TV2Nettavisen

Når dommeren stjeler rampelyset

Av Davy Wathne - 06.jun.2007 @ 00:17
   Hvor ble det av de usynlige fotballdommerne? Spillets tjenere? De grå eminenser som aldri figurerte i overskriftene, som aldri søkte oppmerksomhet for oppmerksomhetens egen skyld og som skjønte at de var best når ingen la merke til dem?

     Brorparten av dem er åpenbart borte. I stedet har vi fått klovner som Paul Alcock, solariebrune posører som Anders Frisk og selvhøytidelige hovedrolleinnehavere som Herbert Fandel.

     Det var nesten uvirkelig da Paul Alcock rullet rundt som en klossete amatørskuespiller etter sammenstøtet med Paolo di Canio i Sheffield Wednesdays hjemmemøte med Arsenal. Er det noen som noen gang vil ta denne mannen på alvor?  Og det bloddryppende melodrama i svensk regi på Olympiastadion i Roma. Hvorfor kan ikke en dommer stille og rolig fortsette sin gjerning med plaster over neseryggen? Og i Parken sist lørdag må det da ha vært den enkleste sak av verden å la svenskene ta straffesparket, fullføre kampen og sende lagene i garderoben.

     Ikke med min beste vilje klarer jeg å mane frem noen frykt for skadevirkningene av den ravende fulle danskens inntreden på spillebanen - det kraftløse svingslaget til tross. Det er sannsynlig atskillig farligere å kjøpe en rød pølse på Hovedbanegården eller krysse  Kongens Nytorv ved høylys dag enn det ville vært å fullføre kampen i Parken. Dramaet på tampen av skjenselsforestillingen i Kongens by skyldtes delvis en tåpelig uprofesjonell dansk landslagsspiller, men mest en tysk dommer helt uten sans for overtrampets proporsjoner og de mulige konsekvenser av situasjonen.

       Jeg kommer aldri til å forsone meg med en fotball-jus som retter baker for smed og holder sakesløse ansvarlige for illgjerninger de har gjort  ALT for å forebygge. Jeg synes det var hårreisende å straffe Liverpool med fem sesongers europeisk utestengning etter Heysel-tragedien. Jeg kan ikke begripe logikken i at Brann skal betale bot fordi en full Bergens-jente dummer seg ut med spyttklyser og rasistiske skjellsord i Sogndal når vedkommende bevislig ikke har noe som helst med klubben å gjøre. Og jeg finner det vanvittig at Norges Fotballforbund skal betale bøter for raketter smuglet inn på Ullevaal i kroppens hulrom forut for Bosnia-kampen i mars. Ett sted går grensen for hva vaktmannskapene fra Adecco eller  Hafslund skal oppsore og beslaglegge. Og det kan da ikke være mening i å straffe andre enn dem som har opptrådt skjødesløst, uansvarlig eller unnlatt å ta trusler og problemer på alvor.

      Å straffe Dansk Boldspil Union for idiotopptredenen til en overvektig landsmann med hjemmeadresse på den andre siden av Øresund blir helt absurb. Like absurd som det ville være om en bergensk provokatør snek seg inn på Åråsen, kastet en lighter i bakhodet på Branns keeper og fikk Fotballforbundet til å tilkjenne rødtrøyene en 3-0-seier på grunn av svikt i vaktholdet på Lillestrøms hjemmebane. Slike sportslige konsekvenser av noe som ikke har noe med sporten å gjøre - og som klubber og spillere umulig kan lastes for - er og blir justismord. Og vi kan ikke leve med verken dommene eller konsekvensene.

       Dermed er vi tilbake der vi startet - i Danmark. For bare i beretningen om smeden og bakeren finner en eksempler på "jus" med samme logikk og rettferdighet som den fotballen utøver. Med spenning ser jeg derfor frem til den dagen en klubb eller et forbund prøver dette røret innenfor det ordinære rettssystemet. For det kan da umulig være slik at fotballen er høyt hevet over samfunnets øvrige lover og kjøreregler.

