TV2Nettavisen

- Mkk i ra!

Av Davy Wathne - 12.sep.2006 @ 15:54
      Alle rådene var kanskje ikke like gode, men ett var det i hvert fall smart å lytte til da Ivar Fredriksen holdt sin såkalte "dommerinstruksjon" for linjemennene en time før avspark. For den legendariske FIFA-dommeren fra Lillestrøm var en spillernes dommer og ga sine assistenter grei beskjed:
    - Når det gjelder verbale reaksjoner på avgjørelsene våre, har vi møkk i øra!


   Det er ingen uenighet om at dommeren er spillets tjener og best når han ikke blir lagt merke til. Likevel hendte det at det stormet rundt Ivar Fredriksen og de andre pipeblåserne på syttitallet. Noen var selvhøytidelige posører og betraktet seg som fotballforestillingenes hovedpersoner. Andre tok  imidlertid konsekvensen av at det var spillet og spillerne publikum betalte for å se. Ivar Fredriksen var en av dem.


      Søndag ble Hans Åge Yndestad utvist for skjellsordene han slynget mot Espen Berntsen på Alfheim. Jeg vet ikke hva han sa, og jeg kan ikke garantere at ikke Tromsø-spilleren ville fått rødt kort også av Ivar Fredriksen. Men jeg tror det ikke. For i likhet med brorparten av sine samtidige var lysluggen fra Åråsen opptatt av å forstå spontanreaksjonene og ikke gjøre eventuelle feilavgjørelser enda mer ulykksalige ved å følge dem opp med gule og/eller røde kort. 


       Mandag fikk Stabæk-strategen Joakim Persson gult kort for en felling som kunne gjort Eirik Bakke til fotballinvalid og rullestolbruker. Og da har vi den paradoksale situasjonen at det på en måte er verre og mer alvorlig å krangle på dommeravgjørelser enn å overfalle motstandere på en voldelig og farefull måte. Mer pervertert og i strid med spillets ånd og idé er det vel ikke mulig å få det.


      Selvsagt må dommeren slå ned på skjellsord som utfordrer hans autoritet, bringer sporten i vanry eller sår tvil om hvem det er som faktisk bestemmer utpå der. Spørsmålet er om det var så forferdelig mange andre enn Hans Åge Yndestad og Espen Berntsen selv som fikk med seg det som ble sagt på Alfheim-kunstgresset.  Dessuten er det slått fast i norsk rett at nordnorsk språkbruk er friskere og frodigere enn dagligtalen på Kalfaret og Blommenholm. Sagt på en annen måte: Ville Vang-dommeren tapt noe på å ha møkk i øra, blunke til den frustrerte TIL-spiller og si at "neste gang sender jeg deg i dusjen"? Og ville det ikke vært betryggende om Roy Helge Olsen tok ansvar og ikke overlot til Stabæk-ledelsen å plukke Joakim Persson av banen da det kokte i knollen på svensken?
      

Kommentarer:
Postet av: Anders

En fin sammenlikning. N var det "forbanna ape" Yndestad lirte av seg (etter ha ftt det frste gule for en "koko"-pekefinger mot hodet), s fr man selv avgjre alvorsgraden av det. Men nr man blir frikjent i retten for kalle politimenn "trekuk", br "forbanna ape" i frustrasjonens yeblikk p en fotballbane kanskje aksepteres...?
Misforst meg rett - det var uansett forferdelig dumt gjort av Yndestad at han ikke lukket munnen da det frste gule kom opp.
Hilsen en kollega i nord.

12.sep.2006 @ 16:29
Postet av: Objektiv

Lurer pom Davy hadde tatt seg tid til skrive dette innlegget hvis det var en spiller fra et annet lag enn Brann som ble taklet... Br ikke en mann i Davy's stilling vre litt mer objektiv? Misforst meg rett, taklingen var stygg og burde / kunne fort ha frt til rdt kort, men jeg gleder meg til Davy's innlegg den dagen en Brann spiller gjr noe stygt. Hva synes forresten Davy om "puppeklypingen" til Martin Andresen? Hrer den hjemme p en fotballbane?

12.sep.2006 @ 16:42
Postet av: Marwin the lg

heia...

syns bare d at d va rtt av hans ge yndestad kaill dommern for d han sa..(forbannja apa)
han trngt d for komm ned p jorda ijnn.. men hovedgrunen t at syns d va bra at han ble utvist va at han m st over mo rbk neste gang :-) , og da vinner Rbk serien foran Brann (igjen)

12.sep.2006 @ 16:43
URL: http://www.smashingpenguins.tk
Postet av: Til Mr. Objektiv

> taklingen var stygg og
> burde / kunne fort ha frt
> til rdt kort

"burde / kunne fort ha frt til rdt kort"?

