TV2Nettavisen

Cup er cup

Av Davy Wathne - 25.mai.2007 @ 04:05
               Visste en ikke bedre, kunne det vært fristende å hive seg med i hylekoret og si seg enig med dem som hevder at alt var så uendelig mye bedre før. Særlig gjelder det norgesmesterskapet i fotball. For da var det fulle hus og stormende jubel fra første til siste cup-runde, og der sto folk langs hele ruten og huiet og heiet  etter hvert som Askeladden  beveget seg i retning Ullevaal. Eneste problem er at sånn har det aldri vært - i hvert fall ikke i manns minne.

             En kan gjerne lukke øynene, brenne NAFs veibok og la være å sjekke prisene på norske innenlandsruter med fly. Og gjøre som Jan Åge Fjørtoft. For Lillestrøm-direktøren vil ha trekning fra første runde i cupen og et opplegg som åpner for dueller mellom 3. divisjonslag fra Finnmark og Østfold.  Lykke på reisen og god fornøyelse. Men med til regnestykket hører det at billettinntektene knapt ville dekket flybussen til Gardermoen for dem som fikk bortekamp. For det er når småklubbene får Tippeliga-besøk det blir cup-fest i Utkant-Norge, ikke når Kvik Halden kommer til Hammerfest. Med andre ord: Reiseutgiftene ville eksplodert. Billettinntektene ville stupt.

            I moderne tid har Fotballforbundet  tatt dels geografiske og dels sportslige hensyn og på den måten sørget for systematisk å luke ut de svakeste klubbene ved å la dem møte de beste en til enhver tid har hatt for hånden. Har Askeladden klart å målbinde EN prinsesse, har han umiddelbart fått utlevert en frekkere og mer slagferdig ved neste korsvei. Siste eksemplet som lignet en Askeladd på Ullevaal er Sogndal som møtte Brann i NM-finalen i 1976. Men selv det var bare TILSYNELATENDE en eventyrer og en oppkomling.

             Sogndals vei til cupfinalen illustrerer det som er hovedpoenget: Jo lavere rangert du er, jo tøffere program får du. Sogndal spilte i det som den gangen het 3. divisjon - og som var vårt tredje høyeste nivå (dagens 2. divisjon). I tur og orden eliminerte laget fra Fosshaugane syttitallets gigant Viking (fem seriemesterskap det aktuelle decenniet), HamKam (et feiende friskt innslag i eliteserien etter debuten først på syttitallet) og Start (som ble seriemester to og fire år etter kvartfinaletapet i saftbygden). Brann på sin side hadde ikke slått et eneste toppserie-lag før de entret Ullevaals snø og sagmugg nest siste søndagen i oktober. I semifinalen vant de ubesværet 3-0 over det middelmådige 2. divisjonlaget Odd fra Skien.

          Med til historien om 1976-finalen hører det at Sogndal hadde rykket opp og var klare for 2. divisjon - dagens Adecco-liga - før Odd Johannessen fra Vang blåste for avspark på Ullevaal. Og siden har Svein Bakkes, Johan Johannessens og Knut Christiansens arvtakere sørget for å holde Sogndal blant de tjue beste klubbene i Norge hver eneste sesong. Cup-suksessen var med andre ord ikke et lykketreff, men innledningen på en ny æra for fotballen i Sogn og Fjordane. Slik Bodø/Glimts Ullevaal-triumf var det for nord-norsk fotball sesongen i forveien.

          Sviktende tilskuertall på de siste rundene før selve finalen har vært hodepinen og grunnen til uro og bekymring de siste sesongene. Litt tilfeldig. Litt på grunn av klubb-konstellasjonene i de avsluttende rundene. Og litt som følge av at en hysterisk spennende serieinnspurt har stjålet det meste av oppmerksomheten. Men festivitasen rundt selve finalen vil alltid gjøre kvart- og semifinaler engasjerende og interessante. Og for folk i Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim er det dundrende uinteressant at der ikke er en Askeladd i semifinalen - bare DERES lag er med!

