TV2Nettavisen

Verbal krigføring

Av Davy Wathne - 03.mai.2006 @ 10:55
          - Vi har ikke fått et straffespark på 27 kamper, klaget Start-trener Tom Nordlie. Og fikk et straffespark som aldri var i nærheten av å være straffespark. For først var det hands på en av hans egne spillere. Og så kom en stakkars Viking-reserve i skade for å stoppe Jone Samuelsens klareringsforsøk med en arm det aldri var meningen å benytte til ball-spill. Men med sin medie-retorikk hadde Tom Nordlie disponert dommer Kjell Alseth for å ta en avgjørelse til fordel for sørlendingene.....
           Alt var enklere før. Ikke minst rollen som fotballtrener. Jobben besto i å sørge for at spillerne var fysisk  forberedt på de utfordringene som ventet.  Ta ut laget. Velge taktikk. Lede spillerne fra benken. I dag stilles der helt andre krav. En skal fortsatt ha ansvaret for den fysiske fostring og den taktiske skolering. Men i tillegg skal en være talsmann for klubben og spillergruppen, sosialpsykolog, motivator, demagog, sirkusdirektør, medie-mener og en hel masse annet. Ikke alle fikser alle rollene like bra. Og ikke alle har skjønt hvor grensene går.
          I fotballfamilien finnes der skrevne og uskrevne lover. Fotballforbundet ynder å fremstille fellesskapet som et harmonisk hele uten indre motsetninger. Selvsagt en absurditet og et selvbedrag. Fordi der  bare kåres en seriemester og en Kongepokal-vinner -  og fordi der bare finnes et begrenset antall adgangstegn til europacuper og millioninntektene fra Royal League. Til lags åt alle kan som kjent ingen gjera. Og klubbene befinner seg i en konstant konkurransesituasjon. Om de er aldri så flinke, kan ikke alle lykkes. Driver du bilverksted, lakseoppdrett eller brødbakeri, kan alle tjene penger. Hvis de bare er flinke nok. Innen fotballen er suksessen gjensidig utelukkende.
        Så langt har de fleste trenerne konsentrert seg om sin egen klubb og sine egne spillere. Verbale angrep på motstandere har stort sett kommet som følge av enkeltepisoder og konkrete hendelser. Når Moldes ferske trener Arild Stavrum nå tar retorikken og demagogien fra spaltist-virksomheten sin med seg inn i trenergjerningen, forsterker han tendenser en såvidt har skimtet tidligere. Han blir en fotballens lobbyist. Han bruker ytringene sine taktisk. Via mediene forsøker han å påvirke dommere og motstandere og på den måten fremme Moldes muligheter. Mot Rosenborg på Lerkendal. Og mot Brann på omdøpte Aker Stadion.  Så får tiden vise om han er like heldig - eller like dyktig - som Tom Nordlie. Og om dette blir en arbeidsmåte som gir fra før utskjelte dommere enda nye utfordringer....

Kommentarer:
Postet av: Hurricane Gilbert

Godt gjort at Arild Stavrum har klart å bli enda mer uspiselig som trener enn han var som spiller. En øvelse jeg lenge trodde var fysisk umulig.

03.mai.2006 @ 11:08
Postet av: heandreb

er for at trenere utrykker seg verbalt for og gire opp spillerne og andre trenere, men blir bare patetisk når de ikke får noe ut av det..
i dette tilfellet taper ivar nomark stort

03.mai.2006 @ 11:16
Postet av: gmk

Nå var det vel slik at både dommeren i Viking-kampen og Rune Pedersen mente at det ikke var galt å dømme straffe i den situasjonen. Så at det ikke var i nærheten av et straffespark er FEIL!!!!

