man selvsagt ikke unntak fra regelen. Vår interaksjon oss mennesker imellom ville vært langt fattigere om man ikke fikk lov til å si ting som 'Thailand er et fint land', når man i samme åndedrag MÅ ramse opp alle punktene som ikke er så fint med Thailand - for å generalisere et land på den måten kan man vel ikke? Eller er det bare ok å generalisere når man komplimenterer noe?

Selektiv hørsel virker å være noe særnorsk. Nordmenn som bare er ute etter å være vanskelige bare for å være vanskelige, og kommer med bitre, sure oppgulp bare fordi de kan, finnes det påtakelig svært mange av.

Etter å ha bodd i England i fem år - både nord og sør - kan jeg skrive under på at engelskmenn utenfor London-området har store problemer med seg selv. Volden i nord er faktisk ekstrem, og det først og fremst den hvite lokalbefolkningen som står for den. Jeg har sett 'vanlige ungdommer' hoppe med begge føtter på hodet til en bevisstløs mann på gata, sett en annen gjeng ta en pinne som de brukte til å stikke ut begge øynene med. Det er så barbarisk at man bare står og måpe. I gjennomsnitt har jeg sett minst én alvorlig slåsskamp hver gang jeg har gått ut. Sunderland, Middlesbrough, Manchester, Liverpool og Bradford er der jeg har sett mest av det. Det er faktisk så utbredt i nord at kvinnene tar etter og slåss svært ofte. Akkurat som vi ser gjengrelatert vold blant ungdomsskolejenter i Oslo dukke opp fordi de så til de grader blir overeksponert for det, og da lettere tar etter.

Barrie: Engelskmenn på Costa Del sol er ufyselige. Deal with it. Ta heller et oppgjør med dere selv i stedet for å kritisere ofrene deres for at de sier i fra om det. Men litt morsomt at du åpner munnen din. Engelskmenn er veldig nærtagende, og det tror har med å gjøre at de tror de er fortreffelige. En 'stolt' historie gjør at dere tror dere fremdeles er det beste since sliced bread.

Til dere andre: Hva vet vel dere om hva Wathne sitter inne med info om hva som skjedde? For alt dere vet, var han faktisk på puben da det skjedde.

Bare fordi Wathne ikke nevnte italienere i samme slengen, betyr ikke at han IKKE mener de har et problem med hooligans. Om det er noen som ikke forstår det, vil jeg ikke bruke flere kalorier på å prøve å forklare.

Carsten: Søk etter definisjonen av rasisme på internett.

Jan Andreassen: Voksen du er. Om en av tremenningene dine noen gang får så lite som en parkeringsbot, vil jeg oppsøke deg og endre fasongen på dine kneskåler. Du må jo nødvendigvis være et dårlig menneske om du genetisk kan assossieres med slikt avskum.

Javel, ja...: Den eldste mannen som var involvert etter det jeg har lest (og det er heller ikke nødvendigvis riktig) var 55 år, så ikke akkurat noen pensjonist. Men det gjør ingenting fra eller til ettersom jeg forstår hva din tvilsomme agenda går ut på.

Fint Davy at du forsvarer dem som ligger nede og skriver personlig. Jeg er lite interessert i å høre politisk korrekt (og fotballkorrekt) svada fra fotballeksperter.

26.feb.2007 @ 01:47
Postet av: Haugen

Hva er dette for heksejakt? Det er f... meg så vanvittig typisk norsk dette her at dere må kritisere uten å sitte på fakta opplysninger. Hva er det vi prøver å oppnå? Hva vet vel vi om hva som er skjedd?
Der største problemet vårt er vi ikke kan akseptere at noen har suksess, og i hvertfall ikke noen fra Riise-familien.Tenk på dere selv neste gang dere er ute på byen og tenk over at kanskje noen irriterer seg over din oppførsel også... og i det Riise scorer neste gang er han atter en gang trykt inn til de flestes hjerter...

