TV2Nettavisen

Sine quibus non......

Av Davy Wathne - 23.okt.2007 @ 23:15
                 Mens fotballgale bergensere går fra konseptene og kaster seg rundt halsen på hverandre i yr gull-glede, benytter Mons Ivar Mjelde sjansen til å slå tilbake mot noen av sine kritikere. Det er ham vel unt. Med årets bragd har den trauste ostring udødeliggjort seg selv. Det skulle bare mangle om ikke vi nesevise skeptikere og sjølgode bedrevitere fikk vårt. Noen vil kanskje innvende at mannen bak Branns første seriegull på 44 år ville stått seg på ikke å gjøre det mest menneskelige av alt. Men det krever Nelson Mandela-format og er nesten gudommelig ikke å la seg friste.

              Jurister flest regnes ikke som spesielt oppvakte eller innsiktsfulle, men fra antikkens fedre har de i hvert fall stjålet uttrykket "causa sine qua non". Direkte oversatt betyr det noe sånt som "årsak uten hvilken ikke". Med andre ord: En nødvendig forutsetning. Fem års latin-studier og mer enn femti års levende engasjement i fenomenet Brann gir meg sjansen til å servere min høyst private "homines sine quibus non". På bredt bergensk: Menn som har vært absolutt nødvendige forutsetninger for Brann-miraklet Peter Ijeh fullbrakte med sine to scoringer på Viking Stadion mandag kveld.

             Paradoksalt nok ble Mons Ivar Mjeldes forgjenger i rollen som gullglinsende Brann-trener frontfigur for en gruppe bakstrevere da det første moderninseringsbruddet gikk i norsk fotball på annen halvdel av syttitallet. Oddvar Hansen og hans våpendragere sørget for stillstand der situasjonen krevde dynamikk. De lot seg beruse av nostalgi og drømmerisk tro på fortidens prinsipper da Lillestrøm stakk fra og viste vei.

           Med Bill Elliott som trener og "inntrengeren" Odd Tetlie som oppmann klarte Brann å nøytralisere de utviklingsfiendtlige og bringe klubben inn på riktig spor. Mot alle odds ble Brann en maktfaktor i norsk fotball på annen halvdel av syttitallet. Men den drivende dyktige siviløkonomen døde plutselig og i altfor ung alder. Brann havnet i et ødeleggende leder-vakuum. Tog etter tog suste forbi stasjonen. Brann var ikke en gang på perrongen. Rødtrøyene sto tvert imot innesperret i heisen - helt til Arve Mokkelbost fra Kristiansund dukket opp i Bergen og ble presset fra trenerjobben til rollen som provisjonslønnet sportsdirektør. Brann tok et nytt kvantesprang i retning den nye fotball-virkeligheten - til nye rekrutter fra Oddvar Hansens hær bremset utviklingen.

           Først mot slutten av åttitallet regisserte advokaten Magne Revheim det helt nødvendige arbeidet med å omforme Sportsklubbens lover og bringe Brann i takt med den nye virkeligheten. Femten år for sent forsto klubbens generalforsamling at den ikke lenger var det høyeste organ i et tradisjonelt idrettslag med fotball, friidrett, alpint, orientering og kvinnehåndball på programmet. Brann var forvandlet til en bedrift i underholdningsbransjen og hadde mer til felles med Cirkus Merano enn med klubben Oddvar Hansen ledet til seriegull i 1963.

          Ti turbulente år fulgte i kjølvannet av vedtektsendringene. For da Sportsklubben endelig følte den var i ferd med å innhente hovedfeltet, stakk tet-klyngen fra igjen. Ja, Bosman-dommen resulterte faktisk i en punktering som spolerte alle Branns vinnersjanser i overskuelig fremtid. For plutselig sto Sportsklubben med langsiktige lønnsforpliktelser overfor spillere de IKKE hadde bruk for, mens de attraktive og etterspurte forsvant gratis ut Stadion-porten. Omtrent samme tragiske paradoks opplevde en på ledersiden. Folk en trengte og kunne hatt nytte av holdt seg langt unna Idrettsveien. Og de som meldte seg til tjeneste, gjorde det mer for sin egen skyld enn fordi de hadde høye mål og en klar strategi for klubben.

          Ansettelsen av Bjørn Dahl markerte et nytt tidsskille. Ut forsvant destruktivkretsene knyttet til Brann ASA, kostnadskrevende mennesker uten snev av bransjeinnsikt og med en altødeleggende virkning på miljøet rundt dem. Men med Bjørn Dahl fikk Sportsklubben en frontfigur som kunne jobbet halvparten så meget og tjent det mangedobbelte annetsteds. Han lignet til forveksling en idealist, en som satte hensynet til klubben foran alt annet. Gode krefter samlet seg rundt ham. Per-Ove Ludvigsen ble sportsdirektør etter learning-by-doing-prinsippet, Mons Ivar Mjelde suksessombrust trener etter samme oppskrift. Og bakom sang Hardballs pengesterke og visjonære nykapitalister. Da Roald Bruun-Hanssen dukket opp, var ikke Brann bare ute av heisen og oppe på perrongen. De satt i restaurantvognen på første klasse - like bak lokomotivet.