03.mai.2006 @ 11:43
Postet av: rek

man kan ikke la være å blåse straffe bare fordi viking spilleren ikke mente å ha hånda der for å favorisere sitt lag. og som GMK sier så har både dommer alseth og pedersen sett situasjonen på video og konkludert med at straffen er grei.. Skjønner ikke at det blir diskusjon i etterkant. Latterlig DAVY. Diskuter heller noe som er tvilsomt og som trengs å bli belyst med en av de beste journalistene på sportsiden i Norge.
Du pleier å treffe men denne gangen er du ikke i nærheten.

03.mai.2006 @ 12:11
Postet av: stone

Å si at det var riktig å dømme straffespark tror eg de fleste er enig om at er feil! Det Frode Olsen sier etter kampen om at det var kort avstand fra der ballen blir slått til treffpunktet og at den klareringen er knallhard er jeg helt enig med, dermed IKKE straffe.
Så over til Arild Stavrum; hva er det han driver med?? Kommer med utsagn hentet fra ingenstedsland. Hva vil han med det? Å si at Martin Andresen er en bølle og ikke en fotballspiller er jo helt urimelig!!! Blir faktisk provosert og litt kvalm av at det går ann å si noe så uproft som det. Håper Brann rævkjører Molde i kveld!!!!!!!!!!!

Byen e' Bergen og laget e' Brann!!!!!!

03.mai.2006 @ 12:13
Postet av: Start-fan

Det var selvsagt ikke i nærheten av straffe. For det første skulle det vært blåst frispark til Viking, og for det andre får ikke Viking noen fordel av at klareringen blir blokkert. Han har hånda i en naturlig posisjon, har ikke sjanse til å flytte den og drar ikke nytte av det. Start var meget heldig som fikk tre poeng i den kampen.

03.mai.2006 @ 12:16
Postet av: Hjerte i Brann

Jeg er helt enig med deg Davy, Nordli og spesielt Reko klager for mye. Alle skulle gått på kurs hos Mjelde om hvordan de skal takle nederlag o.l. Jeg kan ikke huske sist Mjelde klaget på noe som helst....Men tilbake til det som var diskusjons emne, det VAR IKKE STRAFFE..

03.mai.2006 @ 12:24
Postet av: Kølla

Dere Start-fans her inne som mener det var straffe. Fy faen så på jordet dere er. Bra dere ikke dømmer kamper for dere eier ikke objektivitet! Jeg heier ikke på Start, heller ikke på Viking, men på LSK og har bare en ting å si: straffa til Start var faen så feil. Slutt å syt. LSK fikk en lusen straffe på over 70 kamper i tippeligaen inntil det løsnet nylig og har likevel klart å holde kjeften lukket og latt dommerne dømme. Dere som mener at dommrne tar betaling er ennå mer korka. VOKS OPP, sytekopper

03.mai.2006 @ 12:24
Postet av: Store Tå

Kurant med straffe. Midtun Lie var riktignok borti ballen med hånda først, men da lå han nede og fikk ballen sparket dit på svært kort avstand. Tror ingen dommere ville blåst på det. Viking-handsen var naturligvis ikke vilje-hands, men er likevel en typisk hands. Hånden langt utenfor kroppen og stopper ballen. Er det fotball?

03.mai.2006 @ 12:56
Postet av: Gira

Takk for at noen endelig støtter Vikingene!! Syns de får ufortjent lite oppmerksomhet i media. Når det skjer, er det pga slike hendelser som mot Start. Selvfølgelig var det ikke straffe!!!

03.mai.2006 @ 13:00
Postet av: c",)

27kamper uten straffe? Hele forrige sesong og 3 første denne sesongen... Med hjelp av en fantastisk bra kalkulator fant jeg ut at tallet da måtte være 29 kamper uten straffespark.

Forøvrig er det jo søtt at du skal ha sleivspark og provoserende meninger i bloggen din (selvsagt mer interresse), men å si at det ikke var i nærheten av å være straffespark blir feil. Tvilsomt? Absolutt! Men dommere har gjort liknende avgjørelser før og kommet helskinnet utav det, og liknende avgjørelser vil bli foretatt helt til man bestemmer seg for å kutte armene av fotballspillere.

