TV2Nettavisen

Tarvelighetens triumf

Av Davy Wathne - 08.sep.2007 @ 00:03
                Kanskje opplever mobben  det som en aldri så liten triumf at den endelig lyktes i bestrebelsene på verbalt å kjeppjage Stig Inge Bjørnebye fra Start og fra Kristiansand. For alle andre enn de ansiktsløse feigingene bak tidenes sjofleste og mest tarvelige trener-trakassering  var det som skjedde natt til onsdag 5. september 2007 bare trist.

                Stig Inge Bjørnebye er kanskje ikke norsk fotballs mest erfarne trener, men det var nå ham Start-ledelsen satset på da den ikke orket mer av Tom Nordlie. Og det var ham de samme lederne støttet og stilte seg bak da brottsjøene rystet skuten gjennom årets sørlandske skrekk-sommer. Lokalpressen gjorde riktignok hundreogåtti-graders vending da juli-regnet plasket ned som verst, men offisielt og utad sto i hvert fall sølvguttene fra 2005 samlet bak sin trener. Til påkjenningene ble så store at det sto om liv og helse og det ikke fantes noen annen utvei enn å pakke sakene og søke tilflukt i hovedstaden.

              Spesielt raffinert var det selvfølgelig  ikke, men det gikk i hvert fall an å spyle vekk dritten og bli ferdig med den da frustrerte Brann-tilhengere gjorde sitt fornødne på bilpanseret til Ivar Hoff i nedrykkssesongen 1979. De ondsinnede ryktene Stig Inge Bjørnebye har vært utsatt for i Kristiansand fantes der ikke våpen eller midler mot, og til slutt hadde dråpen hult ut steinen. Ansvaret må redaktører og medie-overhoder dele med dem som under psevdonym og uten å gi seg til kjenne fritt fråtset i løgner, halvsannheter, forvrengninger og injurierende slarv.

             I riktig gamle dager var det slik at leserbrev-redaktøren i Bergens Tidende kastet anonyme innlegg i papirkurven. Uten å lese dem. For et budskap uten avsender var intet budskap. Kan en ikke vedstå seg ytringen sin, ja, så får en holde tann for tunge eller la pennen ligge. Moderne teknikk har gjort den typen siling og utvelgelse umulig. Sier nettredaktørene, strekker armene i været og bedyrer sin ansvarsfrihet. Dermed er det altså ikke lenger slik at en mediebedrifts logo er et stempel, en godkjenning og en garanti for at innholdet er sannferdig, har allmenn interesse og er relevant. Uten å gi seg til kjenne kan tvert imot hvem som helst si eller skrive hva som helst om hvem som helst. Uten å måtte dokumentere påstandene eller stå til ansvar for dem. Og fotballtrenere i motbør er åpenbart den mest takknemlige skyteskiven av alle.

                 - Bjørnebye ferdig, sto det på meldingen som bredte seg som ild i gresk gress på norske nettsteder sist onsdag. Kanskje sånn umiddelbart og i første omgang, men neppe i et lengre perspektiv. For selv om han har bommet og gjort dumme ting, er eks-proffen en fighter som aldri gir seg. Men bakholdsangrep som rammer ens nærmeste, er vi alle ekstremt sårbare for. Og av og til må en stoppe opp og spørre seg om det en holder på med faktisk er verdt prisen en er i ferd med å betale.

                 Selv har jeg alltid hatt en svakhet for Sørlandet og landsdelens innbyggere - og det har jeg fortsatt. Jeg finner menneskene der usedvanlig omgjengelige og sjarmerende og rikelig utstyrt med mye av den smilende ro og trauste overbærenhet jeg skulle ønske jeg hadde en porsjon av selv. Men bak og under denne idyll-fasaden skjuler det seg åpenbart egenskaper og tilbøyeligheter vi på våre kanter av landet er forskånet for. Bergensernes direkte stil kan sikkert virke både krenkende og taktløs, men vi vet i hvert fall hvor vi står og hvor vi har hverandre. Behandlingen Stig Inge Bjørnebye har fått i Kristiansand -  av narraktige tiskere, sensasjonslystne renkespillere og  nederdrektige intrigemakere - må være den norske fotballhistoriens sjofleste og mest skjemmende så langt.