          Da Brann ble seriemestrer i 1963, kunne en nesten se hjem til brorparten av spillerne fra Store stå eller Gratishaugen. Ja, askøyværingen Trygve Andersen og Roald Kniksen Jensen fra Eidsvågneset var nesten eksotiske innslag - sammen med en Hortens-gutt stasjonert på Haakonsvern og en trøndersk back i selvvalgt eksil i Bergen. I dag er bildet dramatisk forandret. For tredje gang har Brann suksess med en spiller "sine quo non". Og for tredje gang kommer frelseren fra fotballtraktene sørøst for Oslo.
       
            Per Egil Ahlsen kom fra Fredrikstad og gjorde slutt på åtte års heisfart i 1987. Han vendte tilbake fra Fortuna Düsseldorf da alarmklokkene ringte fire år senere og var selvfølgelig den som reddet på streken i skjebnemøtet med Bryne på Jæren høsten 1991.

            Raymond Kvisvik kom som sendt fra himmelen da Brann til forveksling lignet et nedrykkslag sommeren 1998. Han gjentok bragden etter å ha blitt dobbeltmester med Austria Wien i 2002/03, sørget for at Brann berget plassen og kronet hjemkomsten med kongepokal høsten etter.

          Den påfølgende sesongen kom Martin Andresen til Brann fra Stabæk - for å ta gull i løpet av avtaleperioden på tre år. Det har vært sagt og skrevet mye innsiktsløst, sårende, tanketomt og ondsinnet om landslagskapteinen de tre sesongene han ble i Brann. I min enkle verden er Martin Andresen den eneste "sine quo non" av dagens Stadion-aktører. Uten ham hadde ikke Brann vært i nærheten av seriegullet denne sesongen. Ja, hadde klubbledelsen lykkes i bestrebelsene på å bytte ham med Yssuf Koné sist sommer, er jeg bombesikker på at Brann-tilhengerne kunne forberedt seg til en ny sesong med "ja , visst faen gjør vi det - som i 1963....." Da hadde det helt siikkert vært 45 år SIDEN - og sannsynligvis 45 år TIL.


              

Kommentarer:
Postet av: Jon Sigurd Lundestad

Verdens mest hårsåre personer må være journalister(kansje med unntak av avsatte LO ledere)!
Mjelde har blitt hånet og forsøkt avsatt av Bergenspressen siden han ble ansatt. Langeland sin "analyse" i dagens BT må være noe av det nedrigste som har vært skrevet. Han klarer, på Sportklubben Brann's største dag, å gi Mjelde kredit for gullet, men insisterer på at hans fantastiske UDOKUMENTERTE påstander fremdeles er riktige. Det er så viktig for han at giften må ut nok en gang.
Jeg trodde faktisk at du, Davy Wathne var større en dette, men du klarte ikke å la være!
At Mjelde for en gangs skyld gir litt pepper tilbake for all den dritten dere har servert de siste årene, tåler dere åpenbart ikke!
Fakta er at Mjelde førte Brann til sitt første seriegull på 44 år! Dere tok feil!
Innse det, så er det kansje noen bergensere som får litt respekt for bergenspressen.

24.okt.2007 @ 00:28
Postet av: Steffen Dale

Mjelde går ut mot sine kritikere sier du og kommer med argumenter med at kun 2 prosent har vært negativ omtale denne sesongen.. Du som er utdannet journalist burde kanskje fått med deg at f.eks "angrepet" på Solér er på bakgrunn av en uttalelse før 2006 sesongen. Og er alt det negative du har sagt denne sesongen forresten med i denne beregningen din? Er ikke noe hemmelighet at Mjelde ikke er høyt verdsatt av deg.. Ikke er du mann nok til å gratulere ham skikkelig engang. Er ikke Mjeldes størst fan jeg heller, men man skal være forsiktig med å kritisere en mann som har skaffet Bergen et MEGET høyt verdsatt gull. Kom ned fra din høye hest Davy og gled deg over gullet. Eller har du glemt hvordan det er å være en "vanlig" bergenser??

24.okt.2007 @ 00:55
Postet av: Per Rommetveit

Må si meg enig med både Dale og Lundestad. Å stå rakkrygget i 5 år med det presset han har hatt på seg, er pinadø en større prestasjon enn å "hente hem gullet".
Gratulerer Mons MIM.

