TV2Nettavisen

- Møkk i øra!

Av Davy Wathne - 12.sep.2006 @ 15:54
      Alle rådene var kanskje ikke like gode, men ett var det i hvert fall smart å lytte til da Ivar Fredriksen holdt sin såkalte "dommerinstruksjon" for linjemennene en time før avspark. For den legendariske FIFA-dommeren fra Lillestrøm var en spillernes dommer og ga sine assistenter grei beskjed:
    - Når det gjelder verbale reaksjoner på avgjørelsene våre, har vi møkk i øra!


   Det er ingen uenighet om at dommeren er spillets tjener og best når han ikke blir lagt merke til. Likevel hendte det at det stormet rundt Ivar Fredriksen og de andre pipeblåserne på syttitallet. Noen var selvhøytidelige posører og betraktet seg som fotballforestillingenes hovedpersoner. Andre tok  imidlertid konsekvensen av at det var spillet og spillerne publikum betalte for å se. Ivar Fredriksen var en av dem.


      Søndag ble Hans Åge Yndestad utvist for skjellsordene han slynget mot Espen Berntsen på Alfheim. Jeg vet ikke hva han sa, og jeg kan ikke garantere at ikke Tromsø-spilleren ville fått rødt kort også av Ivar Fredriksen. Men jeg tror det ikke. For i likhet med brorparten av sine samtidige var lysluggen fra Åråsen opptatt av å forstå spontanreaksjonene og ikke gjøre eventuelle feilavgjørelser enda mer ulykksalige ved å følge dem opp med gule og/eller røde kort. 


       Mandag fikk Stabæk-strategen Joakim Persson gult kort for en felling som kunne gjort Eirik Bakke til fotballinvalid og rullestolbruker. Og da har vi den paradoksale situasjonen at det på en måte er verre og mer alvorlig å krangle på dommeravgjørelser enn å overfalle motstandere på en voldelig og farefull måte. Mer pervertert og i strid med spillets ånd og idé er det vel ikke mulig å få det.


      Selvsagt må dommeren slå ned på skjellsord som utfordrer hans autoritet, bringer sporten i vanry eller sår tvil om hvem det er som faktisk bestemmer utpå der. Spørsmålet er om det var så forferdelig mange andre enn Hans Åge Yndestad og Espen Berntsen selv som fikk med seg det som ble sagt på Alfheim-kunstgresset.  Dessuten er det slått fast i norsk rett at nordnorsk språkbruk er friskere og frodigere enn dagligtalen på Kalfaret og Blommenholm. Sagt på en annen måte: Ville Vang-dommeren tapt noe på å ha møkk i øra, blunke til den frustrerte TIL-spiller og si at "neste gang sender jeg deg i dusjen"? Og ville det ikke vært betryggende om Roy Helge Olsen tok ansvar og ikke overlot til Stabæk-ledelsen å plukke Joakim Persson av banen da det kokte i knollen på svensken?
      

Kommentarer:
Postet av: Anders

En fin sammenlikning. Nå var det "forbanna ape" Yndestad lirte av seg (etter å ha fått det første gule for en "koko"-pekefinger mot hodet), så får man selv avgjøre alvorsgraden av det. Men når man blir frikjent i retten for å kalle politimenn "trekuk", bør "forbanna ape" i frustrasjonens øyeblikk på en fotballbane kanskje aksepteres...?
Misforstå meg rett - det var uansett forferdelig dumt gjort av Yndestad at han ikke lukket munnen da det første gule kom opp.
Hilsen en kollega i nord.

12.sep.2006 @ 16:29
Postet av: Objektiv

Lurer påom Davy hadde tatt seg tid til å skrive dette innlegget hvis det var en spiller fra et annet lag enn Brann som ble taklet... Bør ikke en mann i Davy's stilling være litt mer objektiv? Misforstå meg rett, taklingen var stygg og burde / kunne fort ha ført til rødt kort, men jeg gleder meg til Davy's innlegg den dagen en Brann spiller gjør noe stygt. Hva synes forresten Davy om "puppeklypingen" til Martin Andresen? Hører den hjemme på en fotballbane?

12.sep.2006 @ 16:42
Postet av: Marwin the Ælg

heia...

syns bare d at d va rætt av hans åge yndestad å kaill dommern for d han sa..(forbannja apa)
han trængt d for å komm ned på jorda ijænn.. men hovedgrunen t at æ syns d va bra at han ble utvist va at han må stå over mo rbk neste gang :-) , og da vinner Rbk serien foran Brann (igjen)

12.sep.2006 @ 16:43
URL: http://www.smashingpenguins.tk
Postet av: Til Mr. Objektiv

> taklingen var stygg og
> burde / kunne fort ha ført
> til rødt kort

"burde / kunne fort ha ført til rødt kort"?