Har du sett taklinga??? Det er det klareste rde kortet jeg har sett p lenge. Det at du ikke mener det, betyr ikke at du er objektiv. Ingen er objektive. Taklingen er av en snn karakter at Bakke antagelig burde anmelde Persson.

12.sep.2006 @ 17:15
Postet av: Haaland

Til mr. Objektiv. Jeg tror helt klart han ville tatt seg tid til det hvis det var noen andre enn en Brann-spiller ivolvert. Som du kanskje har ftt med deg er dette noe som "hele" fotball-Norge snakker om. Dette handler ikke om Brann eller ikke, men om en srdeles stygg takling.
Hvis du synes det er s forferdelig s foreslr jeg at du lar vr lese neste gang. Matta har forresten skrevet en blogg om nyaktig samme tema

12.sep.2006 @ 17:17
Postet av: Dags

Hei jeg synes Davy mangler kunskap til og utale seg. Jeg selv er dommer og sliter med at skalt experter skal fortelle meg hvordan jeg skal dmme nr de ikke en gang kan reglene. Jeg vil si at mange folk ikke vet at Davy ikke er noe jornalist han er ikke utdannet til det og han har heller ikke en obektiv ye til saken. Jeg selv fra forbundet har ftt klar bedskje om munnbruk er usportslig RDT KORT i regelboka. Skal man tye p den vil det bare bli dritt slening p banen. Din forbanna ape er tullete sagt nr han har ftt en advrsel selv. Til og med TIL trenern var forbanna p sin spiller som var frekk i kjeften. Foresten en Nordlening kalte polti jvla hestkukk og fikk bot p 20 000 kr for det han slapp ikke unna. S om kampen. Soleklart rdt kort til stabek spilloer ingen tvil. Men sprsmlet er hva er det vi ser som ikke dommern ser? Dommern er totalt p andre siden av sivasjonen og ser ikke alt desverre som kamra fanger opp. Jeg selv sett reprisen og dommern ser kanskje ikke 100% hva som skjer. Men der er og forskjellen mellom TIL-Lyn og Stabek-Brann at en kamp s hrer man alt og den andre s ser man ikke alt. Vi dommere skulle gjerne ha sett alt, men ikke alt ser vi og beklager for det. Hper folk kan ta Davy mindre serist

12.sep.2006 @ 17:18
Postet av: xtatic til Dags

At Roy Helge er en av de merkeligste dommerne i landet er vel de fleste som har fulgt norsk fotball det siste tiret enig med.
Hver eneste sesong Er han involvert i situasjoner hvor hans hplse tolkninger av regelverket blir avgjrende for kamper.

I grsdagens kamp hadde han som vanlig svrt lite kontroll p det som foregikk ute p banen, taklingen av Bakke var bare det vrste eksempelet. Hvis det er slik at "dommern ser kanskje ikke 100% hva som skjer.", hvorfor gir han da et kort i det heletatt? Hva gir han kort for hvis han ikke ser situasjonen? For meg virker det som om fyren gir kortet pga. det Brannspillerne sier. ...MEN... Alle andre som s kampen p stadion, og p TV (utenom idioten Semb som mente det var et greit gult kort) fr med seg den hassardise taklingen. Kanskje han skulle gjort som andre oppegende dommere til tider gjr og snakket med linjemannen, fjerdedommeren kan han jo tydeligvis ogs snakke med (ref. Zidane sin utvisning i VM). Istedet gir han et gult kort som blir feil p alle mter! Uten det gule kortet kunne NFF straffet ham med mange kampers karantene ved hjelp av videodmming!

12.sep.2006 @ 17:42
Postet av: Sir Lending

Fotballspillere er godt betalte arbeidstakere og br som meg ha en oppfrsel som er akseptabel p arbeidsplassen! Utvis storkjeftede spillere og de som tyr til vold, fotballen er ikke tjent med denne type oppfrsel. Bruk gjerne videoopptak og ta spillerne, eventuelt frikjenn dem, i ettertid! Hvorfor aksepterer vi oppfrsel p en fotballbane som ikke er akseptabel noe annet sted i samfunnet?

12.sep.2006 @ 17:59
Postet av: Einar

At munnbruk skulle vrt straffet mere enn det blir er jeg enig i, for da hadde Martin Andrsen og Morten Berre allerede hatt omtrent 10 rd kort HVER.
Men en fotballbaane er en egen verden. Gr du sklitakler en mann p gata kan du f fegselstraff, tenk om det ogs hadde vrt tilfelle i fotballen!?

