TV2Nettavisen

Når heltene svikter.....

Av Davy Wathne - 30.mai.2007 @ 23:40
     Why does a dog lick his balls? Spørsmålet er stilt tusen ganger. Og svaret er alltid det samme: Because he can!

      Hvorfor kjører fotballproffene våre Ferrari? Hvorfor figurerer de i festlig lag blant filmstjernene på Rivieraen? Og hvorfor ligger de henslengt på den kulørte ukepressens isbjørnskinn i selskap med undertøysmodeller? Selvfølgelig fordi de er i posisjon til det.

      Til vår død kan vi diskutere de sinnssyke lønningene i internasjonal fotball og spørre om ikke førskolelærere og hjelpepleiere gjør en vel så viktig jobb som spillerne i Tippeligaen her hjemme. Problemet med den typen debatter er at de tar som utgangspunkt at der finnes en slags rimelighet eller rettferdighet i denne vår skakkjørte verden. Og det gjør der altså ikke. Fotballspillere tjener det fotballklubber er villige til å betale dem! Og det gir dem en status og noen muligheter vi alminnelig dødelige ikke har og knapt ville våge å drømme om.

      I medgang er alt fryd og gammen. Når motgangen melder seg og resultatene uteblir, leter vi etter syndebukker og noen å lufte vår supporter-frustrasjon og vår fortvilelse over. Akkurat nå er det landslagsspillerne som får unngjelde. Fordi resultatene etter jubelåpningen i Budapest ikke har stått i forhold til forventningene den madjarske EM-bragden skapte. Og den enkleste og mest menneskelige reaksjonen av alle er å angripe dem vi misunner mest: De rikeste og mest suksessombruste! For det smerter oss at disse spillerne ikke innfrir når de opptrer med flagget på brystet! Hovedforklaring og ondets rot: Proffenes klanderverdige livsførsel!

         Det er mulig høyverdig kunst historisk sett er skapt av malere, komponister og diktere som levde i usleste fattigdom. På den annen side tror jeg ikke en overflod av jordisk gods og gull nødvendigvis gjør deg ufokusert og forvandler deg til en dårligere fotballspiller. Noen av de best betalte har tvert imot prestert på ypperste nivå til de satte karrierepunktum. Jeg tror ikke at en tiljublet ungkar som ferdes blant  modellvakre kvinner hemmes i sin karriere. Eksemplene på det motsatte er mange. Og jeg tror ikke det er sunnere og mer formoppbyggelig å vaske gulv, bake brød eller avlaste fruen med barnepass enn det er å svinge seg i storbyens natteliv en uke eller to før avspark. Det er bare så lett å ty til når vi leter etter forklaringer og årsaker til at det ikke går helt som vi ønsker oss og drømmer om.

       Den egentlige årsaken til at det går som det gjør er selvfølgelig at vi er en knøttliten fotballnasjon med en håndfull  nokså ordinære spillere. Et par av dem gjør trauste vannbærer-jobber i klubber på relativt høyt nivå, men verdensnavn er de ikke og evnen til å skape spill og gjøre landslagskameratene bedre besitter de definitivt ikke. Derfor bør vi justere selvbildet og ambisjonene og slutte å skjelle og smelle for forhold og fenomener som ikke har med spill og innsats å gjøre. Det er i beste fall en avsporing og en misforståelse, i verste et bevis for at vi er en samling ynkelige, misunnelige og smålige krek.

    

Kommentarer:
Postet av: Tor Divel

Ja, Davy, vi er små krek.
Vår EM-motstander, Hellas, har heller ikke spillere i de såkalt store klubbene. Ingen av de store greske klubbene hevder seg bedre enn RBK i Champions League. Likevel klarte de å vinne EM i Portugal.
Fotball er et forunderlig og morsomt spill. At grekerne vant EM viser at det er mulig selv om man ikke har 11 mann fra de såkalt store klubbene.
La meg også vise til herr Karlsens innlegg i sakens anledning. Han viser til blant annet Nord-Irland og andre store fotballnasjoner som leverer gode resultater i EM Kvalifiseringen.
I vårt lille fotballrike mangler vi tydeligvis klare og tydelige ledere som vet hvilke strenger de skal trekke i for å få resultater med landslaget. Hva med å vurdere Trond Solied til jobben som landslagstrener?

