TV2Nettavisen

Askeladdens siste eventyr

Av Davy Wathne - 10.mai.2006 @ 23:31
                 Tretti år er gått siden der sist var en vaskekte askeladd i cupfinalen. Og det skjer ikke igjen! Ikke med dagens måte å komponere de innledende rundene på. For den paradoksale sannheten er at jo svakere plassert du er, desto vanskeligere får du det på cup-ferden.
                Da Sogndal startet marsjen mot Ullevaal i 1976, var klubben hjemmehørende i det som den gangen het 3. divisjon - eller Landsdelsserien. Finalesøndagen hadde Svein Bakke, Knut Christiansen og alle de andre SIL-heltene riktignok rykket opp og sikret seg retten til å spille i det som i dag heter Adecco-ligaen, men de var et 3. divisjonslag da jubelsesongen startet og cup-oppsettet ble presentert.  Det gjør kameratgjengen fra Fosshaugane til Fotball-Norges siste virkelige cup-askeladd. Og den posisjsonen vil Svein Bakke, Leon Hovland, Rolf Navarsete og Knut Christiansen beholde til evig tid. For i det moderne Fotball-Norge er det rett og slett ikke menneskelig mulig for et lag fra nivå 3 å ta seg til finalen slik Sogndal gjorde det.
               - Cup er cup, heter det. Men det er en sannhet med mange og sterke modifikasjoner. For overraskelseslagene blir stadig sjeldnere og får aldri noen fordeler. Tvert imot. Tar David først innersvingen på Goliat, belønnes han bare med en enda mer slagkraftig motstander i neste runde. Og momenter som "flaks med trekningen" kan en se så godt som helt bort fra når loddet først kastes i 4. runde. Da er potensielle askeladder ryddet av veien for lengst.
              På sin vei mot 1976-finalen tok Sogndal innersvingen på tre av de seks beste lagene i toppdivisjonen: Vikings multimestrer med fem seriegull på syttitallet, feiende friske HamKam med Tom Jacobsen som midtbanedirigent og Start med Trond Pedersen, Sven Otto Birkeland, Stein Thunberg og Svein Matta Mathisen. Finalemotstander Brann hadde det for sammenligningens skyld atskillig enklere. På sin vei mot cupfinalen eliminerte rødtrøyene en eneste toppklubb: Den regjerende cupmester Bodø/Glimt. For sikkerhets skyld hjemme i Bergen i kvartfinalen.
             I dag er gapet mellom Tippeliga-klubbene og alle dem som IKKE ser stort til tv-milliarden enormt. Ikke nødvendigvis på en måte som gir seg utslag i hver eneste kamp og hele tiden. Men rammebetingelsene er så himmelvidt forskjellige at det er naivt å tro at en klubb som Follese, Grovfjord eller Stange kan ta knekken på mer enn ETT Tippeliga-lag. I beste fall. Og klarer de det, står der en minst like skarpskodd rival og venter. Og i neste runde er alarmen gått og overraskelsesmomentet borte. 
          Et forutsigbart norgesmesterskap nesten uten overraskelser er prisen for profesjonalisering av de mektigste og etableringen av en himmelhøy mur mellom klubbene i underholdningsbransjen og de gode, gammeldagse idrettslagene med rekrutteringsarbeid og loddsalg, ildsjeler og vaffelrøre. Det er imponerende at noen av dem fortsatt fantaserer om Ullevaal. Dessverre blir det nok med drømmen.
              

Kommentarer:
Postet av: nick

hei davy. hper vi ser noe nytt i r.. hvis du har rett s blir det en kjedelig sommer.

11.mai.2006 @ 03:20
Postet av: Rune Nilsen

Hei davy
For oss som kom oss videre til andre runde og fortsatt drmmer om Ullevl er det en forbedring i rets opplegg for Cupen at strre del av "cupkassen" fordeles p lagene i frste og andre runde. Sasbraathens som hovedsponsor ser imidlertid ikke ut til ha skjnt verdien av folkefesten,ildsjelene og vaffelrren. Av de 1 mill sponsor kompenserer hjemmelagene med for utgifter i forbindelse med arrangementet er ingenting avsatt til frste og andre runde, mens 115 000 er satt av til hjemmelagene i mennenes semifinale.
Er overbevist om at Sasbraathens ville ftt kt goodwill i det brede lag av folket (kundegrunnlaget) om de i strre grad hadde kanalisert pengene mot de innledende runder av folkefesten som NM i fotball er i Norge.
Hilsen Flekkery supporter.

11.mai.2006 @ 08:32
Postet av: Brannmannen Davy

Davy du e min helt!
Heia Brann!
BergenLoveYou

11.mai.2006 @ 18:38
Postet av: Hasse

FEIL, Davy! Brann eliminerte ingen toppserielag i 1976. Bod Glimt rykket opp det ret og debuterte i gamle 1. divisjon i 1977 - p Brann Stadion!

11.mai.2006 @ 19:09
Postet av: Lars Olve Hesjedal

interessant om gammelt og nytt, Davy.

men kan du utdype det med komponeringen av rundene?

11.mai.2006 @ 23:26
Postet av: Hasund

Bra innlegg, men er det mulig ta i bruk avsnitt?? Blir for lange tekstbolker til at man gidder lese alt. Se p Bengt Eriksen sin blogg for inspirasjon...

12.mai.2006 @ 12:31
Postet av: Remi

Litt enig der Davy. Er nesten som EM og VM kvalifisering. De beste lagene fr ikke komme i samme gruppe. De m dele de beste lagene ut i forskjellige grupper, hvor de fr "drligere" lag. Og i playoffen er det ogs slik. Hvis de skalt beste landene ikke klarer frste plassen som forventet, fr de den drligste motstanderen FIFA klarer finne i playoffen.
Det er bare teit. CUp og lignende skulle blitt trukket 100% tilfeldig!!
Forresten, Brann vinner serien i r. Nr de spiller slik som de gjr n er det ingen tvil!

13.mai.2006 @ 20:30
Postet av: yvind Jacobsen

Hva med bruke cupkassen p trekke kamper fra 1. runde - slik at Jotun kan mte Sandnes Ulf - samtidig som Brann er uheldige og trekker RBK. Da kan man snakke om askeladder igjen!

16.mai.2006 @ 14:09

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1259173
hits