12.sep.2006 @ 18:18
Postet av: Christopher

Til DAGS

Dette blir for dumt lese. Davy har vrt fotball-dommer i mange r selv, i tillegg er han langt over normalt interessert og engasjert i fotball, og har selvflgelig god greie p sporten.

Slik jeg leser det Wathne skriver, er det han tar opp paradokset det er at man fr den samme straffen for sparke bort ballen, som for med vilje g inn for invalidisere en motstander. Hvis fotball-reglementet sier at man ikke kan utestenge noen i etterkant av en kamp, hper jeg i det minste Stabk er sitt ansvar like bevisst som Manchester City som utestengte Ben Thatcher i mange kamper, nr FA vegret.

Spillere som Persson burde f en lrepenge og utestenges i lang tid.

12.sep.2006 @ 18:30
Postet av: Ola S.

Enig med Davy'en ang grisetaklinga. Men det har ingenting med Alfheim gjre. Dessverre er R.H.Olsen s inni hampen feig. Har sett ham nok ganger p rsen for si det snn..

12.sep.2006 @ 18:36
Postet av: Kristoffer

enig med min navnebror.
Davy er selv fotball dommer, og er en av de aller beste og mest profesjonelle journalistene vi har i landet. At han skal bli karakterisert som "useris" er fullstendig latterlig. Og ja, han hadde definitivt tatt opp dette temaet selv om det ikke hadde vrt en brann spiller involvert i hendelsen. Alle sportssendinger har hatt dette som toppsak idag, det er ikke som om det er Davy som syter om ting ingen andre bryr seg om.

12.sep.2006 @ 18:48
Postet av: Kristoffer

enig med min navnebror.
Davy er selv fotball dommer, og er en av de aller beste og mest profesjonelle journalistene vi har i landet. At han skal bli karakterisert som "useris" er fullstendig latterlig. Og ja, han hadde definitivt tatt opp dette temaet selv om det ikke hadde vrt en brann spiller involvert i hendelsen. Alle sportssendinger har hatt dette som toppsak idag, det er ikke som om det er Davy som syter om ting ingen andre bryr seg om.

12.sep.2006 @ 18:48
Postet av: egeland

Davy er og blir Brann patrioit, derfor han lirer av seg dette, greit nok at det skulle vrt rdt kort, men hadde det vrt en annen spiller p et annet lag det gjaldt ville han neppe ha reagert. Han prver s godt han kan ikke fremst som den overivirge Brann-patrioten nr han er p TV, men det skinner gjennom til STOR irritasjon for oss som ikke har andre kanaler velge i for se fotball. Gr det bra me Brann er all fokus p dem, gr det drlig, ja jaggu fr de al fokus da ogs. Selv er jeg Viking-patriot som regner med nedrykk, og i en sdan stund hper jeg Rosenborg vinner og IKKE Brann - da hadde verden vrt ulevelig for alle utenfor Bergen by.

12.sep.2006 @ 19:12
Postet av: Til objektiv.

Du er da ihvertfall ikke objektiv. DU er kun opptatt av noen andre skal svrtes. Du er ikke interessert i at den som virkelig holdt p maltraktere et annet menneske skal f svi. Du er kun opptatt av at ikke kun stabkspilleren skal trekkes ned i gjrmen. "JA MEN HVA MED MARTIN DA?!?!? HAN KNEP HAN I PUPPEN...HAN HOLD P MALTRAKTERE BRYSTENE TIL STABKSPILLEREN....WE DRIT I AT BAKKE KUNNE ENDT KARRIEREN I EN RULLESTOL...W

makan til idiot.

12.sep.2006 @ 20:03
Postet av: dags?

Davy er en av de mest profilerte og hystende journalistene her i landet. Han er i en srklasse nr det gjelder fotballekspertise, og han har en sterk penn.

Jeg forstr rlig talt ikke hva du mener i innlegget ditt, du produserer et flt virrvarr.
Men hvis jeg har forsttt deg rett forsvarer du roy helge, og sier at han ikke hadde helt overblikk over situasjonen, du sier du har sett det i reprise?

Da hadde du sett at olsen str 7-8 meter i fra situasjonen, det er faen ingenting som hindrer han i oppfatte situasjonen slik som alle oss andre. Han s hele situasjonen, men han var for feig til gjre det eneste riktige, nemlig hive stabkspilleren p hodet ut.

Kanskje man heller skal ta nettopp DEG mindre serist.

