TV2Nettavisen

Branns belgiske bragd

Av Davy Wathne - 05.okt.2007 @ 02:37
          En ørliten triumf i europeisk fotballsammenheng. En strålende bragd sett med bergenske øyne.

          Ett år etter at rødtrøyene ble hundset, hånet og herjet med for sammenlagtfiaskoen mot Åtvidaberg fra svensk Divison 1 vender Sportsklubben Brann hjem fra belgiske Brugge med billett til UEFA-cupens puljespill. Ingenting å slå seg for brystet av sammenlignet med Rosenborgs årvisse kirsebærmåltider med Real Madrid, Juventus, Borussia Dortmund og Milan. Men en revansje og en oppreisning for et utskjelt og latterliggjort såpeopera-lag fra en by som ikke har sett seriegull på 44 år.

         Å rangere Branns internasjonale bragder er verken tidkrevende eller spesielt vanskelig. Så langt er 2-1 hjemme og 2-2 borte mot PSV  i cupvinnercupen for elleve år siden det eneste som befinner seg i nærheten av seieren på Jan Breydel Stadion i Brugge. Den gangen forsvarte Brann en høyst fortjent - men altfor knapp - ettmålsseier hjemme med kjappe kontrastøt, to måls ledelse og en liten time med ryggen mot veggen i Philips-byen. Denne gangen var utgangspunktet mange ganger vanskeligere, for Branns belgiske verter trengte verken angripe eller score mål. De hadde vunnet i Bergen og kunne ro sammenlagtseieren trygt i land uten å ta uvettige sjanser og uten å  løpe noen reell risiko. Trodde de. Desto mer imponerende var måten Brann triumferte og avanserte på.

        Brann har ambisjoner om å høste erfaring, bli bedre og utvikle seg til en klubb som blir tatt på alvor utenlands. Annen måte å lære slikt på enn faktisk å måle seg mot de beste finnes ikke. Derfor er sammenlagtseieren over meritterte Club Brugge viktig og verdifull. At belgiernes eks-trener Trond Sollied skråsikkert forhåndsforkynte at Brann var sjanseløse, gjorde bare triumfen ekstra sødmefylt. Men den har også en litt skummel side. For spørsmålet om hva seieren kostet - i småskader, slitasje og motivasjonsproblemer - får en først svar på når Brann møter Lyn på Stadion mandag.

      Der var noe luntende halvhjertet over hjemmemøtet med Brugge, og Brann fikk skarp kritikk for ikke å satse på europacupen. Svar på tiltale fikk kritikerne i returoppgjøret på Jan Breydel Stadion. Spørsmålet er om det var  så smart å la seg provosere til en heltemodig gladiator-innsats - med de konsekvenser slike slag gjerne får. For glipper seriegullet, vil bergensere flest betrakte Branns europeiske eskapader som en altfor dyrekjøpt erfaring. Med poengtap mot Lyn vil triumfen mot Brugge gå inn i fotballhistorien som en bergensk Pyrrhos-seier.

        Etter bortemøtet med walisiske Carmarthen i første kvalifiserende runde var Brann-spillerne blytunge og en hårsbredd fra å gå på sesongens første Stadion-smell - mot Stabæk. Og revansjen mot litauiske Suduva i runden etter holdt på å koste hjemmepoeng mot tabelljumbo Sandefjord. Tar vi med erfaringen fra forrige ukes serie- og cupkamper, er vi ved hovedpoenget: Så langt denne sesongen har ingen norske klubber fikset å spille to kamper per uke!

        Av sesongens semifinalister  var det INGEN som hevdet seg eller nådde vanlig standard sist søndag. Lillestrøm gikk på en ydmykende hjemmesmell mot nettopp Brann. FK Haugesund fikk juling av middelmådige Notodden. Og de tapende semifinalister Stabæk og Odd Grenland pådro seg nye nederlag mot henholdsvis Lyn og Vålerenga. Parallelt har Rosenborg helt åpenbart betalt en høy Tippeliga-pris for sitt europeiske eventyr denne høsten. Laber innstilling og slett konsentrasjon ga tap for både Start i Kristiansand og Fredrikstad i plankebyen forut for Mesterliga-møtene med Chelsea og Schalke 04.

