TV2Nettavisen

Du m ikke sove.....

Av Davy Wathne - 05.jun.2006 @ 00:58
         - Europa skjelver, lød hjørneteksten da TV 2-sporten meldte at Brann hadde fått gratis-billett til første kvalifiserende runde i UEFA-cupen for fire år siden.  Begrunnelsen for tildelingen var verken tabellplasseringen eller de sportslige bravadene sesongen i forveien. Nei, rødtrøyene "kvalifiserte seg" for Europa fordi de hadde vært greie gutter og toppet den hjemlige fair play-statistikken.

          Kanskje burde posisjonen på nedre tabellhalvdel fått noen til å lukte lunten og fornemme et snev av bergensk selvironi i den  brautende teksten. For ingen ved sine sansers fulle fem kunne beskylde nedrykkstruede Brann for å skremme noen den aktuelle sommeren. Og i nevnte kvalifisering gikk det ikke bedre enn at litauiske Suduva vant 3-2 både i Bergen og i returoppgjøret på lånt gress i Kaunas. Klubbens egen bane var så dårlig at den ikke kunne brukes til europacup-fotball. Spillerne var - når sant skal sies - på nivå med banen.

          Indirekte var "Europa skjelver" ment som en sporty omskriving av en verselinje av  Arnulf Øverland, en lyriker vi bergensere gjerne omfavner og oppfatter som et bysbarn. Selv om han - i likhet med en rekke glimrende fotballspillere - var født i Kristiansund. For i motsetning til nesten alle gode fotballspillere vokste den årvåkne og velformulerte radikaler opp i fattige kår i Bergen. For så å forårsake rabaler på morgenmøtet i TV 2-sporten dagen etter meldingen om Branns UEFA-billett. For var ikke dette å ta litt hardt i? Var ikke hjørneteksten rett og slett misvisende?

         Bergensk selvironi har dårlige kår, for resten av landet velger nå en gang å se breiflabbene fra byen innerst i fjorden som utålelig storkjefta og støyende, brautende og sjølgode. Men for innvidde og dem som har øye for sånt: Vi ler faktisk av oss selv! Ikke minst når vi synger om 1963 - som om det var i fjor!

          Nå er Brann igjen kommet med i UEFA-cupens første kvalifiserende runde. Uten at en levende sjel skjelver det aller minste verken her eller der. Det burde de kanskje gjøre, for denne gangen har Brann et langt bedre mannskap enn det som NESTEN rykket ned høsten 2002. Ja, det er faktisk på høyde med gjengen som holdt Liverpool til 1-1 i kvartfinalen i cupvinnercupen våren 1997. Og vel så det....

           Hva som sto på hjørneteksten da det ble klart at Brann sikret seg den ene av de to gratis-billettene til Fotball-Europa denne sommeren? Ingenting. På TV 2 ble nyheten forbigått i megetsigende stillhet. Fordi redaksjonens bergenserne har lært å holde kjeft? Eller fordi det bare er rett og rimelig, ja, nærmest  en selvfølge,  at Brann deltar i europacupen?

          - Du må ikke sove, formante dikteren. Arnulf Øverland fortjener fortsatt en tallrik leserskare.
       

Kommentarer:
Postet av: Tore Stenshagen

Dette er jo en presis observasjon. Tankene gr tilbake til Branns kalasseier mot Lyn p Ullevl i 1997, da Tore Stenshagen hadde en ytterst uheldig dag p jobben. Det toppet seg da han klarerte ballen i rven til Kjetil Lvvik og i eget ml, hvorp den godeste Stenshagen jogget bort til Lyn-benken for be om avlsning. Da nsket ble avvist, mtte Stenshagen resignert jogge tilbake til buret sitt, der han ble mtt med ironiske tilrop fra Brannfansen (av typen "Tore p sporet!" og "Stenshagen for Norge"). Etter kampen, presterte den samme Stenshagen takke Brannfansen for "den fantastiske sttten" han hadde ftt, hvilket fikk BTs utsendte, Vegard Jansen Hagen, til trt bemerke at "ironien fortsatt ikke ser ut til ha kommet til Oslo Vest". Fravret av innsikt i Bergensernes selvironi, virker, som Wathne ppeker, vre et mer nasjonalt fenomen. Denne selvironien kommer mer eklatant til uttrykk i den feiende flotte "Hallo, hallo! Vi e s jla god. Vi hakkje vunne nkke siden 1982. For vi e guttene fra Bergen!". En sang Sternes effektiv luket bort fra repertoiret 7. november 2004.

05.jun.2006 @ 11:16
Postet av: brann

"P TV 2 ble nyheten forbigtt i megetsigende stillhet"

En underlig nyhetsvurdering hvis TV2-sporten virkelig mente en sak a la "Flaks ga norsk e-cupplass" ikke er en sak.

S denne saken bde p VG Nett, BA.no, BT.no og Nettavisen i gr. Ja, det sto til og med p TV 2s egen tekst-tv ...

05.jun.2006 @ 12:02
Postet av: Iron I.

Er det ironi at du jobber for rikspressen men bare snakker om Brann ogs ?
Du skjnner vi stlendinger har s vont for skjnne slikt

05.jun.2006 @ 12:26
Postet av: nicholas sten

det er bare gratulere Brann med uefa cup plassen men det blir ikke noe gjentagelse av ret1997 hvis ikke Brann fr enklere motstandere da men jeg skal nske dem all lykke.

05.jun.2006 @ 12:29
Postet av: Per

Hva har skjedd med deg, Davy?
Er du blitt for gammel i det siste? Fr hadde du selvironi i forhold til deg selv , Bergen og Brann. N er alt du lirer av deg gammelt surt oppgulp, minner meg mest om borettslagsjefen i etajsen over oss!

Det er synd! Jeg likte deg fr!

05.jun.2006 @ 12:36
Postet av: Fin Gnatt

Jeg var vaktsjef for sportsnyhetssendinga p TV 2 i gr. Med fare for delegge et godt retorisk poeng for min gode kollega Davy; men for korrigere etterlatt inntrykk: Trekninga av UEFA-cup-plassene skjedde i pausen p U21-finalen i Portugal i gr (Nederland slo Ukraina 3-0). Og var ikke klart da vi gikk av sending.
SELVFLGELIG hadde vi meldt om et nytt norsk lag med i UEFA-cupen om vi hadde rukket f det med i sendinga!

05.jun.2006 @ 12:48
Postet av: Roberto

Det er jo ikke s gode odds for bli trukket ut i fairplay-potten, s det er jo en seier i seg selv. N er det jo hyggelig at et lag p opptur fr reise ut i europa - tabellen har en tendens til snu seg opp ned fr lagene som kvalifiserte seg forrige hst kommer seg ut i uefa-cup (Rosenborg har vrt et hederlig unntak) Hadde vrt gy om Brann hadde kommet seg til gruppespillet s det hadde vrt sjans for litt celebert besk p stadion!

05.jun.2006 @ 14:37
Postet av: Martin

I r gr tydeligvis alt Branns vei...

En dag skal det skje som i 63...

06.jun.2006 @ 17:50
URL: http://home.no/nedrez

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1407897
hits