TV2Nettavisen

Myten, magien og marerittet

Av Davy Wathne - 12.sep.2006 @ 23:02
             - Det va så my' æ sku ha sagt te dæ, synger Åge Aleksandersen i en mer enn tjue år gammel trøndersk hit-låt. Og akkurat den følelsen sitter en med når Diego Maradona ikke lenger er her. For en unner jo denne stakkars tusenkunstneren det aller beste - og så er argentineren hjelpeløst fanget av sin egen berømmelse, et viljeløst offer for mytene, magien og det totale hysteriet rundt ham.


           Det er nokså nøyaktig 25 år siden en gruppe norske sportsjournalister på "studietur" til Benidorm og Alicante møtte en mye omtalt tenåringsstjerne fra Argentina på europeisk jord for aller første gang. Han hadde ledet landet sitt til VM-gull i juniorklassen, men landslagssjef Cesar Luis Menotti hadde vendt det døve øret mot folkekravene og unnlatt å ta Diego Armando Maradona med i troppen til VM på hjemmebane tre år tidligere. Selv om han var argentinernes yndling og mer enn god nok for laget. Nå var han her som ledd i oppkjøringen til Spania-VM sommeren etter.


             Tre sekunder tok det før de fremmøtte var fengslet og fascinert og sto som fjetret og fulgte den unge virtuosens lek med ballen. Resten er historie, og en hel fotball-verden har fulgt og levd med i epoke-avsnittene, suksessen, skadene, triumfene, kokainen, skandalene, luftgeværet, Fidel Castro, slankingen og den vanvittige såpeoperaen rundt en av århundrets mest markante profiler. Rundt seg har Diego Maradona en aura og et magnetfelt av mysterium og total fascinasjon.


         Er det mulig å bevare vett og forstand og en liten privat bit av seg selv oppi alt dette? Eller er Elvis Presley, Michael Jackson og alle de andre som ikke har en ledig kvadratmeter eller en mulighet for rekreasjon og avslapping forhåndsdømt til å gå til grunne under berømmelsens vekt. I en epoke der ungdommen opptrer som om oppmerksomhet er alle tings mål og selve hensikten med tilværelsen kan det være smart å lese sagnet om kong Midas og hans vanskjebne i møtet med vinguden Dionysos.


         Mens lagkameratene koste seg med Fløien, Fisketorget og Akvariet, satt Diego Maradona innemurt på hotellrommet på flunkende nye Hotel Havnekvarteret på Bryggen. Selv tanken på en hemmelig og høyst privat sjøflytur til Folgefonna og Hardangerfjorden vokste ham over hodet. Hysteriet utenfor slo mot ham fra frokost til nattmat. Selv i septemberstille Bergen ble klaustrofobien kvelende.


        - Jeg tror hans eneste virkelig lykkelige øyeblikk i Norge var da han satt på en benk utenfor Stortinget natt til fredag og røkte sigar, sa Pål Berrefjord i arrangørselskapet Kulturentreprenørene 2030 da Diego Maradona hadde satt seg på flyet til Stockholm. Der nye folkesammenstimlinger, nye autografjegere og nye fotosesjoner med vinkende småbarn og aldrende fotballkolleger venter. 


      På elleve hektiske septemberdager har Bergen hatt besøk av Rolling Stones og av Diego Maradona med følge - naturstridig og nesten ikke til å begripe. Dessverre har de celebre gjestene stilt seg sånn at det var umulig å behandle dem slik vi gjerne vil i denne gjestfrie og hjertevarme byen. 


      - Det var så mye vi gjerne ville vist deg, Diego. Så mye vi ville delt med deg og latt deg slappe av med og nyte. Kose deg ved synet av. Men prisen du betaler for suksess og berømmelse er åpenbart ufattelig høy.


     Mange unge drømmer nok om å bli som Maradona og oppnå samme status og berømmelse. Ikke glem at kong Midas kunne gå til elven Paktolos og bade bort gaven fra Dionysos. Diego har ingen steder å gå. Jeg tipper verdens kanskje mest berømte og ettertraktede mann er en av klodens desidert ensomste!

Kommentarer:
Postet av: HeiaVincent

Kong Midas fikk ogs eselrer av Apollo. Syns det ogs er passende med tanke p hvordan folk med eksepsjonelle talenter blir, hva personlighet angr.

14.sep.2006 @ 02:04
URL: http://firefiretre.blogspot.com
Postet av: Lars

Hvis han hadde valgt sine venner litt mer fornuftig kan det vel hende vi hadde hatt glede av fotballspilleren Maradona en stund til ogs. I tillegg skulle man jo tro han kan leke med andre stjerner(som p fotball-touren de er p n). P Cuba virker han ogs f fred.

Tror du ikke skal bekymre deg s mye for ham Davy:-)

18.sep.2006 @ 16:47
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: Kniksen

Ser du skriver Flien med i. Lotte ville vrt fornyd hadde hun lest det.

21.sep.2006 @ 15:24

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2033476
hits