      Brann har en lang og nesten tragikomisk resultat-historie - til glede og fortvilelse for frustrerte tilhengere. Lærdommen er at en aldri kan regne med eller stole på rødtrøyene. Til gjengjeld skal en passe seg for å avskrive dem. Denne høsten har vært en sammenhengende og suksessrik ferd gjennom Brann-barrierer, og alle fallgruver og snubletråder er elegant forsert. Så langt. Fire Tippeliga-runder før slutt har serielederne sju poengs klaring til argeste gullrival. For de aller fleste andre ville høstspurten lignet en sjarmør-etappe og en parademarsj. Men med Brann vet en aldri. Spesielt ikke når klubben for første gang på elleve år ekspederer en rival med status og klang i europeisk fotball....

      

Kommentarer:
Postet av: Lars

Å hinte om at rbk spiller dårlig i serien fordi de har gjort en ok insats i CL er bare vas.
i perioden da rbk var virkelig god var de alltid best på høsten, og gjorde det bra i både CL og TL.
det her blir litt synsing men jeg tror rbk dårig rsultater kommer av tynn stall., dårllig motivasjon og generelt dårlig samspill

05.okt.2007 @ 03:32
Postet av: Robert Renholdsen

Selvfølgelig fant du noe feil med at Brann vant over Brugge.
Nå venter vi spent på hva som er feil med seriegullet.

05.okt.2007 @ 05:16
Postet av: Espen

Ja ja Davy verden er ikke perfekt. Neste år får Brann satse på å bli slått tidlig ut av cupen og havne på 8. plass i serien slik at vi er sikker på at vi ikke kvalifiserer oss for spill i europa. Da trenger vi ikke å bekymre oss for at det blir for mange kamper. Jo færre kamper de spiller, jo færre kan de tape.

05.okt.2007 @ 07:53
Postet av: Joda

Nesten-smell mot Stabæk? Seier 3-0...
Og Sandefjord var tannlause...

05.okt.2007 @ 10:00
Postet av: Laila Lai

Hvis ingen norske klubber makter å spille to gode kamper på én uke, så er det noe feil med
norske klubber.
Hvis det ikke skal være mulig å gjennomføre to ganger 2x45 minutter i løpet av sju dager, så er de for dårlig trent.
PS. Det er en forbitret undertone i hele innlegget ditt, Davy.

05.okt.2007 @ 10:32
Postet av: Teddy

Selv om Brannspillerne skulle ha aldri så slitne bein og hoder før Lyn-kampen, vil Mjelde få årets letteste job på Mandag.
Alt han behøver å si til spillere før kampen er: 6-0!

05.okt.2007 @ 10:52
Postet av: Troroll

Enig med andre kommentarer her. Denne ganger blir du for negativ Davy. Å antyde at Brann la for mye energi i denne kampen er en ynkeliggjøring av laget. Det må da være mulig for landets beste lag å prestere på to ulike arenaer uten å måtte nedprioritere den ene. Brann og norsk fotball er totalt avhengig av internasjonal matching for å bli bedre og med denne ene seieren har de sikret seg hele seks kamper med topp internasjonal matching. Det kan vise seg å være en gullkantet investering for neste sesong!

05.okt.2007 @ 10:57
Postet av: anders

var brann vitterlig så blytunge mot stabæk? 3-0 og god kontroll defensivt syntes jeg å erindre..stabæk hadde vel kun 1 stolpeskudd og noen halvsjangser i hele kampen.
den eneste måten lyn kan ta brann på stadion er hvis siggurdson fremdeles er ute, og lyn prioriterer raske spisser...forøvrig må også brann brenne de 10 enorme mulighetene de kommer til å få etter å fullstendig overkjøre mikroklubben fra hovedstaden.