Kommentarer:
Postet av: Joda

Nå blander du mange saker i en salig suppe. Mange gode poeng, men jeg sliter med sammenlikningsgrunnlaget i et par av momentene dine. Det siste jeg leste om den danske suporteren var at han hadde prøvd å storme banen 2-3 ganger og hadde kastet gjenstander på banen. Vaktene var blitt gjort obs på mannen, men valgte å ikke gjøre noe. Da kan man ikke si at ALT er gjort for å forhindre slike ting, og etter eget utsagn hadde han drukket 15-20 øl noe som vel normalt sett burde holde til å nekte en person adgang til parken.
Men tilbake til poenget. Du nevner 3 forskjellige saker som alle gir forskjellig straff, da er det vanskelig å sammenlikne sakene. Skjønner at poenget ditt er å få frem det absurde i straffen som blir ilagt(og hvem som får straffen), og der er jeg enig med deg, men i parken var det mye som gikk galt. Mens dommeren vurderte hva han skulle gjøre løp vel 3-4 dansker til over banen. Synes ikke dommeren gjorde noe som helst galt da han tok avgjørelsen sin. Veldig viktig å jobbe mot tribune insidenter, men å be dommerne bite tenna sammen er jeg ikke sikker på er den rette veien å gå. Kollektiv avstraffelse har vel heller ikke historisk vist seg å altid fungere. Veldig vanskelig hva man skal gjøre. Kanskje i landslagssammenheng burde man bytte by kampene går i?

06.jun.2007 @ 01:30
Postet av: Stig

Helt enig Davy. Og det skal bli interressant å se hva UEFA gjør med seg selv etter sikkerhetsskandalen i Aten under Champions League finalen. Mitt tips er de setter ned en granskingskommisjon og finner ut at det var Liverpoolsupporternes feil. Det har de jo for såvidt kommet fram til allerede.
Dommere som denne Herr Fandel som har et sånt enormt markeringsbehov og som gir blanke i hva fotball egentlig går ut på, bør få rødt kort av FIFA med klar beskjed om å finne seg noe annet å gjøre. Det er ikke første gang denne Fandel markerer seg negativt i en fotballkamp. Og jeg er stygt redd for at det ikke blir siste gang heller.

06.jun.2007 @ 13:55
Postet av: Dommeren

Er selv dommer , men ikke på det nivået som det er snakk om her! Men tilbak til det som hendte i Dannmark. Da synes jeg med tanke på sikkerheten på banen at det ikke ble gjort noe galt av dommer. Når sikkerheten er på ett slikt nivå, SKAL kampen avblåses.. Det er ikke bare sikkerheten til dommer, men også de andre på banen som skal taes med i vurderingen..
Når det gjelder Frisk, støtter jeg helt hans beslutning om og gi seg med dømming. Slike innspill fra deg Davy, blir bare så utrolig useriøs, og vitner om dårlig dømmekraft. Når det blir slik at livet til dommeren og hans/hennes familie blir truet på livet, og DU stiller deg opp som er rettferdighetens forkjemper og kaller enkelte dommere for feig, er både du og dine tilhengere på helt feil spor. Hvor langt skal det trekkes? Må noen dommere bli drept før du og dine likesinnede får opp øynene og ser galskapen i dette.
La oss håpe det blir bedre arbeidsforhold for dommere over hele verden, slik at fotball kan fremstå som den fine sporten den egentlig er, uten all volden fra tilskuere, og meningsløse kommentarer ifra deg og dine likesinnende.........

06.jun.2007 @ 14:19
Postet av: En annen dommer

Bare fordi du selv ikke nådde opp som dommer Davy trenger du ikke å hakke på dommerstanden generelt. Du vet hva jeg mener. Dommerne har et regelverk og når du føler deg truet så skal du blåse av kampen. Så enkelt er det

06.jun.2007 @ 14:25
Postet av: Enda en tidligere dommer

Jeg tror egentlig mest det er det psykologiske sjokket dommeren fikk etter å ha blitt angrepet på jobb som gjorde at han, med UEFA, valgte å avblåse kampen. Hvis en person kom og prøvde å slå deg mens du leste opp sportsnyhetene, så tror jeg ikke du ville vært i psykisk tilstand til å fullføre sendingen på et ordentlig vis. Akkurat slik blir det med denne hendelsen også. Man skal ha jævlig sterk psyke til å fullføre en slik oppgave som kreves så mye fokus og konsentrasjon på en rettferdig måte etter et fysisk angrep mot seg.