03.mai.2006 @ 13:01
Postet av: Sørlandet

Dette blir litt for dumt Davy. Man kan vel neppe si at det er medie-retorikken til Tom som skaffet Start straffespark mot Viking. Om han var så jævlig flink til akkurat det, da hadde vi hatt flere straffespark enn det ene vi har fått de siste 30 kampene... Ellers var det nok strengt tatt ikke straffe, men det er noe rart å være så bastant når dommeren selv og dommersjefen mener det kan forsvares. Det var en vanskelig situasjon og endelig var det Start sin tur til å ha marginene med seg, vi har tross alt blitt snytt for noen stykker under Tom Nordli!

03.mai.2006 @ 13:06
Postet av: Christianssand Herreekvipasje

Klart straffe, men selvfølgelig va det frispark i forkant. Og si at Nordli har pressa dommeren til å gi straffe mæ sine uttalelser i forkant er heilt på jorde. Æ vil heller påstå at det er dere i media og da gjelder det særlig deg og ditt studio som driver å presser dommerene, med den vannvittige fokuseringa på gale dommeravgjørelser. Dere kaster jo dere over de med en gang kampen er over og nærmest presser dem til og komme med innrømmelser. Noe av sjarmen med fotball er jo at dommere av og til gjør feil, og dette vil gjevne seg ut i det lange løp. Den dagen dommerene i Norge blir helprofesjonelle kan vi begynne og stille krav, ikke før.

03.mai.2006 @ 13:18
Postet av: Til Gira:

Viking får garantert mediedekning når de møter Molde. Da kommer Stavrum med slakt av bruk av svenske trenere, Østenstads pengebruk, e.l. Forresten, denne bruken av media kan rett og slett komme fra managerspillet Championship Manager, hvor det å uttale seg i media er et viktig element i spillet.

03.mai.2006 @ 13:18
Postet av: Morten

Jeg vil bare kommentere én ting, og det er at jeg er helt enig i det Stavrum sier om Martin Andresen! Bare følg litt med på han i noen kamper, med Stavrums ord i bakhodet, så vil dere også oppdage det. Jeg begynte å følge med på han etter at han satte HamKams Jan Michaelsen ut av spill i et par måneder med en grufull tackling bakfra. Han fikk selvfølgelig bare gult kort. En stygg spiller, Martin, som av en eller annen grunn aldri ser ut til å få den straffen han fortjener av dommerne. Til tross for at han er muligens er den spilleren i Tippeligaen som kjefter mest på dommerne.

03.mai.2006 @ 13:39
Postet av: Davy skjerp deg....

Rart du ikke nevnte dette etter kampen mot Rosenborg, eller kanskje før kampen? Men når du som objektiv journalist skal prøve å kommentere før en serierunde angående Brann, å legger dette frem på denne måten, så er det jeg som må stille spørsmål ved din plass oppi dette. For vi alle vet at du holder med Brann. Så nå er det kanskje du som prøver å snakke med dommern før kamp?. Om alle journalister skal ytre sin mening om sine favoritt lag så får dommerne enda en ny utfordring.

03.mai.2006 @ 13:49
Postet av: stein

Du tar opp et viktig poeng når du skriver om utskjelte dommere Davy. Men du bidrar vel ikke akkurat til at dommerstanden får økt tillit når du mener at Alseth blåser straffe på bakgrunn av ting han har lest i media. Selvfølgelig blir dommere påvirket av media som alle andre mennesker, men selv har jeg tillit til at dommere har større integritet enn du antyder. Faktisk synes jeg det hadde vært interessant om du tok opp medienes rolle i forhold til dommerhets - i mine øyne er journalistikken den viktigste årsaken til at det å være dommer er både vanskeligere og mindre trivelig enn før

03.mai.2006 @ 13:51
Postet av: eh

Det er ikke alle lag som har et sportsanker som gir kommentarene slik at treneren ikke trenger gjøre det.