24.okt.2007 @ 01:25
Postet av: Richard Heggland

Davy har blitt en gretten, gammel gubbe, men ser det tydeligvis ikke selv. Er det i det hele tatt mulig av en selverklært Brann-fan å fremvise mer bitterhet over at gullet endte i Bergen i år?
I midten av juli presterte du å utbasunere at "det er krise i Brann". Altså for bare tre måneder siden.
"-Å innbille seg at Brann kan hevde seg i Europa i år, blir i beste fall et selvbedrag."
"-Mjeldes manglende erfaring og spisskompetanse har blitt synliggjort og han står igjen med et gigantisk problem. Han har ikke tatt kloke avgjørelser hverken når det kommer til spillerpolitikk eller taktiske valg."
"- Det er trist. Nå må man bare rydde ut og begynne litt på nytt."
Jeg skjønner GODT at Mjelde har veldig lyst til å gi noen stikk tilbake til deg og dine nå når gullet er i boks flere runder før slutt, og Brann møter Hamburg i e-cup om to dager. For å ha to større aviser og en tv-kanal med base i byen har vært en sann byrde for klubben. Og slik du ordlegger deg i din "hyllest", så vil det antageligvis også forbli slik.

24.okt.2007 @ 02:02
Postet av: Davy

Jeg har ved tre anledninger siste døgnet - helhjertet, reservasjonsløst og med klump i halsen - gratulert Mons Ivar Mjelde med jobben han har gjort for Sportsklubben Brann. To av gangene i full offentlighet på riksdekkende norsk fjernsyn. Så her, Steffen Dale, er du enten forutinntatt eller dårlig informert. Jeg forlanger ikke at Brann-tilhengere skal se verken Viking - Stabæk på TV 2 Zebra eller Sportstabloid på TV 2 Sport, men det er vel det ryddigste og mest edruelige å sjekke fakta-grunnlaget før en serverer påstander som dem du kommer med? Mons Ivar Mjelde fortjener sin store del av æren for Brann-lagets bragd denne sesongen. Det kan en konstatere om en sitter på hesteryggen, bak rattet i en bil eller beveger seg til fots. Om det betyr at han er den ideelle Brann-trener og den beste Sportsklubben kan få, må en ha lov å diskutere uten å miste "statsborgerskapet" eller bli karakterisert som fiendtligsinnet.

24.okt.2007 @ 02:13
Postet av: BergenBy

Davy, at du gratulerer Mjelde når du ser han skulle jo bare mangle. Tviler på at du har sagt det du sier på bloggen din til han direkte. Nei, du overbeviser ikkje meg, Wathne. Selv på dager som nå for tiden er du så liten at du fortsatt finner drit å skrive om Brann. Få hovvet ut av ræven og ta deg en vask.

24.okt.2007 @ 07:11
Postet av: Tom Espen

Hei Davy:)
Kan du skryte av Isberget i nord, som lager liv på kampene for TIL:) Sett deg inn i saken, og du vil synes det er rart at de ikke får mer positiv oppmerksomhet!

24.okt.2007 @ 07:37
Postet av: Espen

Ja ja. Dette er vel Bergen og Brann i et nøtteskall. Selv om vi har vunnet gullet på en meget overbevisende måte må vi diskutere alt det som kunne vært bedre. Selvsagt finnes det bedre trenere en Mjelde, men han har nå en gang vært leder for et Brann-lag som har tatt gull for første gang på 44 år. Så kan vi diskutere hvem som har den største æren for det. Men det er en ting jeg ikke skjønner Davy. Du roser Bjørn Dahl for den jobben han har gjort, men det er vel blant andre han som fortsatt vil ha Monsen som trener?
Ps: kanskje det har vært skrevet mye positivt om Brann denne sesongen, men det Monsen refererte vel til det som er sagt om HAM de siste 5 årene?

24.okt.2007 @ 08:08
Postet av: NB

Beklager å måtte si det, har alltid hatt voldsom sans for deg Davy, men nå driter du deg ut. Mjelde har benyttet anledningen til å si noen høflige fraser til de som han kritisert han sterkt, bl.a deg og Erik Solér. Og tror du skal være forsiktig med å være bombesikker på noe som helst når det gjelder Brann, du har vel ikke alltid vært like treffsikker? Umoden og hårsår blog.

24.okt.2007 @ 08:35
Postet av: Kniksen

Mjelde må selvsagt få lov å slå tilbake mot kritikerne, uten at det skal karakteriseres som å kyle steiner etter folk.
Som trener tror jeg han har sine begrensninger, men han har vokst med oppgavene. Han er ikke landets beste trener, men langt fra så udugelig som en del hevder.
Ellers er Martin Andresen fra Akershus, Davy. Fra Ski. Hvem skal bli kaptein neste år når han forsvinner? Azar?