                - Den står sterkest som står alene, hevder Henrik Ibsen i "En folkefiende". Og kanskje var det akkurat den erkjennelsen Stig Inge Bjørnebye ville dele med spillerne sine da han inviterte dem inn i bøkenes verden og søkte å utvide deres litterære horisont. På de mange sørlandske hyklere og dobbeltmoralister finnes der sannsynligvis ingenting som biter. Til det er opplevelsen av egen høymoralske fortreffelighet for sterk. Men kanskje kan Per Aabels uforlignelige tolkning av H. C. Andersens fabel om fjær og høns i "Det er ganske visst" få NOEN av dem til å stoppe opp og tenke seg om. Så kan den som er uten plett og lyte og ikke har en eneste flekk på sitt livs laken stå på torget i Kristiansand og kaste stein.  Å forveksle "moral" med "mangel på anledning" har aldri vært spesielt imponerende.

          

Kommentarer:
Postet av: Njaal Bauge

"Det kan nok tenkes at der finnes smartere og mer meritterte trenere enn Stig Inge Bjørnebye" Ja det kan tenkes, ikke en helt heldig setning det der.

08.sep.2007 @ 10:46
Postet av: Ståle Stril

Hehehehe.
Morsomt at du forsøker å gi inntrykk av at prosessene i Bergen har vert så mye mere "fair", med driting på bilpanser som et lysende og godt eksempel.
Bergen- byen som driter fotballtrenere, med sportsjournalist Langeland som selve lokomotivet og hovedagitatoren.
I motsetning til i sørlandsbyen søker man i Bergen også og knekke fotballtrenere som gjør en god jobb.
Kan dette sees i samenheng med 0 - null gull i Bergen siste 44 år ?
Er Bergenske journalister egentlig kompetente om å uttale seg om trenerskifte i andre klubber i Norge ??
Tror ikke det nei...

08.sep.2007 @ 10:53
Postet av: Terje Lie Pedersen

Flott Davy! Glimrende! Klart de som er uenige med deg blir sure. Men det tåler du!
Takk!

08.sep.2007 @ 11:43
Postet av: vedkasse

Heisann, Davy. Jeg er en av dem som virkelig ønsket at Bjørnebye skulle gå. Jeg ville gått langt for å få Bjørnebye sparket. Jeg kunne sikkert kjeppjaget han fysisk også, hvis det hadde hjulpet.
Når du først skal dra frem moralsynet til oss "anonyme" supportermobb på internett bør dere faen meg se til å jobbe internt i TV2, for makan til moralløs og sleip kanal finnes faktisk ikke i Norge.
PS! Det er ikke vits å "ta en Bjørnebye" og slenge på et overflødig antall av fremmedord. At folk ikke gidder å skrive 100% grammatisk korrekt på internett er ikke noe du bør ta på vei av. Vi sitter ikke i et lukket rom med 29 elever og én lærer.

08.sep.2007 @ 12:05
Postet av: Steinar

Spikeren på hauet, Davy! Akkurat så bedritent jævlig har folk i denne byen behandla Stig Inge og familien hans. Jeg skammer meg!

08.sep.2007 @ 12:49
Postet av: Olaf

Har du ikke fulgt med i timen Davy?
Det er nesten alltid en trist affære for noen når en trener går. Synes egentlig at Bjørnebye har fått mer rom og prøvetid i Start enn det som vanlig er i tilsvarende saker. Husk hvordan Nordli, Ola Bye Rise, Høgmoe og Perry fikk sparken. Synes at Start ledelsen har støttet Bjørnebye så langt de har kunnet. Måten de sparket Nordlie og hentet inn Bjørnebye på var etter min mening langt verre. Nå som Adecco ligaen truer og fansen er urolige hadde man ikke noe annet valg enn å sparke Bjørnebye. Min spådom er at Bjørnebye er ferdig som topptrener. Ingen toppklubber vil ansette ham som trener. Kanskje Davy kan tilby han jobb i programmet sitt.

