TV2Nettavisen

Fra plommer til pokaler

Av Davy Wathne - 27.sep.2007 @ 01:48
                  Egentlig har de aldri fått dreisen på annet enn filmfestivaler og sildajazz, men nå har haugesunderne fordundre meg  spilt seg frem til cupfinalen enda en gang! Mot alle odds! Og etter griseflaks med både trekning og kamputvikling i cupens åttedels-, kvart- og semifinaler. Det er bare å finne frem klapphatten og bøye seg i støvet!

                Under normale omstendigheter må en være tet-lag i Tippeligaen for å få en så billig reise til novemberfesten på Ullevaal som den FK Haugesund har hatt. En askeladd og to av toppseriens dumpekandidater er alt de blå-hvite har behøvd å ekspedere på veien frem. Det forbløffende er likevel at en middelhavsfarer i Adeccoligaen faktisk har klart det. Jeg hadde nesten sagt: IGJEN! For har ikke dette forunderlige folkeferdet ved Karmsundets østre bredd vært på Ullevaal støtt og stadig i moderne tid?

                For en utenforstående er og blir Haugesunds-fotballen et ubegripelig paradoks, og krangelen i forkant av semifinale-møtet med Odd Grenland er nokså typisk for menneskene i denne knøttlille byen på bare 32 kvadratkilometer. En kan selvsagt være enig i at Fotballforbundet burde opptrådt fleksibelt og pragmatisk og åpnet semifinale-festen for alle de ti-tolv tusen som gjerne ville være med. Men NFF var i sin fulle rett, og FK Haugesund hadde bare seg selv og lokalpolitikerne å takke for at det gikk som det gjorde med søknaden om enda en dispensasjon.

              Det er 37 år siden Haugesund arrangerte visefestival og opptrådte i pakt med tidsånden og de internasjonale strømningene for aller siste gang. Siden har byen stort sett ligget der - oversett, forbikjørt og i bakevjen uten andre impulser enn dem en håndfull filmfolk og navlebeskuende kulturpersonligheter har hatt med seg på sin årlige langweekend i annen halvdel av august. Sånt blir det verken tidsriktige stadionanlegg eller slagkraftige Tippeliga-lag av.

             Ser en bort fra kriminalstatistikken, har ikke Haugesund for vane å markere seg på et eneste samfunnsområde. Ikke utstyrer de nasjonen med visjonære politiske ledere, ikke med respekterte næringslivstopper (hvem gjør forresten det?) og slett ikke med tiljublede kunstnere. Listen over byens mest kjente personligheter er kort og krever betydelig lokalkunnskap. Men når der kommer til fotball og cup, skjer der et eller annet med de ellers så anonyme og smålåtne arabere.

            Siden serieomleggingen i 1961/62 - i det mange kaller "moderne tid" i norsk fotball - har 41 klubber vært innom eliteserien. Fire av dem - FIRE - har vært hjemmehørende i Haugesund. Ser en bort fra hovedstaden - med en million mennesker i eller like rundt seg - er ingen annen by i nærheten av dette tallet. Strindheim og Fyllingen har riktignok yppet seg, men aldri kommet ut av skyggen til Rosenborg og Brann. Så at en by med 32.000 innbyggere har produsert fire toppserie-klubber, er intet mindre enn mirakuløst. At kvartetten ligger på 26., 35., 37. og 39. plass på den såkalte "Maratontabellen", sier til gjengjeld en hel masse om Haugesunds-fotballens hovedproblem. Det har åpenbart vært viktigere å holde liv i tradisjonene og ta innersvingen på naboen enn å samle alle gode krefter og stable EN ressurssterk klubb på beina.

          Med til historien om Haugesunds-fotballen hører det selvfølgelig  at den ferskeste og mest suksessrike av disse klubbene faktisk er en slags sammenslutning, men helt enige ble en naturligvis aldri. Så da Vard sist rykket ned fra Adeccoligaen, var den eneste trøsten at de knep poeng fra FK Haugesund og tok naboen med seg i fallet. Men i cupfinalen har de altså vært både Haugar og Vard - og nå konstellasjonen Haugar/Djerv 1919 i FK Haugesund. At de aldri har vunnet på Ullevaal, er i denne sammenhengen totalt underordnet og uvesentlig. Klubbene har gitt tilhengerne sine opplevelsen og festen. Det  har aldri Tippeliga-giganter og toppserie-gjengangere som Start (nr. 7) og HamKam (nr. 11 på nevnte Maratontabell). For å nevne noen av de høyere rangerte og mer meritterte.

         Ofte er det vemodig å krysse gamle spor og se igjen steder en har minner fra og forhold til fra barne- eller ungdomsår. Det kan være en påkjenning å måtte innse at skibakken var SÅ flat og at svaberget en stupte fra lå SÅ kloss i vannflaten. Et gjensyn med Haugesund stadion tåler til gjengjeld selv den sarteste og mest ømskinnede. For der er det bare sleggekastringen som har fått en ansiktsløftning siden debuten min som dommer i 1. divisjon - det som nå heter Adeccoligaen - med Vard - Skeid i august 1975. Hva i all verden har kommunalpolitikere og fotballildsjeler holdt på med i alle disse årene? Hvordan har det vært mulig å unngå å ta inn over seg den nye tids krav? Og var det ikke på grunn av arbeidene med nytt stadion Haugar ble tvunget til å spille toppseriefotball vegg-i-vegg med nypotetene på Sakkestadbanen i 1981?