           Denne sesongen gjør en småjusteringer for å styrke cupens posisjon og status - først og fremst ved å rydde plass til kampene på tidspunkt som er tilpasset publikums ønsker og behov. Med klaff med resultatene og publikumsmagnetene helskinnet til sluttrundene kan årets NM bli en braksuksess. Å tro at lotto og lykkehjul vil gjøre turneringen mer spennende er i beste fall blåøyd. Der er ikke mange nok deltakere fra de lavere divisjoner til at en av disse kan havne på Ullevaal gjennom trekningsflaks og intern eliminasjon. Minst tre av de fire semifinale-lagene vil uansett være hjemmehørende i vårt fornemste fotballselskap. Eventyr er noe vi finner hos Asbjørnsen og Moe. Ikke er de sanne heller.

          

Kommentarer:
Postet av: Joda

Jeg synes ting var bedre før, da Inge og Per Ove Ludvigsen regjerte på Varden.
Synes det var mer "snert" i cupen før, men det kommer vel også av at toppklubbene har blitt mye mer profesjonelle nå enn før, arbeidsuhell og cupbomber blir ikke "tillatt" lenger.
Et mer nærliggende spørsmål er hva du gjør oppe klokken 04.00 og skriver blogg Davy! :)

25.mai.2007 @ 13:24
Postet av: Sukkerbrød

ET LITE SPØRSMÅL, TIL DEG OG DIN APOPLEKTISKE AKSENT, DAVID/DAVY:

Hva er mest underholdene; 14 Tippeliga-lag i en åttendedelsfinale eller variasjon mellom Tippeliga, Addecoliga, 2.divisjon etc. hele veien. Se over til balløya Storbritannia, der man så sent som i 2004/05 sesongen kunne se Millwall tape 3-0 for selveste Manchester United i FA Cup finalen, og entré UEFA Cup neste sesong.

Trekning er biffen, og NFF kan i så fall sponse bygdeklubbene med noen 1000 lapper til reiseutgifter og billetter.

Hva kan være så interessant med å spille én kamp i året mot et hårete Tippeliga-lag og tape 5-0?

Si meg deg, Frank Huey :)

By the way, ikke caféen, lurer jeg på det samme som posteren "Joda":
Hva i bestemors svidde koteletter gjør du oppe klokken 04:00 om natta?

25.mai.2007 @ 13:42
Postet av: HeiaVincent

Jeg syns poenget til DW er ganske greit, det er alt for mange økonomiske faktorer som taler mot denne modellen Fjørtoft ønsker, samtidig som den sportslige/underholdende nytten er overvurdert. Det kan jeg si meg enig i. Tingen med England, er at det er mye enklere og rimeligere å reise rundt i landet - det er økonomisk kostbart å reise til Tromsø om du bor i Egersund. Slik er det, og det bør NFF ta hensyn til de årene som kommer også.

25.mai.2007 @ 14:34
URL: http://firefiretre.blogspot.com
Postet av: Neimannen

Helt uenig med deg davy

25.mai.2007 @ 14:47
Postet av: Øyvind

Davy, du begynner å bli mer og mer surrete i hodet for hver dag som går. Jeg er helt klart for jan Åge sitt utspill hva gjelder at man skal trekke tilfeldig helt fra 1. runde. Det ville vært fantastisk spennende om vi hadde fått en askeladd som nådde hele veien. Slik det er i dag er det komplett umulig.

Og Davy. Alle klubber får dekket sine reiseutgifter av NFF. Så ikke drit deg ut. Jeg er så sykt lei av bergensere nå. Off

25.mai.2007 @ 15:07
Postet av: TOMBA

Nok et idiotisk og dårlig gjennomtenkt utspill fra Jan Åge Fjørtoft. Jeg synes Davy's kommentar er helt fortreffelig og vil be ham fortsette med å skrive mens Fjøra og andre befinner seg i drømmeverden.(da tenker jeg ikke bare på tidspunktet for kommentaren)
Hehe..........

Interessant om Fjøra hadde kommet med forslag til finansieringsløsning for alle de andre og tredjedivisjonslagene som eventuelt måtte bruke hele reisekassa på en cupkamp (Alta IL mot Kopervik med 68 "ekstatiske" tilskuere vil ikke akkurat gi klingende mynt i kassa.......

Nei Fjøra, fortsett å dilte i raua på Per Berg & co. Det passer du best til...