08.sep.2007 @ 12:53
Postet av: Tor

Dette er total skivebom. Det er sant at det har versert rykter, men jeg har ikke hørt en eneste supporter som mener at det er derfor han burde trekke seg. Tallenes tale er klar. SIB har en forferdelig statistikk som Start-trener. Dere i media setter søkelyset på misnøye først når resultatene er dårlige, men faktum er at misnøyen har ulmet helt siden hans ansettelse - ikke pga rykter, men fordi vi så en gradvis nedbygning av et flott og godt fotballag.
Da han tok over for Tom Nordlie tror jeg de fleste kunne fått gode resultater - nedslipp på treningsmengde ga spillerne et overskudd. Allikevel så enhver Start-fan at spillet ble dårligere, mindre fantasifullt, relasjoner begynte å viskes vekk. Dette har pågått så lenge at en kreativ Fredrik Strømstad virker livredd for å finne de vakre løsningene. Høyrekanten til Start var fryktet. Kombinasjonene mellom Pedersen, Strømstad, Valencia forsvant i forvirring om hvor man skulle plassere seg.
Det som slår meg er at Bjørnebye aldri så verdien av kontinuitet og trygghet. Din egen Sigurdsson i Brann er et godt eksempel på det motsatte - mannen var en flopp på backen, spilte en kamp som midtstopper hvor han fikk en god opplevelse, man dyrket denne opplevelsen og fortsatte med mannen i den posisjonen - idag er han kanskje tippeligaens beste midtstopper. Paulsen i Start er eksempel på det motsatte. SIB ble en gang tvunget til å bruke mannen som midtstopper - aldri har vi på Sør Arena sett den mannen så god, men istedet for å dyrke denne opplevelsen, la han utvikle seg, slenger Bjørnebye mannen fra back til back, brukt som rundingsbøye av enhver ving i Norge. Jeg syns synd på Paulsen, mannen kunne ha fått en helt annen status på sørlandet om han hadde fått utviklet seg der han spilte bra.
Der finnes en rekke slike eksempler. Poenget mitt er at Bjørnebye har forandret et vinnerlag til et taperlag, og det har ikke skjedd etter sommerpausen - det er en prosess som har tatt nesten et år. For det tar tid å bygge et vinnerlag, men det tar også tid å bygge et ned. SIB har hatt de beste forutsetningene en Start-trener noensinne har hatt, allikevel har pilen pekt en vei helt siden hans ankomst. Sett i den sammenheng burde det vært klinkende klart at rykter ikke felte Bjørnebye.

08.sep.2007 @ 13:15
Postet av: Ole R

Det jeg leser av de 14 foregående kommentarene til denne Blog'en viser at Davy har rett i mye.
Her er det mye oppdemmet aggresjon, sinne og ikke minst en god porsjon skyldfølelse og derved forsvarsmekanismer ute og går.
At Start ikke har lykkes denne sesongen kan man enkelt lese av tabellen og statistikkene.
At treneren må bære den største del av "skylden" er kanskje også nokås innlysende, men iallefall utenfra virker det som at det har vært gjort svært mye dårlig lederhåndverk fra det øvrige støtteapparatet rundt Bjørnebye i klubben.
Det har vært sendt bevisste signaler som står i diametralt motsetningsforhold til det som faktisk ble reelle handlinger.
Davys sammenligning til Brann har berettigelse.
Selv er jeg RBK-tilhenger, men likefullt bosatt i Bergen.
Jeg har derfor fulgt Brann og livet rundt Brann på nærhet men med relativt objektive øyne.
bergenserne er patriotiske til det naive, de er engasjerte til det usannsynlige, de er storkjefta og brautende, men du vet alltid hva du får, hva du har å forholde deg til.
Her er ingen "skjult agenda", fordi en bergenser klarer ikke skjiule sin vrede, sitt sinne sitt engasjement og sin mening.
Men bak et traust sørlending-hode kan det foregå mye tankeprosesser og renkespill.
Jeg mistenker Davy for å ha truffet spikeren på hodet, og derfor kommer det også frem mye oppdemmet dårlig samvittighet i kommentarene her.
Davy - keep up the good work.
Som journalistisk fagmann er du i mine øyne fortsatt en av de beste på norsk tv!

