TV2Nettavisen

Det kan bare Huseklepp.......

Av Davy Wathne - 08.nov.2007 @ 12:20
                    Mens norske og utenlandske klubber slåss så fillene fyker om signaturen til en stadig mer forvirret Erik Huseklepp, nærmer det seg rund dag og jubalon for den siste gullklokke-mannen med bergensk aksent. 29. juni fyller Helge Karlsen seksti år. Brann har selvfølgelig levert en hel haug spillere til Norges og andre landslag i tiden etter at "hele Stadion får sting"-vingbacken la opp, men ingen av disse har vært bergensere. I hvert fall ikke hvis de har spilt mer enn en kamp eller to eller fått med seg noen minutter som innbytter med flagget på brystet.

                 Det må være et tankekors at en by med en kvart million innbyggere ikke produserer en brøkdel av det antall internasjonale stjerner som f. eks. Kristiansund har gjort. Folketallet i seriegullets hjemby ligner til forveksling det islandske, og sagaøya i vest har mellom femti og seksti utenlandsproffer. Mange av dem på imponerende høyt nivå. Og det er jo ikke slik at konkurrende idretter stikker av med alle de store talentene mellom de syv fjell. Selv om Bergen hevder seg i en lang rekke mindre påaktede idretter - og faktisk erobrer et antall kongepokaler som harmonerer med folketallet - har fotballen en unik posisjon og en magisk drakraft på barn og unge. Derfor er situasjonen foruroligende.

                   Heldigvis er det ikke slik at der ikke finnes bergensk blod i årene til en eneste av 2007-sesongens norske seriemestrer. Men de lokale heltene er ikke toneangivende. Og de gjør seg ikke gjeldende internasjonalt. Trøsten er at traktene like rundt Bergen har frembrakt noen regelbrytende unntak. Det beste er Claus Lundekvam. Det ferskeste er Håkon Opdal. Sammen med ostringen Erlend Hanstveit har disse to bevist at det faktisk går an å bli god fotballspiller i Bergen. Problemet er at det åpenbart krever noe svært få ektefødte bergensere later til å være utstyrt med.
 

                  I min korte tid i denne bransjen har der vært en sann vrimmel strålende bergenske talenter blottet for ambisjoner - og minst like mange superambisiøse unggutter helt uten talent. Og da går det selvfølgelig som det har gått. Bergenserne forsvinner ut av byen, til mindre klubber eller nedover i divisjonene. Og dyrekjøpte importstjerner kommer til Bergen, gjør en jobb på Stadion og forsvinner til bedre betalt fotball-arbeid annetsteds. Eller legger opp straks de har funnet seg bergensk kjæreste og satt barn til verden. 

                   Dette er bakteppet og de historiske forutsetningene for at Brann, Fotball-Bergen, Hardball og alle som bryr seg blir halvt paniske og helt desperate av tanken på at Erik Huseklepp eventuelt forlater Stadion og i stedet kan komme til å blomstre som fotballspiller i Viking, Vålerenga eller på et enda mindre og mer bortgjemt sted. For savnet av en bergensk helt og yndling har vært nesten like sterkt som gull-tørsten nesten like lenge.

                  På drøyt to år har Erik Huseklepp gått fra rollen som hengslete høyreving med fart og teknikk i 2. divisjonsklubben Fyllingen til heltestatus på Stadion og i norsk Tippeliga. Gjennombruddet på hjemmebane kom på direkten, tok drøyt tjue sekunder og ble registrert på Richters skala. Andreåret gikk unggutten for lut og kaldt Brann-vann for så å få en dramatisk vekst og fremgang i sesongen som nå er avsluttet. Og han spilte sin beste kamp da det gjaldt som mest - da gullrusen nådde et hittil ukjent promille-nivå mot Viking i den nest siste serierunden og rett før medaljene ble delt ut. Derfor er det feber. Derfor ligner engasjementet i "Huseklepp-saken" hysteri og galskap. Det er ikke alle Brann-spillere som får sin egen sang signert Ove Thue.

                For Erik Huseklepp er dilemma-situasjonen mildt sagt uoversiktlig og forvirrende, paradoksal og fylt av valgkvaler. For hva skal vingtalentet vektlegge når han tar sin endelige karriere-avgjørelse? Pengene? Utsiktene til sportslig vekst og utvikling? Spilletiden?  Vissheten om harmonisk vekst i trygge omgivelser? Eller et fotballens risikospill under fjernere himmelstrøk og med flere ukjente påvirkningsfaktorer? Bare Erik Huseklepp selv vet hva som teller mest og til sjuende og sist blir utslagsgivende. Måtte valget bli lykkelig. For bergenske fotballhelter er few and far between. Vi har ingen å somle bort.

Kommentarer:
Postet av: Tormod

Ja, vi krysser alt vi har for at Erik blir i Brann, selv om jeg personlig er styggelig redd for at han allerede er "poachet" av Andresen og spiller med Hafslund på brystet neste år.