06.jun.2007 @ 15:30
Postet av: TOMBA

Slik jeg så hendelsen i København så var det jo en av de danske spillerne som var den direkte årsaken til serien av hendelser, det var Poulsen som ødela moroa for Danskene. I denne sammenhengen blir det patetisk å lete opp andre syndebukker, ihvertfall å gjøre dommeren til syndebukk. Hvis dommeren føler seg truet så gjør han det eneste rette i denne situasjonen. Når det gjelder sanksjoner mot lag og forbund er jeg enig med deg angående saken på Fosshaugane. Men ærlig talt, du kan da ikke trekke paraleller mellom disse sakene.
Savnet forresten Graham Poll i din oppramsing av "udugelige" dommere med markeringsbehov...

06.jun.2007 @ 16:51
Postet av: Benreddic

Ja ja Davy, dette var litt av et utspill. Vet ikke om du virkelig mener det du skriver, eller om det bare er ment som en provokasjon, håper det for din skyld! Jeg har 25 år bak meg som dommer, om enn på et litt mer beskjedent nivå. Det å se en dommer som virkelig tar ansvar gleder meg, og du burde ha gjort det samme. Du trekker noen fantastiske sammenligninger i innlegget ditt, jeg kunne tenke meg å dra en jeg også, for å vise hvor dumt dette blir. For noen år siden hadde jeg en små gutte kamp et sted på østlandet. Der var det en mor, som syntes at hennes gutt, spilte for dårlig. Så hun tok like godt å banket opp gutten litt i pausen. Tror du Davy, at det ble noen 2. omgang i denne kapen??!!

06.jun.2007 @ 18:48
Postet av: sjømannen

"Når dommeren stjeler rampelyset" er overskrifta di, Davy. Kva tv-kanal jobbar du i? Jo, ein kanal som gjer alt den kan for å setta dommaren i søkelyset uansett korleis ein kamp endar. "Stjeler" dommarar søkelyset? Ser du bjelken i ditt eige auge, Davy? Her møter du deg sjølv i døra på mange måtar. Men eg også har mistankar om (som ein tidlegare kommentar peikar på) at dette nok er skrive for å provosere, noko som berre underbygger poenget: kven er det som set dommaren i rampelyset?

07.jun.2007 @ 02:05
Postet av: Per

Helt enig med det meste Davy.
Fatter ikke at andre synes at forseelsene her står i stil med straffene som er utdelt.....
Og ja, jeg synes absolutt kampen i Parken skulle vært fullført.
Det kan ikke bli slik at en supporter på banen(hjemmelagets eller bortelagets) gjør at bortelaget vinner 3-0.Hvis man ønsker dette vil jo eneste løsning bli høye fengselsgjerder med piggtrå på toppen(hvis ikke blir jo dette garantert utnyttet i fremtiden).
Og da vil iallefall jeg slutte å gå på fotballkamp(og mange med meg).

07.jun.2007 @ 09:04
Postet av: Bolla

Enig med davy om kampen i parken..hva hvis dette hadde vært den siste kampen i kvaliken, og vinneren hadde kvalifisert seg til EM..hadde kampen da blitt blåst av? i så fall kunne en ivrig svenske hatt på seg danmark drakt,og sørget for Em-sluttspill på egenhånd..

07.jun.2007 @ 10:35
Postet av: galfisk

Jeg tror det Fandel ville med dette var å vise at slik skal det ikke være, og hvis tilskuerne tar saken i egne hender skal det straffes skikkelig, slik at slik idioti ikke skal skje igjen.
Selvsagt ville det vært lettest og minst kontroversielt å bare la kampen fortsette, men jeg stiller meg igrunn bak Fandel og hans avgjørelse, nulltoleranse på slik oppførsel.
Når det gjelder bøter og annet moro til arrangør, sier det seg selv at de er ansvarlig, uansett hvordan du vrir og vender på det og i etterpåklokhetens navn skylder på alle andre og deres hulrom. Hvis jeg har fest og en eller annen full apekatt river ned ytterdøren i leilighetskomplekset er det jeg som står ansvarlig, selv om det er 'idiotisk'.
-Burde forøvrig ikke sikkerhetsvaktene klare å ta hånd om én enkel sjel med for mye innabords?