08.sep.2007 @ 13:26
Postet av: Davy oser negativitet

Hvorfor ikke skrive om positive ting rundt trenerstanden? ODD har klart å kjempe seg ut av motgang flere år på rad, og det med den samme treneren. Han har måttet tåle mye kritikk i den værste stormen, men ledelsen i Odd har stått bak ham. Ingen andre klubber har klart seg gjennom slik motgang, Han er den treneren som har klart seg lengst med så små ressurser. Ære være deg SANDSTØ :-)
Da er oppfordringen gitt til deg Davy, prøv å skriv noe positivt om Odd. Jeg vet det blir vanskelig for deg, men prøv da...
Det er faktisk mulig å finne positive ting å skrive om TV2/Nettavisen.

08.sep.2007 @ 13:30
Postet av: Steve Yzerman

"Etterpå kan den som er uten skyld kaste den første stein."
Herlig ironi fra mannen som nettopp har kastet en kjempestein, og attpåtil i et glasshus. Som et av de mest profilerte ansiktene utad i en riksdekkende fotballsatsing som mer og mer baserer seg på tabloid skandalejournalistikk burde herr Wathne kanskje trå litt varsomt. TV2 fotballsendinger består jo stort sett i
dommerforfølgelse og gjentatt drittkasting mellom spillere/trenere/ledere, og finner man ingen slike saker gjør man sitt ytterste for å konstruere dem selv.
Bjelken og flisa, Davy. Bjelken og flisa.

08.sep.2007 @ 13:31
Postet av: Thomas Gjedre

Godt skrevet, som alltid..

08.sep.2007 @ 13:47
Postet av: Atle Enersen

Davy,
du har helt rett!
Subjektivt sett kan vi alle ha våre fetisjer, men, når vi i det minste simulerer intelligente, bør de fleste se og skjønne det budskapet du i dette innlegget formidler.
Keep on! (...uten at jeg dermed nødvendigvis alltid er enig med deg ;-) )

08.sep.2007 @ 13:56
Postet av: oj3

Artig med Start og Erik Soler. Han som tippet Mons Ivar Mjelde som førstemann til å gå i fjor, har selv sparket to trenere etter det. Til blodpris...

08.sep.2007 @ 17:25
Postet av: Syvert

Får en litt rar følelse når jeg leser dette. Her prøver Davy å beskrive en prosess som kanskje kunne vært gjort på en annen måte. Jeg er forøvrig helt enig med han, Bjørnebye var en god fotballspiller og et stort ikon for de som fulgte Norge på den tiden. Kanskje de som skriver her ikke har fylt 20 ennå og derfor ikke helt fått med seg Drillo tiden. Jeg husker det som en knallkuul tid, der Bjørnebye var en av de store profilene. Også påpeker han at nå kan alle
skrive hva dem vil på internett, uten og ta konsekvensen av det. Eller lettere sagt stå inne for det. I et klasserom f.eks, man sier ikke hva som helst der. Gjør man det? "Få Davy av skjermen" Hvis det er noe som man mener når man skriver det, ja da må den karen være dummere enn en geit. Han er jo den beste ekspert kommentatoren gjennom tidene. Til slutt så har vi jo det aspektet med å være anonym på nett, "sladrehank" og "davy oser av negativitet" har vel ikke helt fått med seg hva han skrev i artikkelen sin. Det er jo akkurat det dere gjør. Det han prøver å påpeke. :)

08.sep.2007 @ 18:06
Postet av: Bernt Andre Kvinlog

Hei Davy, jeg er selv sørlending og delere dine meninger. Vil bare si at det var et veldig bra innlegg.

