TV2Nettavisen

På fylla med pressen

Av Davy Wathne - 02.apr.2007 @ 01:12
                - Vi hadde i grunnen nok med oss selv, sa Bergens Tidendes utsendte da Dagens Næringsliv noen måneder senere forsøkte å lage en samlet fremstilling av det som egentlig skjedde da Henning Berg og Erik Mykland brøt både alkohol- og sengetids-bestemmelsene og gikk på club under fotball-VM i Frankrike for snart ti år siden. For hadde ikke en rekke pressefolk vært akkurat samme stedet i akkurat samme ærendet?

               Var det journalistfaglig sløvsinn eller misforstått lojalitet med dem han var satt til å overvåke som fikk Vegard Jansen Hagen til å svare som han gjorde den gangen? Spørsmålet melder seg plutselig og med styrke etter landsmøtet i Sosialistisk Venstreparti. For der ble det brutt barrierer og skrevet norsk pressehistorie. For første gang satte politiske journalister det på trykk som de før bare har sladret om i festlig fag-lag på Tostrupkjelleren: Hvem drakk hva? Og hva skjedde da promillen steg og selvkontrollen sank hos de politiske støttespillerne til SV?

                Historisk sett har norsk presse vist respekt for offentlige personers privatsfære og holdt seg unna utskeielser og overtramp som ikke forstyrrer eller har relevans  for vedkommendes yrkesutøvelse eller faglige virke. Utenlands er tradisjonen en ganske annen. Sex mellom samtykkende voksne er for eksempel ikke-tema i størstedelen av norsk presse. På De britiske øyer fråtser tabloidene i "avsløringer" og "skandaler" rundt kjendiser innen showbusiness, sport og politikk. Den som er med på leken, får smake både steken og det pikante tilbehøret.

               For tolv år siden var det ski-VM i Thunder Bay, og det vakte en smule undring hos en vinteridrettens førstereisgutt at norske hoppere var på strippeklubb med øl og filtersigaretter natten før kvalifiseringen til normalbakke-rennet. Journalistisk relevant ble episoden likevel først da halvparten av de aktive landet på kulen dagen derpå. Landslagssjef Trond Jøran Pedersen svarte greit på spørsmålene rundt episoden, og saken var for TV 2s vedkommende ute av verden. Det var åpenbart ikke pikene på "Centerfolds" som hadde ødelagt rennet for de norske hopperne. End of story.

                For et par år siden fikk TV 2 tips om at en profilert landslagsspiller hadde vært dritings på et utested i Bogstadveien to dager før VM-møtet med Skottland på Ullevaal. Mens Dagbladet skrøt av at de fikk samme tipset, men ikke sjekket det, gjorde TV 2 det enhver nyhetsredaksjon med respekt for seg selv naturligvis gjør: Vi undersøkte sannhetsgehalten i tipset! Og fant at der ikke var hold i påstandene. Ryktene ble tvert imot avkreftet og saken lagt død. Fordi vi ikke synes vi har noe med hva landslagsspillere som ikke bryter de selvpålagte internreglene foretar seg på fritiden.

               Livet som journalist er en evig leikarring på et gulv fullt av tikkende habilitets-miner. Det gjelder selvsagt for alle som jobber med fagfeltene krim, kultur, politikk, økonomi og sport. Fortsatt tror jeg det er smart å opprettholde skillet mellom det private og det som har med karriere og yrkesutøvelse å gjøre. Men når aktørene pressen er satt til å overvåke beveger seg inn i gråsonen, må de vite at observasjonene i hvert fall blir bakgrunnskunnskap og kan danne basis for senere saker. Alternativet til fredfylt samkvem basert på tillit er streng segregering og takk for i kveld og god natt til pressen straks landsmøtelysene slukkes. Vil vi ha det sånn?

              I riktig gamle dager bodde og reiste fotball-landslaget og pressen sammen. Fullt så intimt er ikke samkvemmet nå lenger, men forholdet er åpnere og tettere enn i de fleste andre land. Fordi Norge er Norge og vi har tradisjon for åpenhet, tillit og gjensidig respekt. En skal selvsagt ikke lukke øynene, fortie det skandaløse eller bære over med det uholdbare. Men inntil videre tror jeg det var en klok mann som serverte det megetsigende budskap i 1998:

            - Vi hadde i grunnen nok med oss selv!

Kommentarer:
Postet av: Lars

Jeg er enig i at man ikke skal frotse i andres blemmer, og hvertfall at man skal sjekke gehalten i rykter og tips som dukker opp. Likevel syntes jeg vel det er på sin plass å be en utøver som går på fylla før kamp, og kanskje bryter interne regler, om en kommentar (men kanskje ikke Myggen/Berg, det ville kanskje ødelagt mer for landslaget?)

Når man ikke alltid gjør dette skyldes dette kanskje også at journalisten vil ha et godt forhold til spilleren. Så lenge alle er kompiser får vi kanskje ikke kritisk journalistikk, men vi får mye intervjuer - dog på intervjuobjektets premisser. Jeg ville heller hatt litt mer kritisk journalistikk, men jeg er ikke sikker på at "folk flest" støtter meg i dét - og hvis det ødelegger for mitt lag ser jeg helst at man ikke er kritisk:-)

Den norske fotballfamilien er liten, og en spiller er i neste øyeblikk ekspert, trener, skribent eller studiogjest. Det virker som man har en del å tjene på litt klarere retningslinjer enn Davy gir uttrykk for her? Eller har alle egentlig mest å tjene på at alle er venner?

02.apr.2007 @ 08:59
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: ?

davy er gud

02.apr.2007 @ 14:20
Postet av: spiff

Du skriver:

"Mens Dagbladet skrøt av at de fikk samme tipset, men ikke sjekket det, gjorde TV 2 det enhver nyhetsredaksjon med respekt for seg selv naturligvis gjør: Vi undersøkte sannhetsgehalten i tipset!"

Pleier enhver nyhetsredaksjon med respekt for seg selv å utlevere sine kilder også, slik Mini gjorde?

02.apr.2007 @ 14:37
Postet av: Lars A

til Lars litt lenger opp. Jeg er veldig glad for at vi ikke har engelske tilstander her der offentlige personers privatliv blir klistret opp på forsidene av aviser o.l i eininga.

02.apr.2007 @ 20:24
Postet av: memofromturner

Jeg synes ikke dere i TV2 skal skryte av journalistikken dere bedriver. Det var selvsagt fint at dere sjekket opp denne saken fra Bogstadveien.

Hva er det egentlig TV2 ønsker med sine fotballsendinger ?
Ønsker dere å formidle fotballkamper på en saklig måte med fine diskusjoner rundt, eller ønsker dere noe annet ?

Av og til føler jeg at TV2 tar en "Se og Hør" med store overskrifter og lite innhold. Av og til virker det som om dere til enhver pris ønsker å lage skandale ut av den minste ting, fordi det selger....

Hvor mange dommere skal dere konfontere og kritisere ? Hvor mange treneres avgang skal dere lansere ?

Når det gjelder debatter så mener jeg TV2 har alt å lære av NRK.

Ikke trekk diskusjoner ned på et usaklig frpvenlig holmgangnivå. Den store hopen som følger fotball på TV ønsker seriøsitet.

20.apr.2007 @ 06:30

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5177535
hits