TV2Nettavisen

Byen e' Bergen......men ikke for fruen!

Av Davy Wathne - 09.mai.2006 @ 23:15
             Endelig har jeg hørt om en fotball-frue etter mitt hode!
             Gjennom et langt fotball-liv har jeg møtt noen spiller-kjærester, noen forloveder, noen koner. Til og med noen "kusiner", "kolleger", "bekjente", "svigerinner", "venninner av konen", elskerinner og eks'er. Og jeg har jo skjønt at det ikke alltid er så enkelt. Ikke er det enkelt når mannen er tiljublet og populær og etterspurt. Ikke er det enkelt når han opplever formsvikt, får skylden for tap, er ute av start-elleveren og når han går langtidsskadd. Og ikke blir det stort bedre når han legger opp og skal bli ektemann og barnefar og alt det han IKKE hadde tid til å være da fotballen la premissene og tilhengerne stjal all oppmerksomhet. For hvor ble det av dyrkingen og jubelen og stjernestatusen? Hvem er han når ingen lenger vet hvem han er, ingen vil ha autografen og ingen husker cupfinale-målet han scoret eller det strålende solo-raidet mot Bulgaria på Ullevaal? Hvem faen var det jeg falt for og giftet meg med? Hvor ble han av?
           Jeg har ingen statistikk og aner ikke om fotballpillere skilles oftere eller sjeldnere enn andre menn. Om de lever lykkeligere eller i mer hjerteskjærende ensomhet som fraseparert eller skilt enn vi andre skipbrudne. Men jeg har en følelse av at fotballens tiljublede yndlinger ikke alltid er på rundens lag eller får tiere på hjemme-børsen.
           Som bergenser har jeg ingen problemer med innflyttere som ikke trives her. Det er en menneskerett IKKE å like de bergenske institusjoner, tradisjoner, skikker, (u)vaner - alt som er så tydelig og så håndfast i denne kompakte byen innerst i fjorden og ved foten av fjellene. En må gjerne hate den taktfaste kakofonien fra buekorpsenes slagere og brølene fra brautende bergensere med skarrende r'er. Og i stedet søke tilflukt i hjembyen eller et hvilket som helst annet sted. Liker en seg først ikke i Bergen, er byen sannsynligvis det verste og mest uutholdelige stedet på jordens overflate. Fordi alt er så påtrengende og nært og uunngåelig.
         Så fru Kvisvik og fru Soma og fru Winters - hun liker seg visst heller ikke her - har min fulle støtte og min ubegrensede sympati. God tur og lykke til på neste stoppested på livsferden. Takk for at vi fikk låne mannen din og ha glede og nytte av ham i for Brann gode dager!
       Det er med hånden på hjertet herlig å møte en harmonisk Raymond Kvisvik som virkelig har fått sving på husbyggingen og familielivet i Fredrikstad. Det er befriende å se Ragnvold Soma blomstre og trives på hjemlige Jæren og i Vikings vaklevorne midtforsvar. Og Robbie Winters blir forhåpentligvis lykkelig når konen finner seg til rette og alt hjemme stemmer bedre. For det er nå en gang slik at det går til helsike på jobben når det er trøbbel i heimen.  Og omvendt.
        Men hvis det er sånn at der er minst tre dypt ulykkelige og ikke veltilpassede koner i en Brann-stall på drøyt tjue spillere: Hvorfor hører vi aldri om frustrerte fruer i Real Madrid, Juventus og Bayern München? Hvorfor sitter ikke vansmektende og dypt ulykkelige ektefeller og gråter sine modige tårer på Nadderud og Alfheim, på Briskeby og Åråsen? På tv-bildene fra Skien ser vi tvert imot Fernando de Ornelas kysse sin overstadig lykkelige kone og småbarnsmor hver gang han har scoret? Og på Viking stadion klapper fru Nhleko ekstatisk når Toni scorer praktfulle mål for den stavangerske kriseklubb? Hva er det Stavanger har som Bergen mangler?  - Der er ingen fjeller der, som onkel Ingmar sa. Han hadde besøkt mormor og morfar i Stavanger.  Til gjengjeld er Breiavannet forbausende likt Lille Lungegaardsvann. Og havnen i oljebyen er jo rene miniatyrutgaven av Vågen og Bryggen og Torget. I øyeblikket ligner den til overmål en støvete og støyfylt byggeplass!
             I vrimmelen av  Viking-profiler på tribunen på kampen mot Molde: Ronny Deila, Odd-stopperen som spilte for Viking i fjor og forsvant til jobben som spillende assistenttrener i friskt satsende Strømsgodset.
         - Hva i all verden gjør han her? Skal Viking møte Godset i cupen?
         - Nei, konen vil ikke flytte! Hun stortrives i Stavanger!!!!
         Ble det sagt fra vanligvis pålitelig hold!
         - Konen stortrives i Stavanger!
        Jeg lekte med ordene og setningen.
        - Konen stortrives i Stavanger!
        Og så skjønte jeg hvorfor Brann ikke har vært seriemester siden 1963. Da bodde samtlige rødtrøyer - med unntak av Kniksen fra Eidsvågneset og askøyværingen Trygve Andersen - i gangavstand fra Stadion og spiste middag hjemme før de gikk på trening.
        Det er i spillere med koner som fru Deila nøkkelen til kontinuitet og stabilitet ligger. Det er slike partnere Per-Ove Ludvigsen må være på utkikk etter og sikre seg. Livsledsagere som slår rot her og føler de hører til. Jenter som trives og skaffer seg jobb og venninner og et nettverk ved siden av mannens arbeidsplass.
          - This is a man's world, synges det. Sannheten er vel den stikk motsatte - og har strengt tatt vært kjent siden beretningen om Edens have....