24.okt.2007 @ 08:51
Postet av: Corran

Nå er vår kjære Davy litt enkel i tankegangen. Ja MA har hvert en viktig faktor for Brann, men hadde ikke MIM vært den han er og taklet alle de gode spillerene med sine særeghenheter så hadde det ikke blitt gull. Med en annen trener så hadde gjerne MA surnet helt eller det hadde blitt større konflikter i gruppen. Men MIM og støtteapperatet samt ledelsen har klart å sveise gruppen sammen og få alle til å trekke i samme rettning. de som ikke trakk i samme rettning har forsvunnet ut.
Og eg har like stor tro på en midtbane uten MA men med Hassan/Bakke/Tijan. 2 etablerte erfarne spillere i landslagsklasse og minst like gode (og i alle fall jevnere) som MA. Samt en ung sulten Tijan som vel er en av de mest talentfulle midtbanespillerene i tippeligaen.
Denneo verforherligheten (er det et ord?) av MA irriterer meg grenseløst. Han har vært en viktig mann og han har vært den rette kapteinen men ingen spillere står over laget. Fungerer ikke laget eller de svakeste leddene ikke er gode nok så hjelper det ikke om en har verdens beste spiller på banen.
Så æren for Gullet går til ledelsen, støtteaperatet, trenere og spillere samt de som har støttet laget fra tribunene.
Gratulerer med GULLET Brann og takk for at eg de neste ukene kommer til å glise i ett

24.okt.2007 @ 09:03
Postet av: Davyfan

To små kommentarer fra Mjelde, et spøkefullt spark til deg, og en stadfestelse av at det er skummelt å gå ut så høyt på banen som Soler gjorde. Dette får du til å bli steinkasting? Dette sier meg noe om hans menneskelige kvaliteter. Langelands siste kommentar i BT burde gjøre ham aktuell som ny LO-leder, og dette var fra deg et lavmål Davy.

24.okt.2007 @ 09:04
Postet av: Furle

Davy då-no skuffar du. Den mikroinfinitesimale kritikken som du fikk i retur fra Mjelde var vel fundert og frambrakt med et glimt i øyet - ditt eget kjennemerke. Problemet med kritikken som Brann og Mjelde har opplevd fra bla. Knut Langeland (en kompis av deg?)er tidspunktet den blir framført på. Når alle gode krefter bør samle seg mot målet, så velger enkelte å legge stein til byrden. Her er det snakk om å sparke mens man er i knestående. Hva skal man med fiender når man har slike "venner".... Hvis du kryper til korset, så lover jeg å le av blødmene dine neste gang også - avtale?

24.okt.2007 @ 09:09
Postet av: Sveinung

Hmmmm Er det med bakgrunn i kommentaren Mons sendt til deg i beste sende tid som får deg til skrive dette. Det kan virke som du begynner å få faktene til Kjell Kristian Rike, når han kommenterer langrenn og noen ikke er helt enig i komentarene hans blir han sur og tverr. Gammelmanns syndrom vil vel noen kalle det, eller er det bare veldig tungt å svelge at det nettopp er Mons som svarer på tiltale. Jeg er med på at Martin er en veldig viktig brikke i dette Brann laget, men at han har alt og si for gullet er jeg ikke enig i. Det er ganske mange brikker som må passe sammen for at et fotballlag skal kunne spille den type fotball som Brann spiller. Martin innehar en rolle som gjør at han fordeler ballene og dirigerer spillet til Brann. Men det er bare å se mot Norske landslaget for å se hvor lite Martin får ut av sine egenskaper. Det er medspillerene som er med og spiller Martin god. Rosenborg har Sapara, men resten av laget er ikke satt gost nok sammen. Jeg mener en ikke skal ta ifra Mons æren for det han har gjort for Bergen by og Brann. All ære til alle Brann spillere som har gitt oss så mye glede og måtte det bare fortsette I UEFA cupen og 2008 sesongen.

24.okt.2007 @ 09:23
Postet av: Eivind

I navnet til alt det som er sømmelig-- man må kunne være storsinnet nok til å hedre en klubb blindt, i det minste den uken det ble et faktum at de har gjort det største man kan gjøre i norsk fotball. Resten av landet gjør det. Det kommer garantert tider hvor sur kritikk igjen er betimelig. Å henge seg opp i Andresens viktighet (som tydeligvis veier tyngre enn Dahl/Mjelde/Hansens dyktighet) er smålig. Det viktigste er at Brann har tatt et høyst fortjent seriegull, og jeg mener det er frekt å antyde at det er til Peter Ijehs ære at Brann vinner serien.
Til slutt vil jeg gjerne si at du, Davy, ikke er den eneste bergenser som har levd med Brann i mange, vonde år. Det er mange av oss, og vi undrer oss over hvordan og hvorfor du til stadighet fremstiller deg selv som Branns svekne stebarn nummer én. Vi andre evner heldigvis å suge på denne fantastiske karamellen, i hvert fall ut året!

24.okt.2007 @ 09:24
Postet av: PL

Davy, dette er lavmål fra din side!
Du fremstår mer og mer patetisk..
Disse oppgulpene kan du holde for deg selv!
PS!
Var ikke det 7 plass du tippet Brann!

24.okt.2007 @ 09:32
Postet av: oj3

Mjelde er selvsagt i sin fulle rett, det er folk som har gnaget på ham i fem år. Om dette virkelig ikke utgjør mer enn 2 prosent av dekningen, så har vi hørt pipingen meget godt, som en ekkel, skringende lyd i årevis, og vi hvem som står bak.
Så jeg forstår Mjelde svært godt. Akkurat som enkelte journalister og forfattere etter 2. verdenskrig satt musestille og håpet at ingen skulle huske det de hadde sagt - det tok bl a 50 år før Aftenposten beklaget sin uhemmede nazi-flørt, er det mange kritikere som nå bør tie i skam.