31.mai.2007 @ 10:13
Postet av: TOMBA

ÆRLIG TALT DAVY...........
Selv om jeg ikke alltid deler hylekorets oppfatninger når det gjelder "stjernenes" oppførsel forstår jeg at disse reaksjonene kommer. De som er vant med idrettspersonligheter som Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie, Ole E Bjørndalen, Håndballjentene, Drillos, Aamot osv er vel kanskje av den oppfatning at: Det hjelper ikke at det snakkes om hvor god du er hvis ikke du viser det...
"Janteloven" vet du..
Det er en kjennsgjerning at enkelte av "stjernene" har underprestert på landslaget.
Så kan man jo spørre seg hvem som har skylden for det.
Drillo hadde en klar strategi og et mannskap som var 100% lojale i forhold til den.
Under Hareide virker det som om spillerne ikke helt vet hva de skal gjøre. Mangel på en klar strategi?? Jeg synes dette avslører seg når ting ikke går helt som man hadde tenkt/håpet. Jeg har mang en gang sittet og ventet på iverksettelsen av plan B når motstanderen har scoret på en dødball som de ofte helt unødvendig er blitt servert av Panzer, eller etter et balltap på midten mens vi er på vei fremover(Drillo's yndlingsvåpen når motstanderen trillet ball i midtbaneleddet var jo nettopp brudd/overgang, å ta motstanderen i ubalanse)
Jeg er redd Åges ballbesittende stil ble vår nemesis i denne kvaliken. Er det frykten for igjen å bli kalt "Fjellaber" av Åges tidligere kollega Morten Olsen som presser på, eller ??
Jeg får si som Drillo: SLUTT MED JÅLERIET, både på og utenfor banen. Så slipper jeg kanskje å etterlyse PLAN B...

31.mai.2007 @ 11:18
Postet av: Gib

Hvem bør stikke fingeren i jorda? Er du vannbærer så oppfør deg som en. Det er vel det at de oppfører seg som verdensnavn vi blir irritert over.

31.mai.2007 @ 11:27
Postet av: tro

Mye riktig i det Davy sier her. Men jeg kan ikke la vær å motsi at det har vært reist kritikk også i de gode dager. Husker veldig godt Henning Berg sine krav som tillitsvalgt, hvor han krevde høyere godtgjørelser for landslagsgutta, tatt fra sponsorpenger forbundet ønsket å øremerke barne- og ungdomsutvikling. Den gang ble det skrevet masse. Mitt poeng er at mange spillere, på dette nivået gjør seg så sjarmløse, så avstandsforelsket i den norske folkesjela ( som også har mye godt for seg) at det nesten ikke er mulig å se den de egentlig kanskje ønsker å være. Kunne Jon Carew f.eks blitt mye bedre enn det han er, om han hadde tatt seg bedre tid til å trene på det som han ikke kan (bedre teknikk, finter, plassering, djupere med i målgården, annet)i stedet for å være glamour??? De beste spillerne gjennom tidene terpet, terpet og terpet på slike detaljer (Tom Lund, Halvard Thoresen, Ivers, Dutte), mens Carew som eksempel ikke har trent de siste 14 dagene før en landskamp..... Kan hende de 10000 som mangler på Ullevål ser det samme som meg, mangel på ydmykhet og treningsvilje?

31.mai.2007 @ 13:23
Postet av: Kristian Z.