03.mai.2006 @ 13:57
Postet av: Emil Sande

Det er ganske svakt å forsvare dommeren fra Viking - Start kampen. Dømmingen kan sikkert forsvares utifra regelboken, men det er feigt - Straffen kom sent i kampen på et særdeles tynt grunnlag, og ga tre poeng til ett lag og 0 til annet. Hva er det som er så udiskutabelt med situasjonen, fordel dommeren og Start? Frispark til Viking i forkant, og ballen søker hånden. Ikke omvendt. Slik dømming, bør få mer etterspill enn et par sinte kommentarer og blogginnlegg. Dessverre er dette ikke enkelte tilfeller, dommerne holder et for lavt nivå. NFF og resten av dommerstanden må se og få gjort noe. Hvis ikke kan de bare forvente mer pes fra media, som gjør jobben sin riktig.

03.mai.2006 @ 14:14
Postet av: Lillegutt - Start-fan

Må si meg totalt uforstående til det "fotballeksperten" Davy Wathne uttaler om at det var Tom Nordlie som "sto bak" straffesparket. Dette var en skikkelig molbo-uttalelse, Davy - gult kort! Start skulle hatt straffe mot Lyn men der tilgir jeg dommeren som sto dårlig plassert. Når til og med Rune Pedersen støtter Alseth for avblåsningen, skjønner jeg fint lite at såkalte eksperter skal mene det stikk motsatte. Kanskje disse ekspertene skal hive på seg dommerdrakta og prøve seg i en kamp. Hva vet jeg, men dommeren sto meget godt plassert og synes han gjorde rett i å blåse straffe. Og det er IKKE fordi jeg er Start-fan. Men som Jon Midttun Lie sa, hadde verden vært rettferdig så skulle det kanskje vært frispark til Viking...men gjort er gjort og elg er elg! Klag heller på dommeren i TIL-Ham.Kam og Lyn-Stabæk-kampene!!!

03.mai.2006 @ 14:15
Postet av: tron

Uff da David.....Manipulering er altså bare det trenere gjør det altså, i tillegg til å være sosialpsykolog, fysisk trener og alt annet? Hva hadde dere klart å servere om dere ikke hadde disse klovnene å boltre dere i, trekke ufullstendigheter ut av og kaste for ulvene som du forsøker å gjøre nå? INGENTING!! Dere trekker bare det dere synes er interessant; spontane uttalelser blir til den evige sannhet, fleip blir til fakta osv.
Journalister bør gå i seg selv før man henger de ut som manipulatoiske før de faktisk mener å være det. At Nordli prøver å fiske seg til straffespark med uttalelser referert i aviser er bare dumt å påstå. Da sier det mer om dommeren enn ham. Men at Moldetrenern bevisst prøver å psyke ut motstander med drøye usportslige påstander virker bevisst og bør gjengis, uansett hvor usympatisk det ser ut til å være....Nordli kom bare med en faktisk sannhet; de hadde ikke fått tildelt en straffe på veldig lang tid.

03.mai.2006 @ 14:16
Postet av: Fabian

Du er jo ikke klok i hodet unge mann, MEN så er du jo bergenser så det sier jo sitt

03.mai.2006 @ 14:32
Postet av: Ole J Larsen

Davy Whatne skriver i sin blogg om arbeidsmetodene til arild staverum og tom nordlie som vil gi "de fra før utskjelte dommerne" nye ufordringer.
Den største trusselen dommerne har er TV 2 sportens fotball dekning, der de ved hjelp av mange kameraer analysere hver eneste tvilsome dommer avgjørelse. Dommeren må ta en avgjørelse på 1 sek, og det vil alltid være situasjoner som kan diskuteres. Men når ikke dere i studio klarer og bli enige om det er straffe evnt utvisning etter og studert 10 forskjellige kamera vinkler i slow motion, er det kanskje bedre og holde kjeft?