Kommentarer:
Postet av: ystein

Her har Davy selvflgelig veldig rett! Det er jo denne problematikken som gjr det vanskelig for lag fra sm byer og tettsteder - hente spillere eksternt som ikke bare skal trives i en ny klubb, men ogs i en ny by. Hvorfor akkurat Brann og Bergen skal slite med dette er for meg en gte. Har ikke bodd der selv, men byen er jo av en viss strrelse, er noenlunde pen og har egentlig alt man trenger. Hrer stort sett positivt om byen fra de som flytter dit. Kan det vre det mildt sagt begredelige vret?

10.mai.2006 @ 00:03
Postet av: Christer

Fantastisk, Davy! Du har skjnt det! :)

10.mai.2006 @ 00:43
Postet av: Martin

Ren og skjr tilfeldighet..

Har masse innflyttede venner som stortrives her i byen mellom de syv fjell, er vel helst at enhver sak blses opp ut av ethvert format her takket vre sensasjonshungrige BA, BT, og n, ikke MINST ibergen.no...

10.mai.2006 @ 00:56
Postet av: Paco

Davy, du er en ordkunstner av sjeldent bra kaliber! Vakkert og klokkeklart - flott lesning.

10.mai.2006 @ 01:08
Postet av: hauge

strlende. rett og slett

10.mai.2006 @ 01:36
Postet av: Per-Einar Dahlen

Det er en viktig faktor at folk trives. Leste for en stund siden om en utenlandsk spiller som ikke ville til Molde. Hadde ingenting imot laget, men byen. Litt merkelig at det skal vre slik nr man tjener gode penger i Molde ogs?
Virker som enkelte har vel store primadonnanykker.

Det jeg liker hre om er at rst, Rush og Lange nsker seg hjem til Troms. Er det ikke fantastisk at 'gutan vil hjm'. Jeg har knapt vrt innom flyplassen i Troms men lokalpatriotisme som dette kan man ikke unng elske!

10.mai.2006 @ 01:51
URL: http://la7dfa.com
Postet av: Rami

Skjnner ikke dette innlegget...

10.mai.2006 @ 09:01
Postet av: Geir

Utrolig bra, Herr Wathne. Jeg har aldri opplevd deg som skrivende journalist, da jeg er litt for ung og fra stlandet (Fugla...). Liten tvil om at dine lange setninger egner seg bedre p trykk enn p TV..

10.mai.2006 @ 10:06
Postet av: Kris

Ikkje for delegga et ellers knallbra poeng, Davy, men i tilfellet Deila (frue..) e det et par ting som m tas i betraktning: For det frste e det vel ikkje tvil om at Stavanger e ein mye kjekkere/finere/bedre by enn begredelige Drammen.. for det andre s komme faktisk kn te Deila fra Stavanger.. Kanskje ikkje s rart at hu ikkje gidde flytta stp.. Nr det gjelde Toni s kan det bare spekuleres i koffor kn hans ser ud te overleve i byen. Det kan ikkje ver vret: det e jo liga begredeligt i Stavanger som i Bergen ca 85- 90% av ti!