24.okt.2007 @ 09:37
Postet av: BenHur

Vel vel Davy,
Det var litt morsomt å se at du faktisk ble litt satt ut av at noen sa 1 negativ ting om deg på direkten. Det at du da må bruke en hel blogg på å hoste opp mer galle sier jo sitt om at kanskje du og Mons Ivar Mjelde tar kritikk på omtrendt samme måte. Tror du kan gå gjennom eget materiale og se hvor mange prosent ganger du har vært posetiv til MIM i løpet av de siste 5 årene, og tror du ser at kanskje har MIM et poeng. Du tippet vel tross alt VIF på topp i år og Brann på ca 7 plass?

24.okt.2007 @ 09:44
Postet av: Kitta

"Jeg har ved tre anledninger siste døgnet - helhjertet, reservasjonsløst og med klump i halsen - gratulert Mons Ivar Mjelde med jobben han har gjort for Sportsklubben Brann."
Det veier opp for 5 års nedrakking - glem det.
Belit deg....
En annen sak: MA var ikke god i vår, Solli reddet mye av våren. Dessuten hadde Brann aldri vunnet serien uten Helstad heller. MIM har gitt MA ubetinget og reservasjonsløs tillit lenge, og tidvis, som i vår, helt uten grunn.
En av branns undervurderte egenskaper er det medisinske teamet. Brann har tatt en rekke spillere med skrøpelig helsehistorie, og fått dem i spillbar stand tilogmed i toppform for enkelte. Dette har skjedd med stor dyktighet og tålmodighet, og Brann har faktisk pusset frem gullet igjen på en del spillere som andre ikke har villet røre. MA, BS, AK, CG og TFL er eksempler på dette, selv om ikke alle har hatt suksess i Brann, så er de friske.

24.okt.2007 @ 09:54
Postet av: Alfred

Ser at du får mye pepper nå, helt ufortjent spør du meg. Dette var en meget god artikkel.
Og, gratulerer med gullet Davy!

24.okt.2007 @ 10:23
Postet av: Tor Kristian

Kor tid skal du svømme naken over vågen Davy??

24.okt.2007 @ 11:08
Postet av: Paddy Hansen

Davy, da. Nå må du ikke bli som Langeland i BT.
Hva med først å gratulere Bergen, Brann og deg selv med gullet? Deretter kan du "ta for deg Mjelde".
Du har ved mange anledninger påstått at Brann er laget ditt osv. etc. etc. Men... der virker jo ikke akkurat slik når det kommer til stykket.
Gjør det vel?

24.okt.2007 @ 11:41
Postet av: Martin

Takk for støtten, kompis. Med på en øl i kveld, eller? Vi har jo vunnet serien.
Martin

24.okt.2007 @ 11:44
Postet av: Lang Knuteland

I all verden...
Dette var da et voldsomt grettent og hårsårt innlegg. Det er i det hele tatt ikke mulig å være uenig i det Mjelde sider, Davy. Du tok feil. Veldig, veldig feil. Innrøm nå det, og gratuler Brann med gullet du.
Spar oss for slike svada-innlegg som du har prestert her. Det blir bare for dumt (og jeg syntes du er sjææææææææææææmpeflink i latin. Vedder på at du var aller, aller, aller flinkest i hele latinklassen din ;-)

24.okt.2007 @ 11:47
Postet av: Erik

Tenkte å skrive et innlegg om hvor dårlig taper du er - men nei -Du har jo vunnet SERIEGULL, selv om du har fornektet at det kom til å skje inntil det siste. Ser at det meste er sagt om ditt tåpelige innlegg idag. Skjerp deg Davy - Vis heller at du er glad og at Ove Thue kan legge Mjelde inn som hedersperson i sin sang om "trenere i Brann". Mjelde har fått masse pepper, men som Oppdal har han og klubben stått imot når det stormet som værst og gitt Bergen det etterlengtede seriegullet! Takk Mjelde - Takk for Gullet!!!

24.okt.2007 @ 11:47
Postet av: Over Vågen

Davy kommer ALDRI til å svømme over Vågen.
Han har det bare i kjeften. Og etter innlegget hans her å dømme; knapt nok der.
Synd å se gamle kjemper dumme seg ut :-(

24.okt.2007 @ 11:49
Postet av: barabass

Ser at mange ikke skiller snørr og bart her, og finner det veldig truende at noen ikke reservasjonsløst hyller Mjelde og resten av laget. Æres de som æres bør, Brann og Mjelde i denne sammenheng, men ser ingen grunn til at en ikke amtidig kan fremføre saklig kritikk i seierens stund.
En viktig grunn til Branns langvarige katastrofe siden 63 er jo nettopp at en ikke makter å utvikle og kritisere det som har ført til suksess, på grunn av stadionpolitiet som steilt står på sine valg og metoder.
Det bør Mjelde og Brann ha ros for, at de har vært en lærende bedrift som har evnet å lære av sine egne og andres feil- en slik kultur bør oppmuntres:)

24.okt.2007 @ 12:48
Postet av: Anders

Fotball er ett lagspill Davy. Du er så på jordet her at du snart puttes i Langeland båsen. Hadde det ikke vert for Martin eller Opdal eller Helstad eller Sugurdson så hadde vi ikke vunnet serien. det blir bare for dumt. Mons Ivar Mjelde har satt sammen et kanonlag i 4-4-2. Dette laget handler ikke om en mann, innse det og bit i deg bitterheten av at du bommet, du burde være glad for skivebommen faktisk.