Ole J Larsen

03.mai.2006 @ 14:38
Postet av: Teddy

Synsere og misunnelse går ofte hånd i hånd. Har liksom ikke hatt noe imot din aburde patriotisme, men en gang måtte jo grensen nås. Som en Start supporter så kan jeg jo ikke annet enn å si at ja straffen var feil. Dog er det ikke sagt at dommeren gjorde noe fordi Tom har vært i media å klaget over at helt opplagte straffer ikke er blitt til noe. Ja, Tom er en mann som skaper blest rundt laget sitt og her i sør skaper han en virkelig god fotballstemning. Denne stemningen hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for Tom. Sist vi hadde en slik entusiasme var da Karsten stod å skrek på sidelinja(med ett lite unntak med Brede Skistad). Om du som riksynser ikke er stor nok til å innse at det å peke på ett feil idømt straffe til Start er mindre betydningsfullt enn de 10 som Start ikke har fått, eller den enorme interessen for fotball her på sørlandet, så synes jeg du burde finne deg noe annet som levebrød. Slik du durer frem så er det nemlig ikke Tom du ødelegger, men dommeren som dømte straffespark ut av en situasjon han så en gang live med masse bråk rundt seg.

Fotball er ikke livet, men livet dreier seg om fotball. Derfor slutt å syte over at noen bruker dere mere enn dere greier å bruke dem. Tom er en av norges aller beste fotballtrenere om ikke den beste.

Slik du går til frontalangrep på enkelte fotball trenere så virker det som om du er bitter fordi du kun får lov til å trene barn og old boys.

Ellers må jeg jo bare si at det er godt MK er der di hører hjemme :)

03.mai.2006 @ 14:56
Postet av: Kjetil

Dette var sleivete Davy. Er jo ingen tvil om at Vikingspilleren handser - han drar jo nytte av det også - han er jo selv den neste mannen til å sparke på ballen. At det ikke var med vilje er en sak, men han stopper ballen med hånda og ballen skifter markant retning. Så at dette skal ha noe med at Tom Nordli har luftet sin frustrasjon i media faller på sin egen urimelighet.

Synd at TV2-sporten alltid skal være så bastante på den ene eller andre side - litt nøktern journalistikk hadde vært noe.

03.mai.2006 @ 15:05
URL: http://kjetil.weblogg.no
Postet av: Yngvar

Du skuffer meg Davy Wathne,jeg hadde ikke trodd
at du hadde så lite å gjøre på jobb at du må skrive om hver eneste "feilaktige" straffe...
Du har sunket lavt nå Davy,og neste gang du går rundt stadion på Kristiansand så se opp for tomater.Vi sees ;-)

03.mai.2006 @ 15:21
Postet av: startfan

Vel var straffen billig, men husk på at Start har hatt ex antall situasjoner som har gått andre veien. Altså ikke straffe. Dette jevner seg ut over tid. Det har blitt blåst billigere straffespark enn dette i Tippeligaen i år

03.mai.2006 @ 15:38
Postet av: Geir

Jeg må vel egentlig slenge på meg hylekoret og si at det er unødvendig å kritisere Nordlie nok en gang. Syntes han verken sa det ene eller det andre om straffen, og om man tolker det dithen at han gjorde det, kan man altså ikke gå til frontalangrep på ham for det ettersom dommeren og Rune Pedersen (tror han kjenner reglene bedre enn oss fleste) gir ham rett. Det som imidlertid er mer interessant å diskutere, er om vi bør endre regelen. Nå er det slik at om man (t.o.m. utilsiktet) stopper ballen med hånda, skal det blåses okke som. Her har dommerne egentlig ikke noe valg - det står i regelboka. Men jeg (er Start-supporter) mener det ikke burde gis straffe i slike situasjoner. Ifølge dagens regelverk er det straffe, men det bør altså endres. Her var det snakk om en klarering av en ball som var på vei UT av målområdet. Hvilken interesse hadde forsvareren av å stoppe ballen? Og alle kunne se at mannen ikke hadde mulighet til å reagere. En straffe blir mål i stort sett fire ut av fem ganger, så å gi Start straffe i dette tilfellet blir en uforholdsmessig streng straff. En altfor stor konsekvens i forhold til hvor stor sjanse Start hadde til å score, og forseelsen som ble begått.

