TV2Nettavisen

Den perverse halvsøsteren

Av Davy Wathne - 05.mai.2007 @ 00:31
      Ikke er de raffinerte. Ikke er de treffsikre. Ikke er de morsomme. Og ikke har de noe aktuelt, vesentlig eller relevant å meddele. Likevel sitter de der bak anonymitetens masker og spyr sine nedsettende og sjikanøse karakteristikker over dem de finner det for godt å såre, krenke eller forulempe på annet vis. Siste utvekst er drapstrusler mot fotballspillere.

     I nesten to hundre år har vi skrytt av vår grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet her i landet. Viktig for individets trygghet og den enkeltes rett til å komme til orde og bli hørt. Vesentlig som forutsetning for et sunt og levedyktig demokrati. Men med den teknologiske utviklingen dukker der opp stadig flere betenkelige sider ved ytringsfriheten, og i 2007 står vi ansikt til ansikt med paragrafens perverterte vrengebilde: Retten til å si hva som helst om hvem som helst uten selv å måtte stå til ansvar for ytringens innhold!

      Det er vanskelig å utpeke uvesenets opphav og bortimot umulig å si når det startet og hvem som åpnet slusene til slammet fra det ansiktsløse folkedypet. Pressen selv må åpenbart bære en vesentlig del av ansvaret. La oss se på en del viktige "utviklingstrekk".
    
          Ordningen med tipshonorar begynner å bli gammel, men er ikke bare sunn og god og aktverdig som motiverende kraft i et levedyktig demokrati. Den er tvert imot med på å skape inntrykk av at slarv og sladder er både innbringende og aktverdig. For en kan verken vente eller forlange at ikke-fagfolk skal skjønne hvor grensene går mellom viktig informasjon av allmenn interesse og tysting om høyst private forhold og fenomener. Av den grunn hviler der et tungt ansvar på dem som sjekker tips og videreformidler saker.

             Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik forfattet en slags læresetning om at "Bladet med det store hjertet" har rett til å skrive om skilsmissen når det har vært til stede i bryllupet. Underforstått: Er du villig til å dele jubel og glede med offentligheten, har vi en innsynsrett når tragedien rammer. Et fullkomment pervertert syn som bryter med alle anstendighetsregler, men som likevel har fått stå uimotsagt i snart en menneskealder.

             Atskillig mer dramatisk for medie-forfallet har nettet og bloggingen vært. For heiet frem av særlig VG har "Oddvar fra Røros" og "Karianne fra Halden" kunnet ytre seg om kreti og pleti og alt og alle. Ukontrollert. Ufiltrert.  Og uten å oppgi annen budskapsavsender enn et intetsigende "nick". Innledningsvis var det mennesker på fjernsynet en anonymt kunne mene noe om bakerst i Akersgatas skadeskutte flaggskip. Siden har det gått sport i å forfatte provoserende blogger på side 3 i håp om å skape debatt med spissformulerte innlegg fra leserne. Og introduksjonen av begrepet "snakkis" gjør at det ikke lenger finnes noen nedre grense for hva det er interessant eller relevant å skrive om.

             I gamle dager var det sånn at en medie-bedrift hadde en redaktør og en ansvarlig ledelse som faktisk måtte stå til rette og svare for avisens eller kanalens påstander, ytringer og innhold. Når den tekniske utviklingen har gjort slik kontroll mer eller mindre illusorisk - og ingen utviser særlig vilje til å gjenerobre posisjonen i sjåførsetet - vil utglidningen fortsette og ende i det uoversiktlige kaos der ingenting er forbudt og alt er tillatt. Resignasjonen er åpenbart total. Når en første påskedag ved 15-tiden kan høre på selveste NRK at "jeg skal suge meg selv  og pule meg selv i ræven", sier det seg selv at det blir utdatert tantete og gammelmodig ømskinnet å be om respekt for privatlivets fred. Slaget er tapt. Fotballspillere får værsågod finne seg i drapstrusler og grunnløse påstander om barnemishandling, utroskap og hemningsløs atferd i ruset tilstand. Pytt, pytt....

Kommentarer:
Postet av: Pål

Det er godt at du som høyt ansett figur i medieverden tar opp dette problemet. Ytringsfrihet burde ikke eksistere for de som holder seg anonyme. Det er en skam at redaktører fraskriver seg ansvar for innhold i sine nettsamfunn eller andre medier.

Det må skje noe drastisk slik at blant annet bloggere og enkeltmennesker som mobber på "den moderne måten" i offentlige eller større begrensede internettsamfunn må stå til rette for det de ytrer.

Kall mobbing for mobbing, og ta et oppgjør med problemet, Norge! Vi ødelegger mennesker så lenge vi tillater at dette fortsetter!

05.mai.2007 @ 09:16
Postet av: HK

Spillerorganisasjonen NISO, evnt. spillernes klubb som arbeidsgivere, bør snart prøve fenomenet for retten. For dette er et problem som blir større og større, og jeg ser ikke annen løsning enn at mobberne og de som publiserer dritten blir stilt ansvarlig for overtrampene. Kanskje folk tenker seg om en gang ekstra før de sjikanerer andre, hvis de vet at det kan ligge et erstatningssøksmål i vente?

05.mai.2007 @ 09:35
Postet av: Hårek Johansen

Hei der David Wathne!

Din latter rundt den usportslige handlingen til FFKs spiller som "dundrer" ballen imot en trener fra kun kort hold, er kort sagt:

Skammelig

At dere bruker tid på å snakke mest om FFK selv når hjemmelaget er det beste og vinner 4-1...er vel knapt overraskende så lenge markedsjefen er din navne bror.

FFK spiller rått og ha tilnå fått 8 gule..men ingen røde i 2007 sesongen. de sliter nemlig i forsvar pga skader og spiller tøft i angrep. FFK skulle minst hatt en mot Tromsø utvisst, og dere overser dette blankt som en del av presentasjonen av 4-1 seieren.

Du gjør meg sint, og skuffet. Jeg synes du er flink i jobben din, og det er mye positivt å lære bare av å se på programet ditt.

Men, kjærevene Mr Wathne..du skuffer mest!

Skjerp deg hilsen
Hårek i Tromsø

06.mai.2007 @ 23:03
URL: http://www.til.no
Postet av: TEA

OM Å SITTE I GLASSHUS..........
Herr Wathne's omtale av journalistkollegaer er mildt sagt oppsiktsvekkende.
Jeg kan jo skrive hva som helst i dette forumet uten at det vil få noen konsekvenser for meg. Hvem er i så fall ansvarlig? Davy Wathne eller TV-2.
Som medieaktør legger ofte journalistene og utøverne lista for hvilket nivå debatten skal foregå på.
I det øyeblikket man uttaler seg kontroversielt om en eller annen situasjon på banen utsetter man seg for tilskuernes/tilhørernes vrede eller glede.
Når man i tillegg som journalist formidler slike stygge ord som DW her gjør appellerer man til de ytterliggående fløyene i samfunnet.
Drapstrusler hører ikke hjemme i demokratiet men det er flere enn Se & Hør som bør passe munnen sin.......
Når det gjelder spillerne så må de jo forstå at det man sier blir gjengitt.
Vær Varsom plakaten er kun for innvidde.......

07.mai.2007 @ 13:50

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5430764
hits