08.nov.2007 @ 13:05
Postet av: Stråmyhr A

Det vrimler jo av talenter nå i Bergens jo.
Solli, Vadmyra og Norge
Haugsdal, Os og Norge
Talenter ? Hvor er visjonene ? Kanelønning, javel. Men hvor bliver Alexander Solli, Egil Rieber-Mohn og Osingen Haugsdal som scorer ? Haugsdal ?Tertnes har også et supertalent mellom stengene. Brann er tragiske på dette feltet. Det er bare å ta en saks, en penn eller markeringstusj og gjøre følgende _Klippe ut av aviser tropper til diverse yngre landslag. Sette strek under de som er fra vestlandet. Ringe til disse. Ev kjøpe disse.Billig, uten risiko og en sikker suksess. Ikke koster det mye heller. Galskap å ansette dyre utviklere når man kan ta bussen til Vadmyra og hente talenter nesten gratis.

08.nov.2007 @ 13:54
Postet av: Erik

Er ikke helt enig i at det har vært mange talenter som har vært blottet for ambisjoner. Problemet ligger enkelt å greit i spilletid og tillitt. Brann gir ikke talenter i regionen spilletid. Det er 2 i dagens stall som har blitt satset på, Hanstveit og Oppdal, og se hvor bra det går gått. At talenter ikke klarer å ha de samme ambisjonene på utlån i Løv-Ham eller andre steder er enkelt å forstå.
Pengegaloppen Brann har startet med sine ekstreme spillerkjøp går enkelt å greit på bekostning av talentutviklingen. Man får ikke i pose og i sekk.

08.nov.2007 @ 13:57
Postet av: Geir Ove

Er 100% enig med Erik. Talentene FINNES men får ALDRI lov å få tillit, ikke engang i 1 runde i NM eller treningskamper. Da utvikles man rett og slett ikke. Glem farmertullet i Løv-Ham. Spillerne må utvikles PÅ A-LAGET I BRANN, gradvis. Haugsdal,Solli, Kanelønning og en haug andre lokaltalenter må vurderes nå, ikke etter at Viking eller andre viser interesse.

08.nov.2007 @ 14:11
Postet av: Haaland

Stråmyhr A: Gutten heter Emil Rieber-Mohn. Fint at du har tro på talentene i byen, men det får da være måte på enkel filosofi!

08.nov.2007 @ 14:19
Postet av: Harald

Det er masse talenter utenfor og i byen :
Emil Rieber-Mohn. Eies av Brann
Kanelønning, Stord.
Bjarte Haugsdal (Os) og Aleksander Solli (Vadmyra) er tatt ut på G17 landslaget til 4-nasjoners. Hent dem nå.
Keeperen Jørgen Aarre Mohus,Tertnes og Norge
Flere stortalenter :
Joakim Våge Nilsen Bremnes
Matias J. Møvik Eikanger
Øystein A. Aksnes Arna/Bjørnar
Anders Næs Rosendal
Fredrik Haugen Løv-Ham , ALLE MED FLAGGET PÅ BRYSTET.

08.nov.2007 @ 14:27
Postet av: Magnus

Jeg har faktisk aldri tenkt på at det ikke er noen gode fotballspillere fra Bergen. Når du tar med Håkon Opdal som kommer fra Odda, (14 mil, to ferger og tre timers kjøring fra Bergen) forteller det alt om hvor tynt det er. Bor du i Odda kommer du forresten kjappere til Stavanger.

08.nov.2007 @ 15:09
Postet av: Erik G

Nå er det jo ikke sånn at det bare er Bergen av de "store" byene som har problemer med å dyrke fram fotballtalenter. Det er mer eller mindre det samme i Oslo, Trondheim og Stavanger. Årsaken er to-delt: for det første er treningsforholdene mye bedre ut over landet enn de er i de store byene. For det andre er aktivitetstilbudet langt større i byene enn på mindre plasser. Mange fotballtalenter i byene driver faktisk med helt andre ting.
Jeg bor i en landsens kommune på Østlandet. Her har alle fire idrettslag topp anlegg med flust av gressbaner som ungene bruker fra de begynner å spille fotball. I Bergen er det grus som gjelder nesten over hele linjen. Dette har med klima å gjøre, men samtidig også mangel på billige arealer.
Når det ikke er flere bergensere på dagens seriemester-lag er det, tror jeg, fordi det ikke finnes stort flere bergensere i aldersgruppen 20 - 35 som holder et tilnærmet internasjonalt nivå.
Mjelde tok et tøft valg da han valgte å hente telemarkingen Solli og dermed henviste Huseklepp til benken. Nå jubler bergenserne for gullet som kanskje ble resultatet av dette og andre sjefsavgjørelser, men man kan lure på om en del av dem (f.eks. Ove Thue)ville ha foretrukket sølv kombinert med Erik Huseklepp fast i start-elleveren.
For det andre er det mange flere konkurrerende aktiviteter.

08.nov.2007 @ 15:09
Postet av: Atle K

Det har vært mange unge lokaltalenter i distriktet til Brann alltid, men Brann ser dem ikke, eller følger ikke ordentlig med. Alexander Solli, Bjarte Haugsdal og Emil Rieber-Mohn er alle landslagsaktuelle men Brann sitter på gjerdet. Brann og Bergen trenger også flere gressbaner, ikke flere kunstgressbaner. Kun flere ordentlige gressbaner vil hjelpe på. Dessuten må Brann ta seg sammen og hente disse unge, gi dem ordentlig a-stallkontrakt og bruke dem innimellom.

