TV2Nettavisen

Dommeren - et nødvendig onde

Av Davy Wathne - 18.mai.2007 @ 23:43
               To kampers karantene fikk Peter Ijeh for å ha skjelt ut Tom Henning Øvrebø på Åråsen, og det synes åpenbart de fleste er ok. At Viking-spissen ble snytt for frispark og så Lillestrøm utligne bare fire sekunder etter Frode Kippes rygg-dytt, var ingen formildende omstendighet. Ytringsfriheten vi taler så salvelsesfylt om på 17. mai gjelder åpenbart bare for synspunkter på kongehus, imamer og ugifte mødre i Finnmark. Fotballdommere får vi værsågod snakke pent til og om. Selv personlig kristne avsendere med innvandrerbakgrunn og mørk hudfarge må finne seg i det.

              I gamle dager - den gangen undertegnede hadde fornøyelsen av å dømme i det som nå heter Adecco-ligaen og fungere som linjedommer for legendariske personligheter som Henry Øberg, Svein Inge Thime, Reidar Bjørnestad, Rolf Nyhus, Ivar Fredriksen og Einar Halle - var tonen en annen og kulturen himmelvidt forskjellig fra dette. Medmindre hele Store stå hørte det, kunne en spiller si nær sagt hva som helst uten å bli advart eller utvist.  Dommerne hadde glimt i øyet, "møkk i øra" og viste en guttaktig forståelse for spillernes frustrasjon i kampens hete.

              - Er det du eller han som dømmer? freste en rasende spiss fra Vålerenga da Lillestrøm-stopper Tore Kordahl - som alltid - forsøkte å påvirke Svein Inge Thimes kampledelse med kommentarer og armbevegelser.

             - Det er han, svarte SIF-kjempen og blunket.

            - Og fy faen så dårlig han dømmer!

              Sånn var kjemien mellom dommerne og spillerne utpå der. Likevel ble det påstått at Norges kanskje mest markante fotball-leder gjennom alle tider, den allmektige generalsekretær Nicolai Johansen, hatet pipeblåserne og helst ville ha avviklet både serie- og cupkamper uten dem. Favoritthistorien til Nikken lød omtrent sånn:

              Hvert år ble der spilt en fotballkamp mellom Himmelen og Helvetet. Problemet var at de fra underetasjen etter hvert ble så meget bedre at de vant tosifret hver eneste gang. Dermed opphørte disse kampene. Helt til St. Peter en dag ringte Djevelen og tok til orde for en ny duell.

              - Der har nemlig vært en fryktelig kollisjon mellom to spiller-busser i Rio de Janeiro - en med argentinske og en med brasilianske landslagsstjerner. Alle de omkomne var gode katolikker, så nå har jeg et kjempelag!

               Djevelen registrerte utspillet, men syntes ikke nødvendigvis dette var noen garanti for et endret styrkeforhold lagene imellom og en åpnere og mer uviss duell.

              - For husk, sa han.

              - Vi har fortsatt alle dommerne!

Kommentarer:
Postet av: Lars

Som jeg også skriver på www.fotballblogg.no mener jeg utvisningen av Ijeh var idioti. Av Ijeh. Det som kan diskuteres er dog hvorvidt man skal dele ut gule kort for uttrykk som nok er ganske vanlige på fotballbaner rundt forbi i Europa?
Personlig mener jeg at fotballspillere er forbilder og bør forsøke uttrykke seg mer intelligent enn kun gjennom banneord og obskøniteter - Det er ikke vanskelig å lese på munnen når alt vises i nærbilder og repetisjoner. Ønsker vi virkelig at miniputtserien skal bestå av små drittunger som løper rundt og skriker fuck off og faen i helvete til hverandre og dommeren?
Når det gjelder det røde kortet får Ijeh et hint om hvor listen ligger når han får det gule. At han da velger å gjenta banningen enda noen ganger for å se hva som skjer må han nesten ta på sin kappe.

21.mai.2007 @ 10:33
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: TOMBA

Merkelig at Ijeh som påstår å være personlig kristen uttrykker seg med så grove bannord at han ikke får lov å være på banen.
Det får være grenser for hvor mye møkk det forventes at dommerne skal ha i øra.

21.mai.2007 @ 13:31
Postet av: Knut I. Bake

Nå når det er fotballferie kan kanskje dommerjobben vurderes, bl.a.Videodømming.
Ved flere kamper har dommeren ikke sett regelbrudd, med store konsekvenser for utfallet. Om videodømming, i en form hvor en eller flere meddommere ser kampen via TV-skjermer, kunne disse kvalifiserte dommerne anrope hoveddommer via radio. Deres muntlige forklaring ville være likeverdig med linjedommernes utsagn. Hoveddommeren er fremdeles suveren, og vil ta sin beslutning basert på de opplysningene som foreligger.
Denne type videodømming bør kunne godkjennes fra forbundet. Ekstraomkostningene ved å ha en eller to dommere i tillegg til de man nå har, er minimal i forhold til hva spillerne koster.

06.nov.2007 @ 13:31

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5442774
hits