        FK Haugesund er på ingen måte den første cupfinalisten fra vår nest øverste divisjon, men vi må noen år tilbake for å finne en Ullevaal-aktør fra tabellens desiderte midtsjikt. Stort sett har det vært opprykkere og Tippeliga-kandidater som har spilt seg frem til finalen fra etasjen under. Men FK Haugesund vil definitivt returnere til Adeccoliga-hverdagen straks Ullevaal-festen er over. Til gjengjeld får klubben en historisk sjanse til å ta ny sats, knytte til seg ambisiøse støttespillere og meisle ut en offensiv strategi for veien tilbake til norsktoppen. Finalen er en fest, en enkeltstående begivenhet og en månedlang forberedelses-jippo for Rune Skarsfjord og hans lite påaktede spillere. Men semifinale-triumfen åpner dører og skaper muligheter dyktige ledere vil kunne utnytte. Spørsmålet er om disse finnes i Haugesunds-fotballen. Visefestivalen med Øystein Sunde, Finn Kalvik og Lillebjørn Nilsen var i hvert fall en velorganisert braksuksess! Det er på tide å vise at haugesundere faktisk vil noe mer enn å plukke plommer i Hardanger og leve et slaraffenliv...

          

Kommentarer:
Postet av: Alex

Problemet i Haugesund har som du nevner alltid vært den evige kranglingen mellom tre jevnstore klubber. Så skulle FKH bli flaggskipet, men Vard ville plutselig ikke være med. Alle klubbene har vært innom eliteserien i korte perioder, men det finnes ikke noen kultur for toppfotball i Haugesund.
Det er heller ikke Haugesund som er laget for alle på nordsiden av Boknafjorden, veldig mange, spesielt på Karmøy, tar båten sørover annenhver helg og støtter topplaget i fylket, Viking, og slik har det alltid vært. Båten var stappfull av Karmøybu når jeg skulle hjem fra mormor på søndagene når jeg var liten.

27.sep.2007 @ 10:52
Postet av: Ole

Det må være kjekt å være Haugesund- eller LSKfan om dagen. Alle som vil vil få seg en billett til cupfinalen. Jeg tviler på at det i det hele tatt blir utsolgt. LSK, dette usportslige fyrtårnet i norsk fotball. Et lag som ikke bidrar med annet enn juks, syting og dødballer i feltet. Sammen med Haugesund blir dette en kjedelig finale for de spesielt interesserte.

27.sep.2007 @ 14:45
Postet av: Caroline

Du kjenner Haugesund godt, Davy! Godt å se deg juble sammen med Svein Hegland i går etter seieren i semifinalen! Heia FKH, håper vi vinner hele cupen.

27.sep.2007 @ 17:09
Postet av: Tomas

Egentlig en grei kommentar. Når den ikke blir mer enn grei, er det fordi den inneholder en stygg bommert, som tyder at skribenten for lengst er i ferd med å drukne seg selv i gledestårene som kommer når Brann vinner serimesterskapet. Davy Wathne skriver at Haugesund "slett ikke (forsyner nasjonen) med tiljublede kunstnere". Både lyrikeren Kolbein Falkeid og musikerne i Vamp, med Øyvind Staveland i spissen, kan trygt kalle seg selv "tiljublede kunstnere" uten at en TV-figur fra Bergen med mindreverdigskomplekser kan gjøre noe med det.

27.sep.2007 @ 19:34
Postet av: Max Weber

Greit av vi har vært heldige med trekningen. Men vi kan ikke akkurat unnskylde oss og be om hardere motstand?
Og kom ikke her og si at ikke Einar Steensnes var visjonær:-)

27.sep.2007 @ 21:04
Postet av: Ja

Hei, Davy... Haugesund er 73 kvadratkilometer, ikkje 32, skjerpa deg nå, farr.

Postet av: Ole M. Hoel

Jeg synes du er streng når du sier at "listen over byens mest kjente personligheter er kort og krever betydelig lokalkunnskap."
Vamp og Kolbein Falkeid er da kjent for de fleste? Hanne Krogh og Anne Grete Preus er også født der, så det skulle da i det minste ikke skorte på "tiljublede kunstnere". Med mindre du regner musikken ut av kunsten da..

09.okt.2007 @ 20:56
Postet av: kine

herregud så tragisk.

14.okt.2007 @ 21:24
Postet av: Geir

(Ref Ole: Sammen med Haugesund blir dette en kjedelig finale for de spesielt interesserte.
Jeg tviler på at det i det hele tatt blir utsolgt.)
Ja ja Ole då kan du heller se skal vi danse i reprise på søndag eller noe annet.
Ullevaal kunne blitt utsolgt to ganger (info Nff) så du trenger ikke bekymre deg for det.
Så får vi håpe F.K.H tar pokalen HEM.

17.okt.2007 @ 11:18
Postet av: næringsliv

jaja Davy flott inlegmå eg sei.
mn vil nå påstå at de finnes respekterte næringsliv topper her i område, innen shipping. Rederinæringen her i området er på topp i internasjonal sakle på mange viktige felter.

22.okt.2007 @ 13:01
Postet av: Espen

Ka me Christian Grindheim, Jan kjell Larsen, Trygve Nygaard?

31.okt.2007 @ 22:02
Postet av: leggisar

herregud!!
det Davy skrive e jo positivt om haugesund. dei så ikkje skjønne det bør lese det på ny.
må dåkke ikkje ta dåkke sånn nær av småting.
syns det så va skrevet her va kjempebra. å det forundre meg at Davy gidde å bruka tid på oss trauste arabere.
alle vett jo kim Davy komme te å heie på

01.nov.2007 @ 08:36

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5536928
hits