12.sep.2006 @ 20:09
Postet av: Kristian

Angnde Yndestad utvisninga:
I forkant av situasjonen nr han fr rdt kort, gjr dommeren/linjedommeren en hpls avgjrelse og dmmer offside p rst (som ikke var i nrheten av vre involvert i spillet.) Den avgjrelsen er s bak ml (og kom like etter enda en feil offside avgjrelse p Yndestad,) at jeg synes det ville vrt utrolig rart om spilleren bare skulle trekke p skuldra og lpe fra situasjonen. Misforst meg rett, etter det frste gule kortet burde han gjre nettopp det.
Det frste fr han for si "m du pne opp yan," mens han etterligner briller og peker p ynene sine. "Ko-ko-"tegnet som dommeren unnskylder seg med blir aldri etterlignet hvis du studerer Tv-bildene. Alts en situasjon som oppstr flere ganger i hver ENESTE kamp. Nr han sier "forbanna ape" (som forvrig ikke akkurat
ble brlt i trynet p Dommer Bertsen, da det var veldig f som fikk med seg hva han sa,) er dette som en reaksjon p en feildmt offside avgjrelse, ett strengt gult kort, og irratasjon over at han m st over mot RBK. Da burde dommer Bertsen gi gult og heller vinke en spontan reaksjon vekk, og ha som Davy sier: "Litt mkk i ra."

Dette er enda en episode med en dommer al Graham Poll som er ekstremt oppmerksomhets kt, alts det TOTALT motsatte av hva en god dommer skal og burde vre.....
Usynlig.

13.sep.2006 @ 00:50
Postet av: Gaute

Litt friske utspill er koselig! Synes dommere ikke skal gi gult for isolerte utbrudd. Trakkasering og hets av en dommer er noe annet..

13.sep.2006 @ 03:46
URL: http://www.hvordansparepenger.com
Postet av: tore johansen

Davy, du er fantastisk, Du har helt rett i det du sier. tenk at man skal bli utvist for bli opphisset i en fotballkamp slenge litt dritt til dommern. det vet alle som spiller fotball at det er dagligdags og noe som skaper mere trkk. vi m ikke ende med en steril fotball som er s "ren" at det fremstr totalt uspennende og sier du et skeivt ord fr du rdt kort. dommerne gjorde en GROV feil for et lag som kan rykke ned. Da BR dommer forst at en impulsiv reaksjon kan komme og ikke gi et rdt kort. DERIMOT var GRISE taklingen mot brann spilleren helt GRUSOM heslig og DET ER RDT KORT!!! Hilsen Troms supporter (med Brann sympati pga David Watne) :)

13.sep.2006 @ 06:46
URL: http://www.exthair.com
Postet av: Kjetil Bergst

Takk Davy!!
Du har en meget god penn!Du skriver meget bra om det fotball-norge er opptatt av.
Slike angrep p motspiller som stabk-spilleren gjr,burde uansett regelverk bli straffet hardt.Man m statuere eksempler!
Er det slike singnaler vi vil sende ut til barn og unge? At vi godtar slike overfall bare dommeren ikke ser det??
NEI,her m dommerforeningen vre sitt ansvar bevisst!!!
Hper denne taklingen fr etterspill for stabk spilleren,det er vi alle tjent med.

13.sep.2006 @ 10:36
Postet av: Til du som kritiserer "objektiv"

Tror du burde prve tenke fr du uttaler deg gitt! Du har enten et problem med skjnne norsk, eller s er du bare generelt tjukk i huet. (eller kanskje begge deler) "Objektiv" trekker ikke det rde kortet i tvil! Skjnner du ikke det??? "Objektiv" er enig i det, men han bare spr om Davy hadde tatt opp temaet hvis det hadde vrt en brann spiller som var synderen! Tror du burde trekke hue ut av rva og lre deg lese! Men jeg skjnner at du tydeligvis er en av de mindre begavede i samfunnet. Helt enig med "objektiv": Davy har tjukke Brann briller, og det er ikke komme bort fra!

13.sep.2006 @ 11:01
Postet av: Gjr som vi sier - ikke som vi gjr

Fr kampen mot Brann proklamerte speaker p Nadderud Stadion Stabks heltemodige engasjement i MOT (Organisasjon mot mobbing, vold og rusmisbruk). Hvordan kan man ta Stabks engasjement i MOT serist nr de velger beskytte voldsutvere fra egne rekker?

