TV2Nettavisen

He ain't heavy - he's my brother.

Av Davy Wathne - 25.feb.2007 @ 18:59
                      Etter fjorten dager i noe som til forveksling ligner en solfylt militærkaserne - med frokost, eksersis,  hvile, måltid,  eksersis, måltid, søvn og et nytt døgn etter samme oppskrift - gikk norske fotballspillere på pub. For å hygge seg, slå av en prat, ta en øl og synge en sang. En 23 år gammel familiefar med gryende landslagskarriere karaoke-fremførte  "My way" - og dermed var rabalderet i gang. For i denne hendelsesfattige unntakstilstanden av en spansk avkrok så noen britiske barbarer sitt snitt til å yppe til strid, dele ut svingslag og lage kvalm. Slik de har gjort i utallige uprovoserte sammenhenger i minst like mange verdenshjørner tidligere.
        

                      Reaksjonene på og kommentarene til opptrinnet på La Manga natt til lørdag er i beste fall  underlige - selv for en som kan styre sin begeistring for Lillestrøm og dem som velger å spille for Åråsen-klubben. For hva er det egentlig man mener Bjørn Helge Riise burde gjort? Blitt hjemme og lagt kabal? Funnet en bortgjemt krok bakerst i lokalet og holdt kjeft? Gitt seg ut for en ganske annen enn lillebroren til Liverpools matchvinner mot Barcelona på Nou Camp?

                       Jeg må medgi at jeg aldri har vært i militæret, aldri har sittet i fengsel og aldri har lengtet etter noen av delene. Men på La Manga kommer den klaustrofobiske følelsen av institusjonell ufrihet snikende. Stedet ligner til forveksling en kaserne eller en lukket anstalt. På den bakgrunnen har det vært forbløffende å oppleve tretten dagers norsk fotball-harmoni på nært hold. Det er nesten ikke til å fatte at en kan samle så mange sunne, sterke og ambisiøse idrettsungdommer på ett sted uten tegn til uoverensstemmelser eller konflikter. Konkurransen er knivskarp internt i spillergruppene og klubbene imellom. Likevel hersket en tilnærmet idyll blant ledere, trenere og spillere fra Rosenborg, Brann, Vålerenga og Lillestrøm - de fire store i norsk klubbfotball.

                          Andre får svare på hvor hensiktsmessig og utbytterikt det er å samle den norske fotballfamilien i en spansk ghetto uten andre inntrykk og impulser enn dem en får fra en pub, tre restauranter, en bensinstasjon og et apotek. Klinkende klart er det at det er den mest naturlige ting av verden å runde av oppholdet med en kveld med gutta. Og da må det være en menneskerett å oppføre seg som alle andre. Uansett hvem broren, faren, konen eller andre i den engere krets måtte være.

                          Bjørn Helge Riise er et voksent og selvstendig fotballindivid - med kone og snart to barn - med bakgrunn og fremtid, talent og ferdigheter. Og med et legitimt krav på å bli tatt på alvor - som fotballspiller og som privatperson. Ikke som broren til John Arne, men som den han faktisk er. At briter ikke kan oppføre seg og har utviklet en ufyselig provokasjonsoppførsel overfor kjendiser, er verken hans eller Lillestrøms problem. Men hvis noen i Akersgata eller på Åråsen mener at slektskap og familiebånd skal tvinge en til å velge en alternativ atferd og avstå fra sosiale evenementer, er vi på ville veier.

          - For what is a man, what has he got? If not himself, then he has naught, synger Frank Sinatra. Det gjorde også Bjørn Helge Riise. Kanskje bermen fra Storbritannia ville sett på ham med blidere øyne om han i stedet hadde fremført  The Hollies'  "He ain't heavy, he's my brother"?

                     

Kommentarer:
Postet av: Jan Andreassen

Risefamilien er vel lik seg selv. Eple faller vel ikke langt fra stammen. Tenker fra mor og utover. Det er vel ikke frste gang de har ftt en p tryne. Har ikke gjort noe, men fr seg en p tryne, gjr de. Hm. Tror de trenger det.