08.sep.2007 @ 19:26
Postet av: Bård Sterk-Hansen

Viser til mitt innlegg på fevennen.no for noen dager siden, og viser med dette hvor enig jeg er i "kritikken" til Davy....
"Enig
06.09.07 - 12:45
Hei....
Veldig enig med "Bruk huet da"....
Endelig noen som tenker litt lenger enn nesetippen, og sier dette.
Jeg har vært inne på Menighedens forum/debattsider, og blir egentlig bare matt og trist over å lese alt som kommer ut av enkelte mennesker.
Spørsmålet man kan stille seg er hva som foregår oppe i huet på enkelte. Det snakkes om fysisk vold og ødeleggelse av private eiendeler etc, hvordan dette vil gagne Start er for meg en gåte.
Hadde supporterne fortsatt støttet klubben i det arbeidet de prøver på tror jeg Start hadde klart seg også med Bjørnebye. Klart at fotballbransjen er veldig resultatorientert, men trist å se at mange av de som så på Bjørnebye som en Gud for et år siden, nå formelig hater mannen.
Bjørnebye er for meg noe av det mest proffesjonelle jeg kan tenke meg.
Har hatt den glede av å treffe han ved noen anledninger, og maken til vennligsinnet, ydmyk og proffesjonell idrettsutøver har jeg aldri møtt. Vil derfor si at jeg fremdeles har stor tro på at Bjørnebye vil få suksess som trener. Ang Mathisen, så kan ikke jeg se hva Start tjener på å kvitte seg med han....
Hva vet alle dere "allvitere" om hva som skjer og har skjedd innenfor veggene på Sør Arena de siste månedene......
Ikke vær så historieløse i deres kritikk, og ikke mist hodet i frustrasjon og fortvilelse.
Av: Bård Sterk-Hansen"
Har sans for innlegg skrevet av folk som kan stå ved dette, og dermed skriver under med fullt navn, å skrive innlegg anonymt er direkte feigt, og enda verre blir det når det mer eller mindre blir lagt frem trusler anonymt.
Vi skal være glade vi har frittalende og kritiske journalister som Davy.
Det som er synd er at noen ikke klarer å se "forbi" sin egen klubb i hans betraktninger.
Mange av dere som her blir "såret og vonbrotne" synes sikkert det er kult om han hadde skrevet slikt om en annen klubb....., prøv nå se lenger enn deres egen nesetipp.
Mvh
Bård Sterk-Hansen

08.sep.2007 @ 21:20
Postet av: Skrue

Hele Start styret skulle blitt kastet sammen med SIB. Makan, først "orker" de ikke en av landets fremste trenere, så gir de et totalt ukjent blad en økonomisk uforklarlig gullkantet kontrakt. Når så denne tidligere topp spiller, siden Åge kompis, totalt flopper i sitt virke skulle det bare mangle om ikke noen satset på å få ryddet opp. Kan ikke forstå dette annet enn som at her sitter mange inkompetente ledere. Men det som her refferes til som mobben er de som må presse gjennom nødvendige korreksjoner. Det samme finner vi i flere andre klubber. Når ledere ikke selv duger til å styre skuta får andre gjøre det for de da, og benytte seg av nødvendige metoder!

08.sep.2007 @ 23:51
Postet av: Steele

Jeg antar at Wathne også snakker om Svein Mathisen når han snakker om ledelsen i Start ? Et skikkelig nederlag for Mathisen og viser at det er langt mellom teori og praksis

09.sep.2007 @ 09:01
Postet av: Sørlending

"Har du en sørlending som venn, har du en venn for livet, men har du ensrølending som fiende - får du aldri vite det.." Sitat: Øyvind Thorsen

09.sep.2007 @ 10:44
Postet av: Øyvind Jacobsen

Jeg verken tror eller håper de utenomsportslige ryktene om Bjørnebye, har sørget for hans avgang. Davy vet like godt som alle andre at eliteklubbene lever av resultater. Sånn sett har Bjørnebye, som for øvrig virker som et fantastisk menneske ellers, ikke vært i nærheten av å levere.
Da blir det skivebom å trekke inn denne rykteflommen som medvirkende årsak, eller en faktor i det hele tatt, i forbindelse med avgangen.
For øvrig er jeg knusende enig om nettdiskusjoner - som denne. At man nå kan bruke respekterte medier til å ytre seg anonymt, skyldes jo bare at mediene ønsker seg treff - og dermed penger.