Ellers: knallbra blogg!

Eksilsiddis i Bergen

10.mai.2006 @ 10:14
Postet av: Hansa

Ryktene om at konen til Winters ikke trives har man hrt fr, s det kan nok stemme. Men nr det gjelder Kvisvik og Soma er det ganske utrolig at Davy kan forenkle deres avreiser til gjelde at konene ville vekk fordi de ikke trivdes. Davy vet like godt som meg, og alle andre journalister i Bergen, at disse sakene har langt mer alvorlige rsaker. Det handler bde om sykdom og en (selvforskyldt) vanskelig livssituasjon.

S dette med at koner ikke trives i Bergen er bare tull.
Og Davy burde vite det!

10.mai.2006 @ 10:16
Postet av: Jrgen

du eier! rett slett..

10.mai.2006 @ 10:18
Postet av: Fredda

Hehe, utrolig bra skrevet! Give me five Davy.

10.mai.2006 @ 11:20
Postet av: Prtorius (rio)

Ja, den krligheten------ekte kjrlighet

10.mai.2006 @ 14:32
Postet av: Newcastle

Brann-spillerne fr skaffe seg damer som ogs elsker fotballen, da hadde de nok trivdes bedere i Bergen, selv om de nok ikke vinner serien hvert r:P

10.mai.2006 @ 19:32
Postet av: Kurt Oddleiv

Hrt om avsnitt?

10.mai.2006 @ 23:53
Postet av: Ammann

Til Hansa.Du er den eneste som tr sette ord p hvorfor Raymond "mtte"forlate oss.Ikke en gang Dawy tr.Men det er kanskje best at vi tar den "hemmeligheten"med oss et vist sted.Vi elsker jo alle Kvisvik.Ikke alle kanskje,men vi ikke torpedoer,kanskje.Du er alltid velkommen tilbake,Raymond..........

11.mai.2006 @ 01:13
Postet av: Sigurd

Jeg husker deg godt fra studietiden i Bergen i 70-ra. Det var tiden da du brukte din hvasse penn p sportssidene i BT, og du praktiserte dine ferdigheter som fotballdommer p Vestlandet. Du har senere vist oss dine kvaliteter p skjermen i TV2-sporten. Jeg m likevel innrmme at lese dine betraktninger her blir et hydepunkt. Stilistisk en fryd lese og alltid poengterte synspunkter. Fortsett med det, Davy, s vi som har sans for god sportsjournalistikk, har noe glede oss over. Heia Voss - og Brann!

11.mai.2006 @ 09:10
Postet av: Hansa 2

for ta det frste frst. vanvittig bra skrevet, men Davy forenkler to situasjoner. Kvisvik og Soma skyldtes IKKE bare koner. jeg refererer ellers til det Hansa skriver lenger oppe og sier meg smlig skuffet over at Davy, som er s opptatt av fakta, unnlater legge grunnleggende VIKTIG fakta til grunn her nr har omtaler "koneproblematikken".

11.mai.2006 @ 22:57
Postet av: Knott

litt langtekkelig, ellers ok. merker han har vrt BT-journalist.

11.mai.2006 @ 22:59
Postet av: Siggen

Som vanlig skriver du glimrende men..
Denne saken om "fruene" som ikke trives i Bergen kunne jeg vrt foruten.Hver gang noen populre spillere forlater Brann starter hylekoret blandt supportere og media.Vi har hatt sakene I.Rnningen,Kvisvik og Soma.Det har vrt oppslag der Mons Ivar og Per Ove fr s rene flagrer og bde media og ikke minst supporterne forlanger begge to fjernet.Det skrives i aviser og ropes i Tv at fruene ikke trives i "storbyen Bergen"?.Jeg er bare lykkelig over at massemedia er s hensynsfull at de ikke forteller den egentlige grunnen til at disse spillerne forlater Brann og Bergen.Derfor mener jeg at du burde latt dette temaet ligge.

12.mai.2006 @ 05:03
Postet av: winters' mj

mordi winters....

15.mai.2006 @ 19:25
Postet av: Mats

Synes du har en flott blogg her. Men var det ikke noe med at konen til Zidane ikke likte seg i Torino nr han spilte i Juventus? Derfor han dro til Madrid? Mener det var noe der.

18.mai.2006 @ 12:05
Postet av: f.i.k

faen davy bra skrevet...fantastisk

19.mai.2006 @ 12:37

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1253441
hits