Har du sett taklinga??? Det er det klareste røde kortet jeg har sett på lenge. Det at du ikke mener det, betyr ikke at du er objektiv. Ingen er objektive. Taklingen er av en sånn karakter at Bakke antagelig burde anmelde Persson.

12.sep.2006 @ 17:15
Postet av: Haaland

Til mr. Objektiv. Jeg tror helt klart han ville tatt seg tid til det hvis det var noen andre enn en Brann-spiller ivolvert. Som du kanskje har fått med deg er dette noe som "hele" fotball-Norge snakker om. Dette handler ikke om Brann eller ikke, men om en særdeles stygg takling.
Hvis du synes det er så forferdelig så foreslår jeg at du lar vær å lese neste gang. Matta har forresten skrevet en blogg om nøyaktig samme tema

12.sep.2006 @ 17:17
Postet av: Dags

Hei jeg synes Davy mangler kunskap til og utale seg. Jeg selv er dommer og sliter med at såkalt experter skal fortelle meg hvordan jeg skal dømme når de ikke en gang kan reglene. Jeg vil si at mange folk ikke vet at Davy ikke er noe jornalist han er ikke utdannet til det og han har heller ikke en obektiv øye til saken. Jeg selv fra forbundet har fått klar bedskje om munnbruk er usportslig RØDT KORT i regelboka. Skal man tøye på den vil det bare bli dritt slening på banen. Din forbanna ape er tullete sagt når han har fått en advrsel selv. Til og med TIL trenern var forbanna på sin spiller som var frekk i kjeften. Foresten en Nordlening kalte polti jævla hestkukk og fikk bot på 20 000 kr for det han slapp ikke unna. Så om kampen. Soleklart rødt kort til stabek spilloer ingen tvil. Men spørsmålet er hva er det vi ser som ikke dommern ser? Dommern er totalt på andre siden av sivasjonen og ser ikke alt desverre som kamra fanger opp. Jeg selv sett reprisen og dommern ser kanskje ikke 100% hva som skjer. Men der er og forskjellen mellom TIL-Lyn og Stabek-Brann at en kamp så hører man alt og den andre så ser man ikke alt. Vi dommere skulle gjerne ha sett alt, men ikke alt ser vi og beklager for det. Håper folk kan ta Davy mindre seriøst

12.sep.2006 @ 17:18
Postet av: xtatic til Dags

At Roy Helge er en av de merkeligste dommerne i landet er vel de fleste som har fulgt norsk fotball det siste tiåret enig med.
Hver eneste sesong Er han involvert i situasjoner hvor hans håpløse tolkninger av regelverket blir avgjørende for kamper.

I gårsdagens kamp hadde han som vanlig svært lite kontroll på det som foregikk ute på banen, taklingen av Bakke var bare det værste eksempelet. Hvis det er slik at "dommern ser kanskje ikke 100% hva som skjer.", hvorfor gir han da et kort i det heletatt? Hva gir han kort for hvis han ikke ser situasjonen? For meg virker det som om fyren gir kortet pga. det Brannspillerne sier. ...MEN... Alle andre som så kampen på stadion, og på TV (utenom idioten Semb som mente det var et greit gult kort) får med seg den hassardiøse taklingen. Kanskje han skulle gjort som andre oppegående dommere til tider gjør og snakket med linjemannen, fjerdedommeren kan han jo tydeligvis også snakke med (ref. Zidane sin utvisning i VM). Istedet gir han et gult kort som blir feil på alle måter! Uten det gule kortet kunne NFF straffet ham med mange kampers karantene ved hjelp av videodømming!

12.sep.2006 @ 17:42
Postet av: Sir Lending

Fotballspillere er godt betalte arbeidstakere og bør som meg ha en oppførsel som er akseptabel på arbeidsplassen! Utvis storkjeftede spillere og de som tyr til vold, fotballen er ikke tjent med denne type oppførsel. Bruk gjerne videoopptak og ta spillerne, eventuelt frikjenn dem, i ettertid! Hvorfor aksepterer vi oppførsel på en fotballbane som ikke er akseptabel noe annet sted i samfunnet?

12.sep.2006 @ 17:59
Postet av: Einar

At munnbruk skulle vært straffet mere enn det blir er jeg enig i, for da hadde Martin Andrsen og Morten Berre allerede hatt omtrent 10 rød kort HVER.
Men en fotballbaane er en egen verden. Går du å sklitakler en mann på gata kan du få fegselstraff, tenk om det også hadde vært tilfelle i fotballen!?