Grunnen til at vi har for høye forventninger er selvsagt det Egil Olsen fikk til på nittitallet. Med sitt revolusjorende effektive spillesystem (spesielt defensivt) fikk han middelmådige norske spillere til å bli et av Europas beste landslag. Siden den gang har resten av fotball-verden nærmet seg Drillos stil, mens Norges landslag har beveget seg vekk fra den. Vi har ikke lenger noen fordel når det gjelder spillesystem i forhold til de andre landene. Nå har vi bare et middelmådig system og middelmådige spillere. Av det må det bli middelmådige resultater.
Det vi trenger er et nytt geni av Egil Olsens kaliber.

31.mai.2007 @ 15:25
Postet av: Thoro

Jeg må si Tor-Kristian Karlsen sin siste blogg går langt utenpå Davys analyse her, både i dybde og konklusjoner. Klart, Norge har ikke det samme spillermaterialet som Italia, Spania,, Tyskland, etc.
Det er likevel påfallende hvor mange mindre land som likevel gjør det skarpt i kvalifiseringen. Det mest påfallende er likevel hvor mange av landets presumptivt skarpeste sports-journalister som slår seg til ro med argumentet om at spiller-grunnlaget er for dårlig til at vi skal ha noen sjane i europeisk landslagsfortball.

31.mai.2007 @ 17:09
Postet av: Even

hehe viste ikke at davy var Georgeg Carlin fan.
mener åpnings sitater er fra en av hans standups.

01.jun.2007 @ 12:10
Postet av: Rune

Det er mye bra i det du skriver her, Davy.
Men jeg føler du likevel bommer litt.
(Følgende er basert på subjektive oppfatninger og prat rundt lunchbordet på jobb.)
Det som frustrerer meg, og mange med meg, er det vi ser spillerne gjøre/ikke gjøre på bana. Ganske ofte ser vi spillere som tilsynelatende ikke yter. Det er ikke noe sprut eller vilje i det de foretar seg. De når akkurat IKKE ballen, de starter AKKURAT litt for seint på løp, de taper dueller mot en mer aggressiv motspiller, osv osv. Det hele virker halvhjertet. Ikke mot storlagene. Der er det fullt trøkk. Men mot antatt svakere motstandere og i privatkamper.
Så sammenlikner man med Drillos. Vel, det er jo ikke HELT uanturlig. Hele Drillo-epoken er jo bygd opp på det å få utnyttet hver spillers spisskompetanse og at spillerne gir 110% i 90+tillegg. Vil ikke starte noen debatt om hvem, men jeg mistenker at selv om enkelte spillerne lover dyrt og hellig at å spille med flagget på brystet er den største fotballmessige ære, så virker det ikke slik for flere av oss utenforstående. Når du har spilt i UEFA Cup, FA Cup, Premier League, Champions League foran fullsatte tribuner og fullt trøkk, så er kanskje ikke bortekamper mot Moldovia så kult lengre. Men de poengene vi taper der er like viktige som alle andre. Og vi får aldri igjen senere.
Det man mangler i rene ferdigheter får man ta igjen i innsats. Våre spillere er jevnt over desverre ikke utstyrt med noen blendene teknikk eller evner til å gjøre det ekstraordinære. Da får de heller løpe mer, trå til med noen skikkelige taklinger og gi jernet og vinne på innsats.
Da kan jeg tilgi det som Jan Åge Fjørtoft kalte "Mottak som en telefonstolpe.".
Et tap føles ikke så fullt så surt ut om man kan si "Spillerne våre ga alt, men det holdt ikke."

01.jun.2007 @ 15:27
Postet av: Kniksen

Personlig driter jeg tynt i hvem disse landslagsspilelrne lar seg avbilde med, hvem de bor med osv.
Jeg konstaterer bare at våre mest profilerte spillere gang på gang gjør dårlige landskamper. Vel, da er det kanskje på tide å la andre få prøve seg. Plass på laget må først og fremst basere seg på hva du leverer i kamp. Så får ukepressen fråtse i modeller uten hjerne og frisyrer uten snev av interesse.

05.jun.2007 @ 12:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5452035
hits