Postet av: John Barrie

"At briter ikke kan oppfre seg og har utviklet en ufyselig provokasjonsoppfrsel overfor kjendiser"

S bra du ikke generaliserer da. Jeg er brite selv og har ikke utviklet noen ufyslig provokasjonsoppfrsel mot kjendiser enn. M vel legge meg i hard trening da?

25.feb.2007 @ 21:03
Postet av: espen

watne smisker med riise, i hp om holde seg inne med riise og norske fotballspillere. typisk

25.feb.2007 @ 21:44
Postet av: Carsten

Ahh... Alle unge nordmenn gr p bar kun for hygge seg, alle utlendinger gr p bar kun for lage brk. Var det ikke snn Davy? Eller skal det vre "alle briter"? Alle briter er hooligans ergo er det altid britenes skyld nr noen slss p bar. Ville du sagt det samme om tyrkere Davy? Eller ville det vrt rasisme? Jeg kunne sverget p at det er land som har hatt mer fotballtrbbel enn England i det siste, men italiener gr bare p bar for drikke rdvin og blunke til jentene ikke sant? For ikke s snakke om danskene og svenskene. Jeg vet ikke om noen av Riise-brdrene har noe skamme seg over, men Davy Wathne skulle i alle fall skamme seg.

25.feb.2007 @ 22:02
Postet av: Javel, ja...

Hva nsker du oppn med dette tullet?

Hva slags smiger er dette? Forsker den godeste Davy f en fot inn i Riise-familien?

Hvordan kan du vite at alt yenvitnene sier er tull og du har rett? At Lillestrm-spillerne var helt uskyldige og bare forsvarte seg? Utfra det som har sttt i enkelte medier, s dreide det seg vel om britiske pensjonister p golfferie. Det kan vel strengt tatt ikke kalles for hooligans?

25.feb.2007 @ 23:27
Postet av: observer

Jeg tror Davy-gutten har f venner og kjeder seg - samtidig.
S mye kjeder han seg - og s f venner har han - at han vender seg til Riise-familien. Der fr han n endelig noen som forstr Davy-gutten. Ensom og forlatt, og prognosene for f det bedre er like latterlig lave som tro p at Martin Andresen orker en sesong mer enn ndvendig i hjembyen til Davy. De rmmer alle sammen, men Davy M sitte der, han jobber i Brann-TV2. S derfor mtte han ta p seg lua for de store tankene, og fant ut at Riise-familen er sikkert like ensomme. Og engelskmenn forstr ikke norsk. s da kan jeg sl to mygg i en klask, tenker Davy-gutten. Drite p en ukjent engelskmann - og hylle en ensom (som meg!)... Det spennende n er; Hvem er neste offer for Davy-guttens forsk p f seg en sosial omgangskrets? Jrn Andersen som landslagssjef! Han trenger venner i Norge (Jrn, alts), Hareide er jo "lost case" uansett... Snne tanker gjr han seg, og det er jo helt greit. Men finnes det ikke snn derre Grupper For Eldre, Enslige Og Triste Menn i Bergen?

25.feb.2007 @ 23:43
Postet av: Jon

Bra Davy. Endelig en journalist som bruket hodet. Bjrn Helge Riise gjorde absolutt ingenting galt, og m f lov g p byen og kose seg med lagkamerater selv om broren er JAR.

Kudos til deg Davy, som skriver din egen mening og ikke flger den heksejakten resten av media-norge er i gang med mot Riise-brdrene.

26.feb.2007 @ 00:31
Postet av: Geir

Herregud for en gjeng med tapere som skriver her inne. Jeg flger i Davys fotspor og generaliserer: Nordmenn er misunnelige, kverulerende og vanskelige. Det oser mindreverdighetskomplekser av dere. Her har dere muligheten til (anonymt) hetse og spytte p Wathne, og dere griper den begjrlig med begge hender.