05.okt.2007 @ 11:10
Postet av: Erling L

Davy elsker Brann ! Han er realist og skriver kun fakta om Brann! For oss som kjenner Brann og Davyèn sine kommentarer... Leser Dere mellom linjene så hjelper han Brann og gutta til å holde fokus ! Når Gullet er HEME så kommer DavyÈN ut av skapet som den største fan av oss alle... :-)
NB. Huseklepp var FANTASTISK i går !

05.okt.2007 @ 11:14
Postet av: Yngvar

Om kampen mot Brugge gjør at Brann kollapser og ikke klarer å ta gullet, så er de uansett ikke bra nok. Det er overhodet ingen grunn til å gå rundt og tenke slik. Tenk langsiktig, ikke kortsiktig. Det er slik Brann blir bedre.

05.okt.2007 @ 11:19
Postet av: Mr.T

Den artikkelen der satt godt Wathne! Det var skikkelig dumt gjort av Brann og tråkke til mot Brugge i går. For nå blir det jo helt umulig for dem å slå Lyn... på mandag. Tap mot Lyn og de kan bare glemme gullet. Nei, de skulle ha lunta rundt i går også, aller helst burde vel samtlige spillere ha ligget i stabilt sideleie i 2x45 minutter ;)

05.okt.2007 @ 11:47
Postet av: Mass

Så du mener at Brann ganske sikkert taper mot Lyn på mandag? Får håpe det finnes unntak.

05.okt.2007 @ 11:57
Postet av: BenHur

Slapp av Davy - Gullet kommer hem. Ikke fordi det er sikkert på at Brann tar så mange poeng, vi bergensere har vært gjennom nok skuffelser til å ikke ta seiere på forskudd. Det er imidlertid svært usannsynlig at Viking tar alle sine resterende poeng, og vips trenger Brann bare 4 poeng på 4 kamper - og det tror jeg at vi kan ta for gitt at de klarer. De er tross alt i tidenes form.

05.okt.2007 @ 12:40
Postet av: Jonny

Mange bra poenger her Davy. og i motsetning til en del andre så er ikke det ment ironisk. Men du skriver at Haugesund ble slått av "middelmådige Notodden". Ja, omtrent like middelmådige som cupfinalisten FKH. Sjekk tabellen i Adeccoligaen...
Lykke til med sesongavslutningen! Tror gullet kommer hem i år, og det er fortjent!!!

05.okt.2007 @ 13:05
Postet av: Erlend

Dette er flaut Davy....ønsketenkning teller rett og slett ikke. Bare fordi du benekter at du skal svømme over Vågen etter at Brann tar gullet betyr ikke at vi andre ikke kan kose oss med Branns suksess.
Du kan snakke rundt de fleste og er flink med ord. Du kan debattere folk i senk med pompøse ordlag, men peiling på fotball har du ikke.

05.okt.2007 @ 14:28
Postet av: Ørjan

Du skriver at ingen norske lag så langt har klart å spille 2 gode kamper, på 2 forskjellige arenaer, på en uke. Det blir ikke noe problem for Brann....Kampen mot Lyn er ikke før på mandag...Ny uke, nye muligheter;) Gullet skal hem!

05.okt.2007 @ 14:49
Postet av: Jonas

Er du ikke ferdig med overgangsalderen snart, Davy? Hvorfor får du fortsatt PMS?

05.okt.2007 @ 14:55
Postet av: Trude

Brann har allerede spilt to kamper på en uke Davy. Lillestrøm + Brugge.
Skjerp deg...

05.okt.2007 @ 15:06
Postet av: Monsemann

Er fryktelig redd Brann kuker det til ja . Vi er vel eneste klubben i Norge som er i stand til det . Men hvis man mot formodning skal klare det så forventer vi å se en svømmende Davy også !

05.okt.2007 @ 15:10
Postet av: Turøyen

Du er vel skuffet du nå Davy. Du som ikke hadde tro på verken brann eller mim før sesongen, du har vel bare sotte og ventet på at smellen skulle komme, og nå, når den ikke en gang kommer i uefa cupen, dette må jo nesten gå psykisk inn på deg. Du må lære litt av oss andre bergensere, bli litt mer optimistisk og ikke minst GLAD når det endelig ser ut til å gå vår vei. Vi har fortjent den sukseen vi får noe, etter så mange år med ydmykelser. Så nyt det.