24.okt.2007 @ 13:05
Postet av: Ian St.John

Hei!
Gratulerer så mye med gullet. Vil tro at du virkelig setter stor pris på at gullet er heme akkurat slik som alle oss andre.
Vil først si at jeg er stor fan av Davyen, både på faglig kompetanse og hvordan du representerer TV2. Spørsmålene du stiller, virker gjennomtenkte og relaterer til tema. Ikke slik som Carsten, som spør om de mest irrelevante ting. Du er faktisk med å bidrar sterkt til den store interessen som er for norsk fotball om dagen, noe som satsingen TV 2 har, også skal ha en stor del av æren for.
Jeg er veldig enig med deg angående Andresen sin rolle i laget.Det hadde ikke blitt gull uten han. Siggurson som gjekk fra en ustabil back til en stabil stopper med fart, Helstad på topp er også en viktig brikke.Uten en av de tre i store deler av sesongen, så hadde nok ikke gullet vært klart p.t. Kristian Ørn startet riktignok litt ruftsete i vår, men har spilt seg kraftig opp. I tillegg så har det meste rundt klubben satt seg skikkelig og teamet rundt Monsen skal ha en stor del av æren for der vi er i dag, selv om jeg ikke kan fatte at 4-5 sentrale spillere blir bosmanspillere nå.Utrolig at ikke dette tatt tak i før sesongen i fjor.Ikke minst Huseklepp burde fått et forbedret kontraktstilbud etter en fantastisk preseason i fjor.
Jeg har aldri vært en stor fan av Mjelde, av diverse årsaker, og mange av de samme som du påpeker. Har i mitt syke hode håpet at Sollied på vei inn samtidig som Andresen då hadde blitt, kunne gjort at Brann ikke blir en døgflue.
Nok om det. Spørsmålet mitt er:
Hvorfor lage en så stor sak om at Mjelde gav et stikk til kritikerene sine. Deres jobb ER å kritisere og synse, det har jeg ingen problemer med. Men samtidig så er Mjelde blitt stilt direkte spøsmål blant annet fra TV 2`s reporter om dette temaet.Er det ikke da naturlig for han å gi et stikk tilbake? Det er ikke han som har brakt temaet på bane, men deres reportere. Er det ikke i en sådan stund greit å legge ballen død og la oss feire uten at det kommer en bismak ut av det hele, så kan vi diskutere om Mjelde er rett mann forran neste sesong? Da er det på sin plass å diskutere om Mjelde er rett mann.Mjelde skal tåle kritikk selvfølgelig, men mener at fokuset skal være en annen plass nå, og det må han også bidra til, men det hjelper ikke når han får direkte spørsmål om dette temaet. Han kan la være å svare, men uansett synes jeg dere i Tv 2 sporten skal legge ballen død.
By Rise ble faktisk sparket etter gull i bartebyen, så vi kan ta opp ballen igjen når analysene på neste sesong starter.Da mener jeg eventuell kritikk av Mjelde er på sin plass.
Litt skryt til Mjelde avslutningsvis. Mange medier mener dette laget ville gitt gull til Bergen uten trener,på grunn av kvaliteten på stallen. Husk Real Madrid som ikke tok en tittel fra 2003 - 2007(tror jeg) med kanskje verdens beste stall. En må ha en leder som får frem det beste i kollektivet. Og det skal Mons ha skryt for, for han må ha en del av den æren.
Lykke til med videre satsingen på fotball i TV 2.
MVH
St.John