08.nov.2007 @ 17:17
Postet av: Erling

Som noen var inne på her i et inlegg.; Klimaet i Bergen ( regn ) gjør ting vanskelig.
Brann og kommunen trenger derfor ikke bare flere gressbaner, men flere plastdukpresenninger til å legge over mattene i regnværsperioder.
Når det gjelder alle stortalentene bør nok Brann hente inn blandt disse :
ToreKanelønning,
Bjarte Haugsdal,Aleksander Solli,Jørgen Aarre Mohus,Joakim Våge Nilsen,Matias J. Møvik,
Øystein A. Aksnes,
Anders Næs og Fredrik Haugen .

08.nov.2007 @ 17:27
Postet av: Hanne

Ikke lett å hevde seg imot RBK som i alle år har fått pengestøtte og sportslig støtte av NFF.
NFF, denne ondskapens ekle slimål som i mange år favoriserte RBK på alle vis og alltid laget trøbbel for Brann. Husker dere horet på 80-tallet og 90-tallet. Alle trønderne som hadde makt i RBK ?
Husker dere all dævelskapen NFF gjorde mot Brann. BRANN HAR SOM ENESTE KLUBB I VERDEN HATT BORTEKAMP I SISTE SERIERUNDE FIRE 4 F I R E ÅR PÅ RAD, SJEKK terminlistene fra vår hovedfiende NFF

08.nov.2007 @ 17:39
Postet av: Dag E O

Enig med forrige mann. NFF har i alle år gjort allt de kunne for å lage vanskeligheter for Brann. I samme periode har de hjulpet og favorisert RBK økonomisk, anleggsmessig sportslig og på alle tenkelige vis.
Ikke rart når en vet at trønderpakk har hatt maktposisjonene i NFF ofte. 2-3 fotballpresidenter og andre nøkkelfolk har stadig laget djevelskap for Bergen.
Trøndere med bopel andre steder i landet får lov å dømme RBKs kamper. I finalen i 95 ble en trønder satt opp som dommer, og han viste ut Brannspilleren Karlsbakk.
Som nevnt ovenfor må Brann ut i hver jævlig kvartfinale, og i hver eneste sesongavslutning.

08.nov.2007 @ 17:59
Postet av: monsamjelden

For å ta noen av talentene Harald lanserer, spiller for spiller - jeg kjenner svært godt til de fleste:
Emil Rieber-Mohn: Har gjort sine saker bra i Fyllingen denne sesongen, men utviklingspotensialet virker begrenset. Talent i Storesund-klassen.
Kanelønning, Stord: Tvilsomt at Tore blir god nok for Brann A, og har stagnert en del allerede.
Aleksander Solli: Fyllingen har hentet ham, Løv-Ham tar han nok videre et hakk etter neste sesong. Svært rutinert i sin opptreden, en ny Erlend H?
Joakim Våge Nilsen Bremnes: Interessant spiller, men skiller seg ikke soleklart ut på kretslag ol.
Matias J. Møvik Eikanger: En spiller som aldri vil bli god nok for Brann. Flyter på sin ekstreme fysikk, og harde, men litt upresise skuddfot. Har hverken teknikk, kondisjon eller holdninger til å have noe høyere enn 3. div
Fredrik Haugen Løv-Ham: Har alt vært i Reading. Kjempeteknikk, foreløpig mangelfull fysikk. Basisferdighetene er der, men er det nok?

08.nov.2007 @ 21:36
Postet av: aa

man har da rundspilt og lekt med skjelbreid, tettey og en del andre spillere som har fått prøve seg i storklubber rundt omkring i norge..men jeg har aldri opplevd å bli satset på selv...dette gjelder forøvrig mange jeg kjente for noen år siden..vi var minst like gode som disse..men skryt og ros var det eneste vi fikk..vi fikk aldri høre om noe interesse fra brann, løv-ham evt fyllingen. Jeg vil tro det er mange som er i den samme situasjonen den dag i dag som vi var i for 5-6 år siden.

08.nov.2007 @ 22:05
Postet av: ms

"Nå er det jo ikke sånn at det bare er Bergen av de "store" byene som har problemer med å dyrke fram fotballtalenter. Det er mer eller mindre det samme i Oslo, Trondheim og Stavanger."
Dette er vel i beste fall litt feilaktig?
Stavanger: Bjarte Lunde Aarsheim,Andrè Danielsen,Jone Samuelsen,Johan Lærde Bjørdal,Erik Nevland,Erik Fuglestad,Brede Hangeland,Gunnar Aase,Alexander Gabrielsen
Trondheim: Alexander Tettey,Mikal Jamtfall, Per Ciljan Skjelbreid, så kan man jo ta med hele laget for 5 sesonger siden ca.
Oslo: Daniel Braaten,Daniel Fredheim Holm, Fellah, Arnar FØrsund
For å nevne noen

09.nov.2007 @ 11:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5577672
hits