25.mai.2007 @ 15:43
Postet av: Haldens store sønn

Har du noe mot Halden Davy? Først var det denne figuren "Karianne fra Halden" som blogget på VG, og nå Kvik Halden som en lite attraktiv motstander. Misforstå meg rett, jeg skjønner hva du mener, og er forøvrig veldig enig, men lurer bare på om Halden er en slags prototyp?

Satser på at Kvik slår ut Lyn og setter Halden på fotballkartet igjen. Husk, det er ikke mange år siden vi kjempet side om side med FFK om opprykk til 1. div...

25.mai.2007 @ 16:01
Postet av: Belian

Håper systemet fortsetter slik det er idag. Folk som sier imot har tydeligvis ikke vært med på en slik folkefest det er for små lag i lavere divisjoner å få besøk av Tippeligaklubber. Det gir masse økte inntekter og et stort samhold i disse små samfunnene.

Og når det gjelder reiseutgiftene til de lagene som i Fjørtofts tilfelle hadde måttet reise rundt omkring ville blitt jævlig stor. NFF dekker ikke hele reiseutgiften når lag drar rundt omkring og spiller. Ta f.eks. Hammerfest som har flere Østlandsturer gjennom sesongen. De får like mye i reisepenger som de lagene på Østlandet får. Men selvfølgelig er det mye dyrere for Hammerfest totalt sett enn lagene sørpå.

Greit nok at de kanskje ville kommet seg litt videre i cupen, men de tjener nok mer på den ene kampen enn de ville gjort på tre kamper. Særlig hvis de ender opp som bortelag hver gang.

25.mai.2007 @ 16:09
Postet av: Football fantasy

1. David.. Tror du det blir færre tilskuere i snitt fordi Brann møter Rosenborg i 1. runde? Fullpakket Brann stadion eller Lerkendal i tillegg til mange lokale på Askeladdene sine hjemmekamper er glimmers!
2. NFF sponser turene.
Ellers morsomt sluttpoeng, men det er det eneste du får poeng for.

25.mai.2007 @ 18:22
Postet av: Odd

Er ikke så opptatt av 1 og 2 runde, men at 3 runde settes opp av forbundet er en skandale. 3 runde må trekkes. Noen får Hamkam eller Glimt mens andre slipper unna med Nybergsund eller vard.

PS Tror nok at Fjørtoft tenker seg en form for regional trekking i 1 - 2 runde slik at en slipper Arendal - Kautokeino.

25.mai.2007 @ 21:26
Postet av: Thomas

Om NFF sponser reiseutgiftene er jo totalt irrelevant! Poenget er at penger UT er større enn penger INN. Om det er NFF (og da til syvende og sist alle små og store lag som ikke får støtte grunnet dårlig økonomi i fotballforbundet) som må ta penger ut av banken eller om det er småklubbene som direkte må punge ut spiller overhodet ingen rolle, tapet er det samme.
Ganske enkel økonomi

25.mai.2007 @ 22:51
Postet av: Sigbjørn

Eg kunne ikkje vore meir einig med deg Davy! Cupen er god distriktspolitikk! Det er fantastisk og rørande å sjå korleis eit besøk av ein stor klubb gir ein gnist i lokalsamfunn rundt i Noreg! Og ikkje minst er det ei kjempeoppleving for spelarar som til vanleg spelar i 3. divisjon. I staden for at klubbar skal gå konkurs slik det i praksis vil bli med Fjørtoft sitt forslag, så reddar mange klubbar økonomien med eit besøk av Rosenborg, Brann eller Sandefjord.

Målfolket har lengje håpa på at Fjørtoft skal reisa heim og ta med seg Rekdal, for å redda dialekta, men no trur eg heile fotball-Noreg vil ha Fjørtoft ut av det sentrale austlandsområdet, slik at han kan sjå korleis livet for småklubbane faktisk er rundt om i Noreg.

26.mai.2007 @ 19:02
Postet av: trondemann

Du, Davy?? Kor ligger Enga plassert på tabellen? Gull sa du?

29.mai.2007 @ 21:47
URL: http://trohoe.nettblogg.no
Postet av: Kniksen

Helt enig, Davy. Du fletter inn en imponerende detaljkunnskap også. "Nest siste søndagen i oktober". Det stememr, 24. oktober gikk vi av hengslene, og Steinar Aase hang i nettmaskene.

30.mai.2007 @ 10:30

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5447808
hits