24.okt.2007 @ 13:35
Postet av: Telemarkskongen

En kommentar fra en ikke-bergenser men som reservasjonsløst allikevel har tatt Bergen, Bergensere og spesiellt Brann til mitt hjerte. Min kjærlighet til alt dette særegne kom fort og brutalt når jeg flyttet til byen sent på 80 tallet, ble boende i 13 år, hadde sesongkort på stadion i alle årene, bor ikke lenger i Bergen men reiser over flere ganger i året for å ta plass på min faste plass. Føler jeg derfor er meningsberettiget om fenomenet Bergen, Bergensere og Sportsklubben Brann. Davy Wathne har jeg hatt stor sans for siden han var en glitrende skribent i Bergens Tidende. Hans innsiktsfulle kommentarer om Brann har opp gjennom årene vært både poengterte, passe kritiske og som regel faktabaserte. At Davy Wathne er en av Bergens største, mest lidenskapelige og ikke minst innsiktsfulle Brann supporter forstår vi vel alle ? Davy elsker Brann og Bergen. Derfor overrasker det meg litt at du nå virker gretten Davy.. Mons Ivar Mjelde har klare begrensninger som fotballtrener, spesiellt når det kommer til kampledelse. Han har mye å gå på når det gjelder det rent taktiske, og evnen til å endre et kampforløp. Imidlertid så har han et stort ledertalent. MIM har forstått at han må kommunisere i spillergruppen, han må få gode individualister til å gjøre hverandre enda bedre. Og han har forstått at han må lytte til sine egne spilleres meninger om spillestil og formasjoner. Det er tegn på moderne og godt lederskap. At MA har vært meget viktig for Brann er vanskelig å være uenig i. Martin er en vinnertype og også en god leder. Men det er MIM som skal ha en stor del av æren for at Brann de siste to-tre sesongene har klart å få så mange gode spillere til å gjøre hverandre enda bedre. Jeg har stor sans for deg Davy, men må innrømme at jeg blir overrasket over at du ikke ser at det er svært få trenere som ville klart det MIM har klart med Brann. Kombinasjonen av spillererfaring i Brann, kjennskap til den særegne kulturen i byen og klubben, kommunikasjonsevnen og ydmykheten tror jeg ike vi finner hos så mange norske trenere. MIM har alt dette og jeg synes vi alle skal gi han stor honnør for den jobben han har gjort for byen og sportsklubben Brann !

24.okt.2007 @ 13:58
Postet av: FraFana

Etter en sesong med lite rette spådommer om Brann er det jo greit å være bombastisk om at en Andresen-avgang i sommer hadde vært ensbetydende med null gull. Lettere å påstå seg rett i ting som umulig kan etterprøves. Fakta er at Mjelde har ført Brann til gull, med en drivende høst-god Andresen i laget. Og det er en prestasjon som bør roses, selv av Mjelde-kritikere. MIM må ha gjort mye rett for å få dette til.

24.okt.2007 @ 17:31
Postet av: Ossi

Mons Ivar skal ha en meget stor del av æren for gullet. Flere av spillerne som Brann har hentet de siste årene har forklart at Mons var en av de viktigste grunnene til at de valgte Brann.
Jeg er enig i at Mjelde ikke er verdens beste trener, men jeg mener han er verdens beste trener Brann kunne hatt i år. Måten Rösler hedret Mons Ivar på etter gullet var klart på mandagskvelden var rørende. Og meget godt begrunnet.
Mourinho hadde premier leagues beste spillerstall når han tok to ligatitler på rad med Chelsea. Likevel ble han hedret av en samlet fotballøy når han forlot klubben i høst. Hvorfor?. Jo det er krevende å holde 20 meget gode forballspillere motivert og skjerpet til en hver tid, når det bare er 11 som skal spille om gangen.
Det ikke alle forstår er at kjeden er ikke sterkere enn det svakeste ledd. Skal en bli best, kreves det topp kvalitet på spiller- og trenersiden, samt i ledelsen og støtteapperatet for øvrig.
Gratulerer med gullet alle mann!

24.okt.2007 @ 18:12
Postet av: Jan Banan

1. Helstad har vært viktigere for gullet enn Andresen, som hadde en veldig svak vårsesong.
2. Oppdal har vært like sentral i år som Andresen, og hvor høyt skrek ikke Bergens-pressen da Rønningen ble ofret for Oppdal? Og hvem gjorde det valget? Og hvor er Rønningen i dag?
3. Sigurdsson har også vært like viktig for gullet som Andresen. Og hvem omskolerte ham fra back til stopper?
Lurer på hvilke trenere dere heller ville hatt enn Mjelde? Tørum? Ola By?

24.okt.2007 @ 19:53
Postet av: espen

Du er ikke noen god journalist, men du er god underholder. Det skal du ha ;)

24.okt.2007 @ 21:49
Postet av: Mass

Synes det er dårlig timing midt i gullfeiringen å ha kritiske blikk festet på Mjelde. Mjelde har hatt sine utur og forhåpentligvis lært. Han har cupgull og seriegull, bronse og sølv med Brann på samvittighet. Ingen trenere er perfekte. Selv Sir Alex gjorde noen taktiske bommerter og ingen kalte ham idiot. Han er heller ingen stor taktiker - på samme hylle som Mourinho.
Å være kaptein for Brann er ganske krevende. Ikke siden Per Egil Ahlsens dager har noen andre Brann kapteiner nådd helt opp til hans nivå. Mange har prøvd å fylle rommet etter Ahlsen og ikke lykkes. Det har vært og ER viktig for Brann og Bergensgryten å ha en kaptein som tåler trykket, er kravstor og en jævla innpisker, god leder og lagets "beskytter". I kraft av Martin Andresen har Brann en slik kaptein. Det måtte bli resultater av det. DEt er ikke lett for Mjelde, eller for noen andre å styre laget (mange stjernespillere) fra benken. Dette problemet ble løst med Martin på banen. Hvor ulik Martin og Mjelde måtte være i forhold til filosofi, taktikk osv, er det sterkt å se at de sammen dro Brann (og resten av gjengen) i samme retning fra sommeren av. Det er profft. For min del får derfor Mjelde og Martin LIKE stor del av æren for oppdraget "gullet ska' hem" er i ferd med å fullføres nåkommende søndag (uansett resultat). Det er ikke rett tid for å kikke på Mjelde med kritiske blikk. Det blir feil.