Dette hadde vrt en perfekt anledning for Stabk til statuere et eksempel. Joakim Persson kunne ftt sin fortjente interne straff, slik f.eks. Ben Thacher fikk etter sin nedslakting av Pedro Mendes. Manchester Citys interne reaksjon skjedde helt uavhegig av det engelske fotballforbundets vedtak om utestengelse. P samme mte er det fullstendig irrelevant om NFF kan/vil straffe Persson. Hvis Stabk er MOT vold, s kan man kanskje forvente at de ordner opp i egne rekke frst? Et ynkelig "sorry" fra Persson - etter et overfall som han i halvannet dgn nrmest har hovert over - er totalt utilstrekkelig.

Hvis Stabk overser de rent menneskelige aspektene av saken - noe det unektelig virker som de gjr - s kunne man kanskje forvente en markering av avstand mot Perssons freske fraspark utifra rent markeds- og sponsormessig hensyn. Dette er muligens et sprk Stabk-folk forstr bedre enn sportmanship.

S Stabk, dere har n lagt en gigantisk ruke i eget rede. Hvem tror dere vil drive business med folk som henger opp prangende bannere mot VOLD p sin hjemmearena, samtidig som de nekter sl ned p voldsbruk fra egne spillere, p eget gress, i beste sendetid foran hundretusener av tv-seere?

13.sep.2006 @ 13:41
Postet av: ?

Synes ogs at en av Viking-spillernes taklinger p Molde Stadion mot Magne Hosth kunne ftt rdt - manden (tror det var Trygve Nygaard) var ikke i nrheten av ballen!

13.sep.2006 @ 16:55
Postet av: Dags

Hvis folk mener at Munnbruk skal vre greit s vil det bli veldig lite fotball og veldig mye dritt slenging. Det er TOTALT tullete og klage p en dommer avgjrelse det er skjer aldri at dommern gjr om det. Tullet og klage p offside avgjrelse. Tullete og slenge dritt mot dommern. Det er noe annet og slenge dritt mot andre spillere, men dommern trenger ikke f kjeft under kampen. Det kan han f etter p. Hvis man er uenig i no s tar man det etter kampen. Man roper ikke forbanna Ape til dommern nr du har et gult kort fra fr. Det er rett og slett tullete. Steinar Nilsen trener for TIL er enig selv at det var tullete. Og om sprkbruk skal fjernes vil fotball bli ddlagt. Zidane skulle aldri ha skalla ned Mazzaradsi. Noe av det dumeste man gjr er og hisse seg opp, Og det og slenge dritt til dommern er ikke LOV etter FIFA regler og skal ikke forekomme. En ting som folk skal vite, klager folk til dommern kan dommern miste fokus p kampen og miste kontrollen som Poll. Om stabek spiller skulle ftt rdt kort har jeg sett bilder fra dommerns vinkel og han ser ikke knottene. Roy helge Olsen er en drlig dommer. Om Davy er dommer kan siker vre at han har klemt reglene...

13.sep.2006 @ 21:48
Postet av: Kjetil

Hvorfor har denne saken ftt s mye mediadekning, mens andre grisetaklinger slipper unna?

Spol fram til ca 04.40 og se en mye styggere takling!

http://www.hamkam.no/presentation/showdetail.asp?id=4221
?

14.sep.2006 @ 11:02
Postet av: Edikka

Kjre menn.Pass p blodtrykket.Ballen er rund og det er ml i begge ender.s sett dere letter tilbakelent,i stresslesse og nyt en pils og peantter,mens dere zapper rundt med fjernkontrollen.Og hver gang dere ser erkefienden deres dukker frem p skjermen.tar dere fjernkontrollen og zapper han vekk--Pofffffff.Et trykk s er han vekk,borte fra ditt syn.Lettere kan det ikke gjres.Ml blodtrykket deres fr,under og etter sending.Sett gjerne p en bndopptaker,som dere kan spille av etter endt,kamp.Da kan dere hre dere selv,og allsakens banneord og skjellsytrykk klirring i flasker,knitring i poser,osv.Du vil da sitte forundret tilbake og resonere over kveldens kamp-mens blodtrykket ditt sakte gr tilbake til det normale niv.

16.sep.2006 @ 13:36
Postet av: fotballdommeren

De vrste me norsk fotball er tv kommentatorene som ikkje er oppdatert p dei nyeste reglene og tolkningene som kommer vert enestge r og opp til fleire ganger om ret. Dei to vrste hre p er x-fotballdommer Davy Wathne og x-fotball trener Ivar Hoff som fortsatt bruker reglene fra 1975. fotballen har utviklet seg siden den gang, og de er ikkje rart folk rope styge ord etter Hoff p f.eks Ekeberg under Norway Cup. Alle kommentatorer i norske medier burde tatt dommer kurs hvert r fr dei fr kommentere fotball.

29.jan.2007 @ 14:53

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2028398
hits