Jeg gidder rett og slett ikke g i gjennom alle punktene, men kjenner jeg meg selv rett blir jeg sikkert for engasjert til stoppe: Men n ting frst: Selvflgelig gr det f.eks. an si at nordmenn er hye og kinesere er lave, at menn er sterkere enn kvinner, at menn forrsaker de mest alvorlige kollisjonene i trafikken, at kvinner ikke kan lukeparkere. Kall det generalisering, kall det hva du vil. ALLE vet at nr man sier noe snn, s utelukker man selvsagt ikke unntak fra regelen. Vr interaksjon oss mennesker imellom ville vrt langt fattigere om man ikke fikk lov til si ting som 'Thailand er et fint land', nr man i samme ndedrag M ramse opp alle punktene som ikke er s fint med Thailand - for generalisere et land p den mten kan man vel ikke? Eller er det bare ok generalisere nr man komplimenterer noe?

Selektiv hrsel virker vre noe srnorsk. Nordmenn som bare er ute etter vre vanskelige bare for vre vanskelige, og kommer med bitre, sure oppgulp bare fordi de kan, finnes det ptakelig svrt mange av.

Etter ha bodd i England i fem r - bde nord og sr - kan jeg skrive under p at engelskmenn utenfor London-omrdet har store problemer med seg selv. Volden i nord er faktisk ekstrem, og det frst og fremst den hvite lokalbefolkningen som str for den. Jeg har sett 'vanlige ungdommer' hoppe med begge ftter p hodet til en bevisstls mann p gata, sett en annen gjeng ta en pinne som de brukte til stikke ut begge ynene med. Det er s barbarisk at man bare str og mpe. I gjennomsnitt har jeg sett minst n alvorlig slsskamp hver gang jeg har gtt ut. Sunderland, Middlesbrough, Manchester, Liverpool og Bradford er der jeg har sett mest av det. Det er faktisk s utbredt i nord at kvinnene tar etter og slss svrt ofte. Akkurat som vi ser gjengrelatert vold blant ungdomsskolejenter i Oslo dukke opp fordi de s til de grader blir overeksponert for det, og da lettere tar etter.

Barrie: Engelskmenn p Costa Del sol er ufyselige. Deal with it. Ta heller et oppgjr med dere selv i stedet for kritisere ofrene deres for at de sier i fra om det. Men litt morsomt at du pner munnen din. Engelskmenn er veldig nrtagende, og det tror har med gjre at de tror de er fortreffelige. En 'stolt' historie gjr at dere tror dere fremdeles er det beste since sliced bread.

Til dere andre: Hva vet vel dere om hva Wathne sitter inne med info om hva som skjedde? For alt dere vet, var han faktisk p puben da det skjedde.

Bare fordi Wathne ikke nevnte italienere i samme slengen, betyr ikke at han IKKE mener de har et problem med hooligans. Om det er noen som ikke forstr det, vil jeg ikke bruke flere kalorier p prve forklare.

Carsten: Sk etter definisjonen av rasisme p internett.

Jan Andreassen: Voksen du er. Om en av tremenningene dine noen gang fr s lite som en parkeringsbot, vil jeg oppske deg og endre fasongen p dine kneskler. Du m jo ndvendigvis vre et drlig menneske om du genetisk kan assossieres med slikt avskum.

Javel, ja...: Den eldste mannen som var involvert etter det jeg har lest (og det er heller ikke ndvendigvis riktig) var 55 r, s ikke akkurat noen pensjonist. Men det gjr ingenting fra eller til ettersom jeg forstr hva din tvilsomme agenda gr ut p.

Fint Davy at du forsvarer dem som ligger nede og skriver personlig. Jeg er lite interessert i hre politisk korrekt (og fotballkorrekt) svada fra fotballeksperter.

26.feb.2007 @ 01:47
Postet av: Haugen

Hva er dette for heksejakt? Det er f... meg s vanvittig typisk norsk dette her at dere m kritisere uten sitte p fakta opplysninger. Hva er det vi prver oppn? Hva vet vel vi om hva som er skjedd?
Der strste problemet vrt er vi ikke kan akseptere at noen har suksess, og i hvertfall ikke noen fra Riise-familien.Tenk p dere selv neste gang dere er ute p byen og tenk over at kanskje noen irriterer seg over din oppfrsel ogs... og i det Riise scorer neste gang er han atter en gang trykt inn til de flestes hjerter...