12.sep.2006 @ 18:18
Postet av: Christopher

Til DAGS

Dette blir for dumt å lese. Davy har vært fotball-dommer i mange år selv, i tillegg er han langt over normalt interessert og engasjert i fotball, og har selvfølgelig god greie på sporten.

Slik jeg leser det Wathne skriver, er det han tar opp paradokset det er at man får den samme straffen for å sparke bort ballen, som for å med vilje gå inn for å invalidisere en motstander. Hvis fotball-reglementet sier at man ikke kan utestenge noen i etterkant av en kamp, håper jeg i det minste Stabæk er sitt ansvar like bevisst som Manchester City som utestengte Ben Thatcher i mange kamper, når FA vegret.

Spillere som Persson burde få en lærepenge og utestenges i lang tid.

12.sep.2006 @ 18:30
Postet av: Ola S.

Enig med Davy'en ang grisetaklinga. Men det har ingenting med Alfheim å gjøre. Dessverre er R.H.Olsen så inni hampen feig. Har sett ham nok ganger på Åråsen for å si det sånn..

12.sep.2006 @ 18:36
Postet av: Kristoffer

enig med min navnebror.
Davy er selv fotball dommer, og er en av de aller beste og mest profesjonelle journalistene vi har i landet. At han skal bli karakterisert som "useriøs" er fullstendig latterlig. Og ja, han hadde definitivt tatt opp dette temaet selv om det ikke hadde vært en brann spiller involvert i hendelsen. Alle sportssendinger har hatt dette som toppsak idag, det er ikke som om det er Davy som syter om ting ingen andre bryr seg om.

12.sep.2006 @ 18:48
Postet av: Kristoffer

enig med min navnebror.
Davy er selv fotball dommer, og er en av de aller beste og mest profesjonelle journalistene vi har i landet. At han skal bli karakterisert som "useriøs" er fullstendig latterlig. Og ja, han hadde definitivt tatt opp dette temaet selv om det ikke hadde vært en brann spiller involvert i hendelsen. Alle sportssendinger har hatt dette som toppsak idag, det er ikke som om det er Davy som syter om ting ingen andre bryr seg om.

12.sep.2006 @ 18:48
Postet av: egeland

Davy er og blir Brann patrioit, derfor han lirer av seg dette, greit nok at det skulle vært rødt kort, men hadde det vært en annen spiller på et annet lag det gjaldt ville han neppe ha reagert. Han prøver så godt han kan å ikke fremstå som den overivirge Brann-patrioten når han er på TV, men det skinner gjennom til STOR irritasjon for oss som ikke har andre kanaler å velge i for å se fotball. Går det bra me Brann er all fokus på dem, går det dårlig, ja jaggu får de al fokus da også. Selv er jeg Viking-patriot som regner med nedrykk, og i en sådan stund håper jeg Rosenborg vinner og IKKE Brann - da hadde verden vært ulevelig for alle utenfor Bergen by.

12.sep.2006 @ 19:12
Postet av: Til objektiv.

Du er da ihvertfall ikke objektiv. DU er kun opptatt av noen andre skal sværtes. Du er ikke interessert i at den som virkelig holdt på å maltraktere et annet menneske skal få svi. Du er kun opptatt av at ikke kun stabækspilleren skal trekkes ned i gjørmen. "JA MEN HVA MED MARTIN DA?!?!? HAN KNEP HAN I PUPPEN...HAN HOLD PÅ Å MALTRAKTERE BRYSTENE TIL STABÆKSPILLEREN....WEÆÆÆÆ DRIT I AT BAKKE KUNNE ENDT KARRIEREN I EN RULLESTOL...WÆÆÆÆ

makan til idiot.

12.sep.2006 @ 20:03
Postet av: dags?

Davy er en av de mest profilerte og høystående journalistene her i landet. Han er i en særklasse når det gjelder fotballekspertise, og han har en sterk penn.

Jeg forstår ærlig talt ikke hva du mener i innlegget ditt, du produserer et fælt virrvarr.
Men hvis jeg har forstått deg rett forsvarer du roy helge, og sier at han ikke hadde helt overblikk over situasjonen, du sier du har sett det i reprise?

Da hadde du sett at olsen står 7-8 meter i fra situasjonen, det er faen ingenting som hindrer han i å oppfatte situasjonen slik som alle oss andre. Han så hele situasjonen, men han var for feig til å gjøre det eneste riktige, nemlig å hive stabækspilleren på hodet ut.

Kanskje man heller skal ta nettopp DEG mindre seriøst.