03.mai.2006 @ 15:45
Postet av: asd

Jeg er helt enig me "Morten" og Arild Stavrum. Martin Andresen er en bølle på fotballbana! Jeg synes det er rart han får lov å kjefte så mye på dommeren..

03.mai.2006 @ 16:17
Postet av: AS

Arild Stavrum er et friskpust til Norsk tippeliga. Vil vi ha trenere som er helt stumme i media? Eller de som prøver å hause opp til kamp, og skaper liv og røre. Bare se nå. Han får får både Bergensere og Trøndere til å engasjere seg. Ingen ting er vel bedre enn det?? Og skulle han bomme på noen utsagn så har dere noe å "mobbe" han får? Men uansett så blir det mer liv enn å være stille!

03.mai.2006 @ 16:36
Postet av: Hans

Dere som slenger Davy full i dritt for å mene at straffen "ikke var i nærheten av å være straffe", bør skjerpe dere litt. Selvsagt, det var tvilsomt, og avgjørelser begge veier kan forsvares, men nå må jo Davy gjøre seg opp en mening her i bloggen. Og han mente det ikke var straffe. Han kan jo ikke sitte og skrive: "Start fikk et straffespark som kanskje ikke var straffe. Men så var det kanskje det, allikevel. Men på den annen side var det kanskje ikke det. Men om man ser det på en annen måte, er det jo ikke sikkert at ballen ikke var i retning av der den ikke skulle" osv. Da hadde jo bloggen blitt gørr kjedelig. Bra, Davy.

03.mai.2006 @ 21:55
Postet av: Bygers

Det er greit aa bruke media til aa psyke ut spillere, lag og trenere.. men naar Arild Stavrum sier direkte paa TV2 at han faar lyst til aa spy mer enn det han klarer aa spise naar han horer ordet Brann og Rosenborg syntes jeg han gaar litt for langt. Ikke mye for langt, men litt, bitte litt for langt. Ok, for aa si det slik: la oss si at 10 cm er det meste man kan gaa for langt i denne situasjonen, da syntes jeg Arild Stavrum gikk 1 cm for langt.. kanskje to.

04.mai.2006 @ 08:13
Postet av: Bror

Hei Davy...
Såg du ikke slapp inn mitt forrige innlegg. Var vel for mange linker til andre mediekanaler der regner jeg med. Poenget mitt med det innlegget var å vise at Stavrum ikke er den første til å kritisere Martin Andresen og hans spillestil og kritiske oppførsel. Forrige sesong så var Andresen mye i søkelyset på grunn av bøllete oppførsel og råttent spill. Til og med Mini og du hadde noen runder om Martin... "Nå har det vel klikket for karen" var vel en kommentar som gikk igjen... At du nå, kritiserer Stavrum for å gjenta det som ble sagt i fjor, er vel å gå noe for langt.
Kan vel nevne en viss tysk trener (Ove Rusler) for noen fugler (som ble satt i bur under cup-finalen), som mente at Andresen ikke hadde vært i England lenge nok til å få lært seg sportsånd. Occean er vel ikke så veldig glad i oppførselen til Andresen heller.

Det som har vært interessant her i debatten Davy, er at det er få som går ut og forsvarer Andresen, men det er mange som kritiserer Stavrums utspill. Det tolker jeg som at Stavrum faktisk har rett i hva han sier. Han har rett i at Andresen er en bølle på banen, at Andresen spiller ufint, dirigerer dommere. At du Davy, sammen med (n)Esten fra Dagbladet og Mons mener at Andresen er guds gave til midtbanen, for være din sak. At resten av medienorge kastet seg over Stavrum, som bare uttalte noe andre har sagt mange ganger før, er for meg uforståelig...

05.mai.2006 @ 23:22

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1215982
hits