26.feb.2007 @ 08:16
Postet av: Ole R

De færreste av oss her i Blogg'en var tilstede og faktisk kunne se med selvsyn episoden som skjedde på La Manga. Ei heller var vi tilstede og bivånet eposiden det John Arne Riise havnet i klammeri med en klubbkamerat. tilfeldighetene ville at disse to episodene synes å ha visse likhetstrekk, og ettersom episodene også like tilfeldig rammet to brødre, er det nok for norske media og dertil hørende lesere, med skylapper på, å generalisere. Riise-familien blir vi opplært til å mislike, i god norsk misunnelses-ånd. Selv har jeg ikke personlig møtt noen av dem. Kanskje er det verdens hyggeligste mennesker, kanskje er de det ikke. Kanskje kan de også i "kampens hete" en sen kveld på pub uttale seg litt "klønete", klønete nok til at en overstadig beruset engelskmann finner grunn til å tenne. Tror de fleste av oss har opplevd den slags i drosjekøen på vei hjem en sen lørdag natt, eller i tilsvarende kø på vei INN til et overfylt norsk utested, at en eller annen snøvel-fyr egler seg innpå, og maner til bråk. Det jeg personlig kan underskrive på er at du finner MANGE av dem der fortballsupportere samles, og du finne rMANGE av dem på generelle pub'er i england. Legg det sammen og du får en rimelig stor sannsynlighet i at Davy's versjon ikke er så urealistisk.

Gode fotballspillere har Riise-brødrene uansett vist seg å være - arbeidssomme, målrettede, med en klar ambisjon om å bli stadig bedre, gjennom innsats og hardt arbeid. For meg virker det lite trolig at denne profesjonelle innstillingen til den jobben de gjør passer sammen med en generelt provoserende adferd.

Jeg velger å synes synd på brødrene for den heksejakten de blir til del i det norske samfunnet, og da av visse representanter av medie spesielt. Davy synes å være et herlig unntak - hans ekte engasjement, hans evne til å se både personer og prestasjoner i et langt større perspektiv er befriende i en ellers svært naiv og navlebeskuende mediehverdag.

Norge som nasjon vil aldri bli bedre enn middelmådig, all den tid vi sørger for å hetse til usynlighet de talentene som tør stikke hodene sine frem og hevde de vil, og kan, bli best.

26.feb.2007 @ 10:46
Postet av: hp

Helt enig med Wathne. Denne Riise mobbingen har rett og slett gått for langt. Hva har Bjørn Helge Riise gjort galt? Virker som en sympatisk fyr og en meget god fotballspiller. Innlegget til Geir sier vel det meste om Engelsk slåsskultur. Vi nordmenn har en overdreven forkjærlighet for øya i vest. Når nordmenn snakker om "apekatter" så siktes det til land nær ekvator. Dette er reinspikka vås da den virkelige jungelflokken er mye nærmere oss, hvite i huden er de også.

Håper mobbingen av Riise familien er ved veis ende nå. Dette blir rett og slett for dumt i lengden. At familien står oppreist er en enorm styrke, men så er det da heller ikke alle familier som har 3 søsken som landslagspillere i fotball......

26.feb.2007 @ 11:11
Postet av: R.B.K

Det er ikke tillatt i Norge å være god, selv om vi "er best i alt" og sitter i vårt forblåste hjørne i verden og kritiserer alle andre land.
JAR kjøpte seg en pen Ferrari (10% av årslønnen). Det liker ikke nordmenn. Utrolig, men sant- Riise følte et så stort press og en slik fordømmelse pga denne bilen, at han bare måtte SELGE den..... Slikt skjer BARE i Norge! Det er trist.
Jeg har venner som kjenner John Arne Riise. De sier han er en utrolig snill person som ikke vil noen vondt. Hvorfor vil så mange ham vondt?
-Fordi han gjorde suksess og ble proff 5 år før de fleste av de på hans alder flyttet fra mamma? Tåler vi ikke andres suksess før vi må finne svakhetene deres?
Nordmenn- skjerp dere!

26.feb.2007 @ 18:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4433726
hits