12.sep.2006 @ 20:09
Postet av: Kristian

Angånde Yndestad utvisninga:
I forkant av situasjonen når han får rødt kort, gjør dommeren/linjedommeren en håpløs avgjørelse og dømmer offside på Årst (som ikke var i nærheten av å være involvert i spillet.) Den avgjørelsen er så bak mål (og kom like etter enda en feil offside avgjørelse på Yndestad,) at jeg synes det ville vært utrolig rart om spilleren bare skulle trekke på skuldra og løpe fra situasjonen. Misforstå meg rett, etter det første gule kortet burde han gjøre nettopp det.
Det første får han for å si "må du åpne opp øyan," mens han etterligner briller og peker på øynene sine. "Ko-ko-"tegnet som dommeren unnskylder seg med blir aldri etterlignet hvis du studerer Tv-bildene. Altså en situasjon som oppstår flere ganger i hver ENESTE kamp. Når han sier "forbanna ape" (som forøvrig ikke akkurat
ble brølt i trynet på Dommer Bertsen, da det var veldig få som fikk med seg hva han sa,) er dette som en reaksjon på en feildømt offside avgjørelse, ett strengt gult kort, og irratasjon over at han må stå over mot RBK. Da burde dommer Bertsen gi gult og heller vinke en spontan reaksjon vekk, og ha som Davy sier: "Litt møkk i øra."

Dette er enda en episode med en dommer alà Graham Poll som er ekstremt oppmerksomhets kåt, altså det TOTALT motsatte av hva en god dommer skal og burde være.....
Usynlig.

13.sep.2006 @ 00:50
Postet av: Gaute

Litt friske utspill er koselig! Synes dommere ikke skal gi gult for isolerte utbrudd. Trakkasering og hets av en dommer er noe annet..

13.sep.2006 @ 03:46
URL: http://www.hvordansparepenger.com
Postet av: tore johansen

Davy, du er fantastisk, Du har helt rett i det du sier. tenk at man skal bli utvist for å bli opphisset i en fotballkamp å slenge litt dritt til dommern. det vet alle som spiller fotball at det er dagligdags og noe som skaper mere trøkk. vi må ikke ende med en steril fotball som er så "ren" at det fremstår totalt uspennende og sier du et skeivt ord får du rødt kort. dommerne gjorde en GROV feil for et lag som kan rykke ned. Da BØR dommer forstå at en impulsiv reaksjon kan komme og ikke gi et rødt kort. DERIMOT var GRISE taklingen mot brann spilleren helt GRUSOM heslig og DET ER RØDT KORT!!! Hilsen Tromsø supporter (med Brann sympati pga David Watne) :)

13.sep.2006 @ 06:46
URL: http://www.exthair.com
Postet av: Kjetil Bergstø

Takk Davy!!
Du har en meget god penn!Du skriver meget bra om det fotball-norge er opptatt av.
Slike angrep på motspiller som stabæk-spilleren gjør,burde uansett regelverk bli straffet hardt.Man må statuere eksempler!
Er det slike singnaler vi vil sende ut til barn og unge? At vi godtar slike overfall bare dommeren ikke ser det??
NEI,her må dommerforeningen være sitt ansvar bevisst!!!
Håper denne taklingen får etterspill for stabæk spilleren,det er vi alle tjent med.

13.sep.2006 @ 10:36
Postet av: Til du som kritiserer "objektiv"

Tror du burde prøve å tenke før du uttaler deg gitt! Du har enten et problem med å skjønne norsk, eller så er du bare generelt tjukk i huet. (eller kanskje begge deler) "Objektiv" trekker ikke det røde kortet i tvil! Skjønner du ikke det??? "Objektiv" er enig i det, men han bare spør om Davy hadde tatt opp temaet hvis det hadde vært en brann spiller som var synderen! Tror du burde trekke hue ut av ræva og lære deg å lese! Men jeg skjønner at du tydeligvis er en av de mindre begavede i samfunnet. Helt enig med "objektiv": Davy har tjukke Brann briller, og det er ikke å komme bort fra!

13.sep.2006 @ 11:01
Postet av: Gjør som vi sier - ikke som vi gjør

Før kampen mot Brann proklamerte speaker på Nadderud Stadion Stabæks heltemodige engasjement i MOT (Organisasjon mot mobbing, vold og rusmisbruk). Hvordan kan man ta Stabæks engasjement i MOT seriøst når de velger å beskytte voldsutøvere fra egne rekker?