05.okt.2007 @ 15:29
Postet av: Sveinung A

Du har et godt poeng mht at Brann kan havne i et antiklimaks på mandag mot Lyn. Det kan fort skje.
Men ditt mantra - aldri avskrive og aldri regne med Brann - må du ta opp til revisjon. Ofte kan en tippe om framtiden ved å se på fortiden, men dersom man utelater å legge merke til samtidige vesensendringer ved et fenomen, vil man alltid ligge et hestehode bak.
Jeg skal ikke gulpe opp fakta som enhver Brannfan vet, men bare kort oppsummere at administrasjonen i Brann de siste fem årene fullstendig har endret kulturen i Idrettsveien. Derfor satte jeg penger på Branngull før årets sesong til hyggelig odds, og borteseier i Belgia likeså. Nettavisen på sin side gikk for Brügge, til 1,50 i odds.
Forøvrig: Liker skrivestilen din, og gleder meg alltid til nye poster på bloggen.

05.okt.2007 @ 16:43
Postet av: Jan Kåre

Jeg leser at positivitismen og optimismen lever i beste velgående hos Davy...
Forøvrig må jeg nevne at 2-0 over Werder Bremen hjemme i e-cup også er et resultat å nevne når vi snakker om Branns tidligere bragder i Europa.

05.okt.2007 @ 18:25
Postet av: Jan Banan

Davy: Du som tilhører den gamle latinerskolen (og ynder å påpeke det...), hvordan kan bragden bli belgisk? Den belgiske delen av hendelsen ble vel oppfattet som alt annet enn en bragd? For å ta en analogi, dersom et norsk kompani slo et tilsvarende tysk, på tysk jord under forrige krig, hadde da bragden vært nettopp tysk???

05.okt.2007 @ 19:30
Postet av: Ivers

Hele innlegget til DV er riktig. Man dømmer alltid hva noen har gjort og hva andre burde leve opp til. Brann har bestemt at noe skal skje og de vet hva de vil. Det er tross alt 11 på hver side ved kampstart, men det er hva man tror før kampen starter som teller. Her kommer rutinen inn.

05.okt.2007 @ 21:56
Postet av: ?

Haha, uff og uff :p Har DU fått deg blogg? Når samboeren min sitter å ser på tv så ser han kun på fotball, og jeg er så utrolig lei av å høre stemmen din Davy :p Verden hadde sikkert klart seg godt uten fotball :p

05.okt.2007 @ 23:27
Postet av: anders

Til alle dere som fremdeles tror det er håp for viking hva seriegull anngår...viking skal altså ta igjen 7 poeng(8 per dags dato pga målforskjell) på 4 kamper...hvilke motstandere har viking? jo...stabæk og vif hjemme, og brann og tromsø borte..hvordan i alle dager kan folk tro at viking skal ta igjen 7 poeng på brann?

06.okt.2007 @ 01:15
Postet av: Malin

Eg e stolt av å vere brann supporter !

06.okt.2007 @ 11:23
URL: http://malinbreidvik.blogg.no
Postet av: Daniel

Eg e stolt øve å vær viking-supporter. Viking kan ta gulle, sjølv om d e litt tvilsomt. Viss Viking slår VIF å Brann like lett som i sommer så e den saken klar. Når AAFK kan slå Tromsø så kan Viking d å Viking e møye bere enn Stabæk + hjemmabanefordelen.
Anders: Brann skal og spela mod Tromsø borte

07.okt.2007 @ 04:53
Postet av: BergenBy

Davy, jeg er av de bergenserne som synes at du hadde mye rett i det du pekte på med SKB da du jobbet i BT. Men dette begynner å bli en god stund siden. Og i de siste 2 årene er det ikke tvil om at Brann har vært det beste laget. Nei, noen ganger kan en lure på om de er en bergenser eller en surpromp i disguise.Du burde fra nå av gledet deg og feiret sammen med resten av oss.

11.okt.2007 @ 00:27

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5544123
hits