24.okt.2007 @ 23:36
Postet av: Alltidpåpallen

Som alltid fremstår Davy som besserwisseren som ser hele bildet. Men han glemmer fort. Hvorfor nevner han ikke visjonæren Harry H. som nesten egenhendig kjørte klubben i dass. Kanskje fordi han selv støttet nettopp han. Uten Hanestad/Revheim hadde vi aldri kommet oss opp igjen fra sumpen.
Mons gjør det! Davy bare preiker...

25.okt.2007 @ 09:37
Postet av: David Jon

Som vanlig elegant formulert, selv om bloggen var ustyrtelig lang. Jeg er enig med Davy i at Brann neppe hadde klart gullet uten Martin Andresen, samtidig som jeg tror det ville vært lite fornuftig å bytte ut Mjelde foran denne sesongen. Vi som har vært kritiske til Mjelde har nok undervurdert en del av egenskapene hans Ikke minst er det lett å se at kantspillet til Brann er gjennomsyret av slik Mjelde gjerne kunne tenke seg å spille da han var på banen selv. Jeg savner et navn i bloggen til Davy. Thorstein Helstad er minst like viktig som Martin Andresen for at Brann klarte å vinne serien. En seriemester er nesten avhengig av en kar som kan sette inn over 15 mål i løpet av en sesong, og hedmarkingen er en sjelden art i så måte.

25.okt.2007 @ 16:20
Postet av: Nei og nei Davy

Mons fikk gullet hem. Mons fikk gullet hem. Punktum. Fritt omformulert fra andre store "slag": "Gi meg ikke den beste treneren, gi meg den heldigste". Fotball er sammensatt av mange faktorer. Mons fikk alt til å gå veien hem. Hvilken faktor som var størst (MA, materialforvalteren, etc) er av mindre betydning. Mons er og var rett mann på rett plass. Han har gitt oss resultater. Gull resultat. Da må du Davy tåle ett middels bergensk spark fra strile Mjelde.

30.okt.2007 @ 10:44
Postet av: anders

"I min enkle verden er Martin Andresen den eneste "sine quo non" av dagens Stadion-aktører. Uten ham hadde ikke Brann vært i nærheten av seriegullet denne sesongen."
....tanketomt pisspreik.
Hvis man en gang skal være så respektløs og bagatellisere mons sin innsats over hans år i trenerstolen ved å gi mesteparten av æren for branngullet til en enkeltspiller så er det uten tvil helstad man bør berømme.
MA hadde en forderdelig vårsesong, jeg husker svært mange fotvilte minutter på stadion hvor martin fikk fortsette og spille til tross for hårreisende tversoverpasninger, mangel på innsats, forferdelige avslutninger og uforståelige støttepasninger...mannen er jo ikke i stand til å ta med seg ballen i fart..med en gang han mottar ballen skal det stoppes på en femøring, for så å bli løpt opp av en eller annen midtbaneterrier.
Jeg blir provosert når jeg hører eller leser disse blinde velsignelsene av fotballfenomenet Martin Andresen som egenhendig bragte brann til sitt første seriegull på 44 år med sin lynskarpe fotballhjerne, blindende teknikk og hans evne til å motivere man ikke har sett maken til siden Jesus selv vandret jorden.
Jeg er drita lei fotballunikumet MA, hærføreren MA, midtbanedirigent i verdensklasse og alt det andre vrøvlet selvproklamerte eksperter kommer med.
At martin forlater brann bør feires av bergenske fotballentusiaster...for de pengene han ville hevet i brann de kommende årene ved signering av ny kontrakt kunne vi kjøpt en ny klassespiss(noe vi vil trenge når helstad nok en gang mislykkes utenlands) og nok en venstreback.

02.nov.2007 @ 17:49
Postet av: som i 1964.....?

Nå som Brann har gjentatt bedriften fra 1963, vil de også gjenta bedriften fra 1964.....?
Hint: nedrykk!

04.nov.2007 @ 03:05
Postet av: Kjell Elvis

Davy,
".....var selvfølgelig den som reddet på streken i skjebnemøtet med Bryne".
Den ballen var inne med en meter. På heading fra Mons Ivar Mjelde.
Hadde Bryne fått uavgjort hadde Brann rykkt ned...........

06.nov.2007 @ 11:08
Postet av: BL

Nok en gang er det pinlig, nesegrus beundring av Skeidar-arvingen. Skjerpings Davy!

06.nov.2007 @ 14:31

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5561859
hits