Dette hadde vært en perfekt anledning for Stabæk til å statuere et eksempel. Joakim Persson kunne fått sin fortjente interne straff, slik f.eks. Ben Thacher fikk etter sin nedslakting av Pedro Mendes. Manchester Citys interne reaksjon skjedde helt uavhegig av det engelske fotballforbundets vedtak om utestengelse. På samme måte er det fullstendig irrelevant om NFF kan/vil straffe Persson. Hvis Stabæk er MOT vold, så kan man kanskje forvente at de ordner opp i egne rekke først? Et ynkelig "sorry" fra Persson - etter et overfall som han i halvannet døgn nærmest har hovert over - er totalt utilstrekkelig.

Hvis Stabæk overser de rent menneskelige aspektene av saken - noe det unektelig virker som de gjør - så kunne man kanskje forvente en markering av avstand mot Perssons freske fraspark utifra rent markeds- og sponsormessig hensyn. Dette er muligens et språk Stabæk-folk forstår bedre enn sportmanship.

Så Stabæk, dere har nå lagt en gigantisk ruke i eget rede. Hvem tror dere vil drive business med folk som henger opp prangende bannere mot VOLD på sin hjemmearena, samtidig som de nekter å slå ned på voldsbruk fra egne spillere, på eget gress, i beste sendetid foran hundretusener av tv-seere?

13.sep.2006 @ 13:41
Postet av: ?

Synes også at en av Viking-spillernes taklinger på Molde Stadion mot Magne Hosth kunne fått rødt - manden (tror det var Trygve Nygaard) var ikke i nærheten av ballen!

13.sep.2006 @ 16:55
Postet av: Dags

Hvis folk mener at Munnbruk skal være greit så vil det bli veldig lite fotball og veldig mye dritt slenging. Det er TOTALT tullete og klage på en dommer avgjørelse det er skjer aldri at dommern gjør om det. Tullet og klage på offside avgjørelse. Tullete og slenge dritt mot dommern. Det er noe annet og slenge dritt mot andre spillere, men dommern trenger ikke få kjeft under kampen. Det kan han få etter på. Hvis man er uenig i no så tar man det etter kampen. Man roper ikke forbanna Ape til dommern når du har et gult kort fra før. Det er rett og slett tullete. Steinar Nilsen trener for TIL er enig selv at det var tullete. Og om sprøkbruk skal fjernes vil fotball bli øddlagt. Zidane skulle aldri ha skalla ned Mazzaradsi. Noe av det dumeste man gjør er og hisse seg opp, Og det og slenge dritt til dommern er ikke LOV etter FIFA regler og skal ikke forekomme. En ting som folk skal vite, klager folk til dommern kan dommern miste fokus på kampen og miste kontrollen som Poll. Om stabek spiller skulle fått rødt kort har jeg sett bilder fra dommerns vinkel og han ser ikke knottene. Roy helge Olsen er en dårlig dommer. Om Davy er dommer kan siker være at han har klemt reglene...

13.sep.2006 @ 21:48
Postet av: Kjetil

Hvorfor har denne saken fått så mye mediadekning, mens andre grisetaklinger slipper unna?

Spol fram til ca 04.40 og se en mye styggere takling!

http://www.hamkam.no/presentation/showdetail.asp?id=4221
?

14.sep.2006 @ 11:02
Postet av: Edikka

Kjære menn.Pass på blodtrykket.Ballen er rund og det er mål i begge ender.så sett dere letter tilbakelent,i stresslesse og nyt en pils og peanøtter,mens dere zapper rundt med fjernkontrollen.Og hver gang dere ser erkefienden deres dukker frem på skjermen.tar dere fjernkontrollen og zapper han vekk--Pofffffff.Et trykk så er han vekk,borte fra ditt åsyn.Lettere kan det ikke gjøres.Mål blodtrykket deres før,under og etter sending.Sett å gjerne på en båndopptaker,som dere kan spille av etter endt,kamp.Da kan dere høre dere selv,og allsakens banneord og skjellsytrykk klirring i flasker,knitring i poser,osv.Du vil da sitte forundret tilbake og resonere over kveldens kamp-mens blodtrykket ditt sakte går tilbake til det normale nivå.

16.sep.2006 @ 13:36
Postet av: fotballdommeren

De værste me norsk fotball er tv kommentatorene som ikkje er oppdatert på dei nyeste reglene og tolkningene som kommer vert enestge år og opp til fleire ganger om året. Dei to værste å høre på er x-fotballdommer Davy Wathne og x-fotball trener Ivar Hoff som fortsatt bruker reglene fra 1975. fotballen har utviklet seg siden den gang, og de er ikkje rart folk rope styge ord etter Hoff på f.eks Ekeberg under Norway Cup. Alle kommentatorer i norske medier burde tatt dommer kurs hvert år før dei får kommentere fotball.

29.jan.2007 @ 14:53

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2028398
hits