08.jun.2007 @ 16:29
URL: http://galfisk.wordpress.com
Postet av: Lp

Det finnes bare 1 dommer i norge som ikke holder en god dommerstandar og han heter SVEIN ODDVAR MOEN. Han burde ikke få dømme kamper i tippeligaen. fytti for en drittdommer.

10.jun.2007 @ 19:22
Postet av: ?

"Brorparten av dem er åpenbart borte. I stedet har vi fått klovner som Paul Alcock, solariebrune posører som Anders Frisk og selvhøytidelige hovedrolleinnehavere som Herbert Fandel."
Altså helt ulikt de usynlige TV-reporterne!!

11.jun.2007 @ 10:55
Postet av: Lars

Når det gjelder norske dommere blir de stort sett satt i søkelyset av solariumsbrune posører og klovner på TV2. Når det kommer til den siste tidens tendens til at kamper blir avgjort utenfor banen syntes jeg det er en uting (jeg har også skrevet om dette på fotballbloggen: http://www.fotballblogg.no/2007/06/07/nar-kampen-avgj%c3%b8res-utenfor-banen/). Hvorvidt Flandel ble redd og følte at spillere og ledere var truet av berusede dansker er forsåvidt uinteressant. Flandel kan blåse av kampen, UEFA kan si at Danmark må spille neste hjemmekamp for tomme tribuner 25 mil fra Køben (men gjerne i Danmark:-), men man kan da ikke gi Sverige seieren 3-0? Han fulle dansken hadde jo ikke noe med kampen å gjøre? Hva med Spania og Nord-Irland i samme gruppe? Sverige fikk plutselig like god målforskjell som Spania - takket være UEFA...

11.jun.2007 @ 18:11
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: Sørlending

Idioter! Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne en gang. En dommer skal være USYNLIG, mens en TV2-reporter har en total annen oppgave. Hvordan kan noen i det hele tatt finne på å sammenligne? Det er utrolig bra at vi har sånne som Davy, PERSONLIGHETER som gløder engasjement og har sterke, friske meninger. Vil vi tilbake til NRK-tiden med Sølve Grotmål? Han var visstnok flink, men totalt uten pondus og karisma.
Fandel satte seg selv foran 40.000 oppmøtte tilskuere, fem millioner tv-seere i Danmark og Sverige, litt over tjue fotballspillere og deres drømmer om å komme seg til et prestisjetungt mesterskap.
Det er og blir feil. En erfaren toppdommer som Fandel kunne etter at han hadde tatt time-outen og fått summet seg, latt straffesparket bli tatt, for deretter blåse av kampen. SÅ kunne man vurdere eventuelle straffetiltak mot Danmark, selv om jeg i likhet med Davy synes det også blir feil.
Bøtelegg vaktmannskapene i millionklassen, heng dem og la dem dingle. Utesteng Poulsen for lang tid. Men kollektiv avstraffelse på måten dette er gjort på, er mot sin hensikt.
Dere 'dommere' som uttaler dere her kan ikke ha noen forkjærlighet for fotballen i selv, og jeg mistenker at dere er dommere først og fremst fordi dere får utløp for deres åpenbare eksponeringsbehov og følelsen av å bety noe.
'Nulltoleranse' er et fint ord og høres i utgangspunktet veldig fornuftig ut. Men tenk litt først på hva det innebærer og hvilke konsekvenser det fører til.
Men det er vel noe som heter at man inderlig kan tåle den urett som ikke rammer en selv.
The show must go on.

12.jun.2007 @ 13:56
Postet av: Vestlending

Et strøkent innlegg av sørlendingen. 90% av alle dommere har et usakelig stort markeringsbehov. De som blir dommere, strakk ikke til som fotball spillere. Det bærer nok de aller fleste preg av. At det er en vanskelig ting å være dommer, det er lett å forstå. Men med en holdning som tilsier at en aldri gjør feil selv, er det meget vanskelig å bli tatt seriøst.

14.jun.2007 @ 12:34

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5456667
hits