09.sep.2007 @ 12:07
Postet av: MetteO

Men kjære Davy, da... du har ikke skjønt det? Sørlendingene er stappfulle av dobbeltmoral - for de tror det er dobbelt så bra moral...
Start kommer ALDRI til å bli fornøyde, men det beste tegnet vil vel være når de sier INGENTING. Å si noe positivt ville være å ta av for møe...

09.sep.2007 @ 13:49
Postet av: T.A.

Da DW og TV-2 fremdeles mener å ha enerett på meninger i fotballnorge må jeg gjenta min oppfordring. BOIKOTT FAENSKAPET.....

09.sep.2007 @ 21:50
Postet av: ENIG..

Jeg betaler ikke en krone mer for å få tredd dårlig journalistikk ned over hodet.
Har sagt opp abonnementet på TV-2 Sport. Takk for oppfordringen. Håper flere følger eksemplet..........

09.sep.2007 @ 21:55
Postet av: UTSTEMT.......

Føler meg litt som en Big Brother deltaker. Utstemt av DAVY (Huey lewis and the news) WATHNE. Tar det med et smil, er ingen dårlig taper men å henge ut en hel landsdel på denne måten burde du holde deg for god til DW....

09.sep.2007 @ 22:36
Postet av: FLOTT DAVY...................

Det virker som om du har oppnådd det du ønsket med denne kommentaren, nemlig å få Mette O og andre til å stille spørsmål ved sørlendingenes intellekt. du er ikke det spor bedre enn de du forsøker å henge ut. En sak for PFU kanskje?
Spennende å se hvor lenge dette innlegget blir stående før Debattpolitiet med DW i spissen bruker makta si og med metoder fra regimer vi ellers ikke liker å sammenligne oss med fjerner det av bekvemmelighetshensyn.......

10.sep.2007 @ 06:04
Postet av: Ansiktsløs Feiging

Kjære Davy Wathne.
Vanligvis har jeg meget sansen for det du sier og skriver, men her bommer du grovt.
For å dele det i to:
1.Du har selvsagt rett i at sladder og rykter er en uting.
2. Du har derimot totalt feil i både at dette var årsaken til at sørlendingene ønsket Bjørnebye bort, eller at det ble brukt i nevneverdig grad i kampen.
Jeg mener en treners innsats teoretisk kan deles i fire:
1.Fysisk/teknisk trening. (Få spillerne i form)
2.Spillestil, system, struktur og organisering.
3.Motivasjon (under trening og kamp)
4.Sammensetning av spillerstall (herunder kjøp og salg)
Bjørnebye sin innsats stod til strykkarakter på samtlige fire punkter!! Enkelt og greit. I tillegg viste vel
Når dette er sagt, er det selvsagt ingen unnskyldning for rykteflommen/sladderen som i seg selv selvsagt er en stor uting. Jeg, og faktisk mange sørlendinger, kan gjerne være med Davy i kampen mot den. Men ikke bland den sammen med hvorfor sørlendinger ønsket Bjørnebye bort!!!! Det er skivebom, snørr og bart,samt hummer og kanari på en gang.
Hvis du tar deg bryet å gjøre en enkel analyse av Bjørnebyes prestasjoner det siste året, så finner du kanskje ut at sladderen var den minste årsaken til at Bjørnebye burde trukket seg for flere måneder siden.
Med hilsen en ansiktsløs feiging, som har gjort en noe dypere analyse enn Davy i denne saken.

10.sep.2007 @ 12:47

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5520639
hits