26.feb.2007 @ 08:16
Postet av: Ole R

De frreste av oss her i Blogg'en var tilstede og faktisk kunne se med selvsyn episoden som skjedde p La Manga. Ei heller var vi tilstede og bivnet eposiden det John Arne Riise havnet i klammeri med en klubbkamerat. tilfeldighetene ville at disse to episodene synes ha visse likhetstrekk, og ettersom episodene ogs like tilfeldig rammet to brdre, er det nok for norske media og dertil hrende lesere, med skylapper p, generalisere. Riise-familien blir vi opplrt til mislike, i god norsk misunnelses-nd. Selv har jeg ikke personlig mtt noen av dem. Kanskje er det verdens hyggeligste mennesker, kanskje er de det ikke. Kanskje kan de ogs i "kampens hete" en sen kveld p pub uttale seg litt "klnete", klnete nok til at en overstadig beruset engelskmann finner grunn til tenne. Tror de fleste av oss har opplevd den slags i drosjeken p vei hjem en sen lrdag natt, eller i tilsvarende k p vei INN til et overfylt norsk utested, at en eller annen snvel-fyr egler seg innp, og maner til brk. Det jeg personlig kan underskrive p er at du finner MANGE av dem der fortballsupportere samles, og du finne rMANGE av dem p generelle pub'er i england. Legg det sammen og du fr en rimelig stor sannsynlighet i at Davy's versjon ikke er s urealistisk.

Gode fotballspillere har Riise-brdrene uansett vist seg vre - arbeidssomme, mlrettede, med en klar ambisjon om bli stadig bedre, gjennom innsats og hardt arbeid. For meg virker det lite trolig at denne profesjonelle innstillingen til den jobben de gjr passer sammen med en generelt provoserende adferd.

Jeg velger synes synd p brdrene for den heksejakten de blir til del i det norske samfunnet, og da av visse representanter av medie spesielt. Davy synes vre et herlig unntak - hans ekte engasjement, hans evne til se bde personer og prestasjoner i et langt strre perspektiv er befriende i en ellers svrt naiv og navlebeskuende mediehverdag.

Norge som nasjon vil aldri bli bedre enn middelmdig, all den tid vi srger for hetse til usynlighet de talentene som tr stikke hodene sine frem og hevde de vil, og kan, bli best.

26.feb.2007 @ 10:46
Postet av: hp

Helt enig med Wathne. Denne Riise mobbingen har rett og slett gtt for langt. Hva har Bjrn Helge Riise gjort galt? Virker som en sympatisk fyr og en meget god fotballspiller. Innlegget til Geir sier vel det meste om Engelsk slsskultur. Vi nordmenn har en overdreven forkjrlighet for ya i vest. Nr nordmenn snakker om "apekatter" s siktes det til land nr ekvator. Dette er reinspikka vs da den virkelige jungelflokken er mye nrmere oss, hvite i huden er de ogs.

Hper mobbingen av Riise familien er ved veis ende n. Dette blir rett og slett for dumt i lengden. At familien str oppreist er en enorm styrke, men s er det da heller ikke alle familier som har 3 ssken som landslagspillere i fotball......

26.feb.2007 @ 11:11
Postet av: R.B.K

Det er ikke tillatt i Norge vre god, selv om vi "er best i alt" og sitter i vrt forblste hjrne i verden og kritiserer alle andre land.
JAR kjpte seg en pen Ferrari (10% av rslnnen). Det liker ikke nordmenn. Utrolig, men sant- Riise flte et s stort press og en slik fordmmelse pga denne bilen, at han bare mtte SELGE den..... Slikt skjer BARE i Norge! Det er trist.
Jeg har venner som kjenner John Arne Riise. De sier han er en utrolig snill person som ikke vil noen vondt. Hvorfor vil s mange ham vondt?
-Fordi han gjorde suksess og ble proff 5 r fr de fleste av de p hans alder flyttet fra mamma? Tler vi ikke andres suksess fr vi m finne svakhetene deres?
Nordmenn- skjerp dere!

26.feb.2007 @ 18:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4433726
hits